Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

`Kecskét vezess te ...´ - bunkó utasból is bőven akad a győri buszokon

Riportunkban egy győri buszsofőr társaságban figyeltük az utasok viselkedését inkognitóban. Akadtak többen, aki békés utazás helyett inkább a balhét keresték.

Portálunkon pár hete jelent meg írás arról, hogy egy buszsofőr minősíthetetlen módon beszélt, s viselkedett az utassal az egyik győri helyi járaton.

Erről szóló cikkünket itt olvashatják. A hozzá érkezett kommentekből kiderül: nem egyedi a sajnálatos eset. Több olvasónk is megosztotta tapasztalatait.

A panaszokat természetesen a Kisalföld Volánnak is eljuttattuk, akik kivizsgálást ígértek az eset kapcsán.

Az eset nem csak az utasokat, hanem a gépjárművezetőket is "megérintette". Egy, a neve mellőzését kérő győri autóbuszvezető is mesélt meghökkentő történeteket szemtelen és testi erőszakkal fenyegetőző utasokról.

Mint mondta: "nem ujjal mutogatás és a másik fél hibáztatása a cél. Bizony vannak helytelenül viselkedő kollégák, de ugyanígy viselkedő utasok is. Az általánosítás tehát nem megoldás."

Sofőrünk, nevezzük mondjuk Zsombornak, kisebb körútra hívta portálunk munkatársát a győri közlekedésben, ne adj isten, de hátha találkozunk rakoncátlankodó utasokkal.

Fotónk illusztráció.
Fotónk illusztráció.


A járművön közvetlenül az autóbuszvezető mögött foglalunk helyet és megkezdjük a hosszú buszozást. Órákig eseménytelen az út, leszámítva, hogy egy fiatalokból álló társaság egyik tagja fel akar lógni a buszra jegy nélkül. Miután Zsombor jelez neki, hogy mutasson bérletet vagy jegyet, a srác kelletlenül vásárol tőle egyet.

A délutáni csúcsban, a forgalom miatt, körülbelül fél három után kissé megkésik járatunk, ezért késve állunk be a Honvéd ligeti buszmegállóba. Az egyik férfi utas leül az első ajtó mögötti ülésre, majd jól hallhatóan elkezdi monológját:

"Lehet, hogy az ordítozás és a bunkóskodás helyett inkább a menetidő betartását kéne a sofőröknek gyakorolni, nem? Itt várok már fél órája!

Zsombor nem szól semmit. Később sem reagál az elégedetlenkedő utas szavaira. A témát hanyagoljuk.

Az óvodába siető hölgy története

Egy késő délutáni utazás során egy hölgy száll fel, szintén a Honvéd ligetnél. A járat tovább halad, a Bisinger mellett megyünk el. A hölgy hirtelen előreszalad és kérlelni kezdi Zsombort, hogy az egyik piros lámpánál engedje őt leszállni, mert rossz buszra szállt. Nádorvárosba akart menni. Késésben van, a kisfia már biztos nagyon várja az óvodában.

Várakozunk a pirosnál, a hölgy kérleli Zsombort, ám ő a szabályra hivatkozva, arra kéri utasát, várja meg, míg elérjük az Iparkamaránál lévő megállót, s ott leszállhat.

A hölgy erre válogatott szitkok záporát zúdítja rá. Néhány utas is bekapcsolódik az átkozódásba. Hirtelen úgy érzem, ha most a sofőr védelmére kelnék, én lennék az 2-es számú közellenség a járaton. Az egyes számú ugyebár Zsombor.A pihenőidőben kitárgyaljuk az esetet: "Leszállni és felszállni a szabály szerint csak a megállóban lehet. Ha az út közepén leszállítom, baleset is érheti, főleg egy kereszteződésben. Akkor pedig nem őt, hanem engem vonnak felelősségre. Nekem is van gyerekem és nem szeretnék börtönbe kerülni. A szívem szakadt meg, amikor a hölgy kérlelt, de meg kell értenie, a szabályok betartása az ő érdekében is kötelességünk."

Kussolj! Ülj vissza és vezess!

A pihenőidő alatt Zsombor a következőket meséli: "Pár napja történt éppen, hogy néhány tizenéves felszállt a buszra és tanyát vertek a jármű hátsó részében. Csattogásra lettem figyelmes és kiabálásra, ezért a tükörbe pillantottam.

Láttam, hogy szotyiznak és "verik a buszt". Az egyik megállóban hátramentem. Minden csupa szotyolahéj volt; az ülés, a padló.

Megkértem őket, hogy takarítság fel, s fejezzék ezt be, különben leszállítom őket. Erre megfenyegettek, hogy kussoljak, üljek vissza és vezessek. Mondja ezt, egy középkorúnak a tizenéves. Mondtam, hogy rendőrt hívok, erre nagy nehezen le tudtam őket terelni. Később kiderül, az üléstámlát is összefirkálták.

A szemetet természetesen én takarítottam fel.

Tényleg nagyon romantikus..
Tényleg nagyon romantikus.

Kecskét vezess te ....!

Következő nap egy délutáni járaton ülünk. A Szigethyn hirtelen bevág elénk egy autó, irányjelző nélkül. Zsombor, hogy elkerülje az ütközést, keményet fékez és röviden megnyomja a dudát. Az immár előttünk haladó "karikás autó" vezetője nem zavartatja magát.

Az utasok a fékezésre természetesen egy emberként háborodnak fel. "Kecskét vezess te... - és ha nem bánják, nem fejezném be a mondatot.

Az egyik utas később direkt előre jön, hogy ott szálljon le. Miután ezt megtette még visszafordul és kinyújtja ujját a sofőrnek. "Tanulj meg fékezni ....meg!" - teszi hozzá kedvesen.

"Tény, hogy vannak kollégáim, akik gyengébb idegzetűek, mint én, s napi egy-két ilyen eset után már felidegesítik magukat, továbbá belekötnek az utasba. Ez nem helyes.

De mint látható, kettőn áll a vásár. Úgy gondolom, általánosítani nem helyes sem az utasok, sem a buszvezetők szempontjából" - búcsúzott Zsombor.


Olvasóink írták

41 hozzászólás
 • 41. kurbli 2011. november 13. 07:31
  „"irtelen bevág elénk egy autó, irányjelző nélkül. Zsombor, hogy elkerülje az ütközést, keményet fékez és röviden megnyomja a dudát. Az immár előttünk haladó "karikás autó" vezetője nem zavartatja magát.

  Az utasok a fékezésre természetesen egy emberként háborodnak fel. "Kecskét vezess te... - és ha nem bánják, nem fejezném be a mondatot."

  Kiváncsi lennék, a sok okos ebben az esetben "Zsombor" helyében mit tett volna, vagy szerintük mi lett volna a helyes döntés?
  Ha nem fékez, hanem inkább nekimegy a négykarikás autónak? Lehet éppen kisgyerek utazott a hátsó ülésen, vagy éppen az új trend szerint az anyósülésen az anyuka ölében.
  Akkor az lenne a baj! Valszeg akkor azt vágnák a fejéhez, hogy nem tudja melyik a fék? Főleg ha kocc után ott érne véget a járat, mert ugye rendőrt is kéne hívni, helyszínelni, és az utasoknak meg kell várni a következő járatot.”
 • 40. Goldmund 2011. november 12. 22:24
  „36. koponya1 2011.11.12. 17:05

  Én is egyetértek veled!
  Nem állítom, hogy mindig minden tökéletes, amit a sofőrök csinálnak, de nagy általánosságban korrektül és udvariasan dolgoznak.

  Az utasokra sokkal több panaszom lenne UTASKÉNT!!!!

  Pl. amikor az ajtóban lecövekelnek, mikor a busz közepe még üres.
  Vagy amikor az ülő utas azonnal lerakja a táskáját maga mellé, nehogy leüljenek oda.
  Vagy amikor a lábát (cipőjét!) fölteszi a szemben levő ülésre.
  Vagy amikor mobiltelefonon zenét hallgat a körülötte levők gyönyörűségére.

  De nem akarok panaszkodni. Minap Budapesten villamosoztam. Egy részeg ember dajdajozott a villamoson, majd cigarettára is gyújtott. Ehhez képest Győrben még idilli a helyzet.”
 • 39. kurbli 2011. november 12. 19:59
  „Hyppolit, te érdekes ember vagy!

  "Megítélésem szerint komolyabb szakmákhoz nyilván kicsit többet kell tanulni, de még senkinél sem késő"

  Ezzel azt igazolod, többnek érzed magad mindenkinél! Tudod én nagyon tudom tisztelni azokat az embereket, akik olyan munkát végeznek, amit én pl biztos nem vállalnák el. Ha ők sem csinálnák, megfulladnánk a szemétben, és a szennyvízben, csak hogy 2 példát mondjak.
  Nem tudom, hogy te mennyit, és mit tanultál, (nem is érdekel) de biztos nem hallottál még arról, hogy valaki szereti csinálni azt amit dolgozik, éppen ezért szívvel-lélekkel csinálja.”
 • 38. kurbli 2011. november 12. 19:50
  „36. koponya1!
  Sajnos ilyen van napi szinten, ezért nem is veszem én ezt igazi bunkóskodásnak. Nem hallom meg, átnézek a feje felett, ennyi! Ha reagálnék rá, ő lenne büszke magára, hogy "na most jól beszóltam neki"....
  Igaz, az öregnek lenne nálam egy "piros pontja", és amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten, jön még a futrinka utcába......
  Szerintem ezt a többi utas (Téged is beleértve) nem lájkolta, ezzel a papa saját intelligenciáját minősítette. Csak azért dumált, mert nem volt ott a busz abban a pillanatban, amikor ő odaért.
  Valószínű, otthon engedélyt kell kérni, hogy megszólaljon, valahol dumálni kell, hol máshol, mint a buszon. A sarki kocsmába ha beszól, elzavarják.”
 • 37. kataszive 2011. november 12. 18:37
  „koponya1: teljesen egyetértek veled.”
 • 36. koponya1 2011. november 12. 17:05
  „Minden nap tömegközlekedéssel utazom munkába onnét haza! Érvényes bérletem van ráírva igazolványszám.minden szabályosan. Én 15 éve dolgozom egy munkahelyen de még nem volt olyan alkalom,hogy a buszsofőrrel konfliktusom lett volna. Felszálláskor felmutatom bérletem.köszönök (ami nem kötelező persze) és ahol szeretnék le szállni ott még az első ajtón is leszállok ha tele a busz(semmi külön kérelem nélkül). A mai napon viszont kicsit kiverte a biztosítékot nálam amit utasként tapasztaltam.A délelőtti órákban a 17B jelzésű járattal utaztam amire a Honvéd Ligetnél szálltam fel.Új beszélő rendszer működik mondja a megállókat látom volt értelme az elköltött millióknak. Persze hiszem én elégedett utas. A Bartók Bála utca Emlékmű megállóhoz érkezve egy felszálló (kinézetre 65 év feletti) kedves utas szállt fel. Következő a mondat: Azt hittem már disszidáltak! (sem igazolvány felmutatás,sem köszönés,sem az utazási szabályok be tartása ) hozzáteszem pontos időben érkezett a GK. vezető az adott megállóba! Na mindegy. Ezt a buszsofőr be tudta az öreg úr rossz napjának,nem szólt semmit! Mindenki nézzen először körül a saját háza táján mielőtt a másikat kritizálja!”
 • 35. fortuna54 2011. november 12. 11:19
  „<moderálva> Hát ez igazán elgondoltató.”
 • 34. vanessa 2011. november 12. 07:51
  „jó reggelt!azért az utasok közt is van bunko, nem is kevés, amikor sokan utaznak, megállnak a busz elejénél, mint a heringek szorongunk de hátul üres a busz.,Istennek se mozdulna meg, hogy a másik ember is feltudjon szállni,nem kéne fikázni a másik embert.A nagy hözöngök menjenek el busz soförnek, és kiváncsi lennék rá meddig birnák cérnával a sok bunko utas beszolásait.”
 • 33. bojtár 2011. november 12. 05:16
  „31. Madarász 2011.11.11. 22:16
  támogatom”
 • 32. tiger1960 2011. november 11. 23:50
  „Madarász te most kamuzol vagy csak nagyon utálod a buszvezetőket. Szerintem vegyél ki egy szabadságot és egy székre ülve írd fel egész nap a szabálytalankodó kocsik rendszámát. Ne csak azokat amiket munkába menet és jövet látsz. Meg természetesen orvossal is nézesd meg magad mert beteg lehetsz. Azt úgy hívják,hogy üldözési mánia. Tutira nincs jogosítványod. Erre akár mibe fogadok. A szabályokból is csak az alapokat hallottad valahol. Vizsgáz le. Jót tenne az ítélő képességednek.”
 • 31. Madarász 2011. november 11. 22:16
  „30. Az ilyen alak ön és közveszélyes, teljesen mindegy, hogy mit vezet, nincs helye a forgalomban! Ha ezt nem értik egyesek, akkor csak sajnálni tudom őket, beleértve Önt is!

  Ez éppen az az ominózus kereszteződés, ahol a múltkor a mentőt tarolták le, csak márik irányból. Egy 18-20 méteres busszal rágyorsítani és belhajtani a pirosba, több, mint felelőtlenség és ez nem egyszeri eset. Ezt a buszt már többször láttam ebben az időben, ebben a kereszteződésben ugyanzet csinálni.

  Ezen a kamikázén kívül még kettőt szoktam látni, a sárga csuklóst a plázánál és a sikátorit a vasúti átjárónál, a többiek áltlában normálisan vezetnek.

  Az ilyenek kiszűrése és kivonása a forgalomból a volán társaságok, az utasok és a többi közlekedő érdeke is.

  Szerintem jobb lenne, ha ezt Ön is felfogná! Gondolomá másként beszélnek, ha éppen már megkezdené az átkelést a zebrán, vagy autóval behajtana a kereszteződésbe és letarolná egy ilyen felelőtlen sofőr. Addig kell az ilyeneket megfékezni, amíg nem késő és nem történik tragédia!”
 • 30. johanna1 2011. november 11. 22:06
  „Madarász írjon inkább emlékkönyvet, mint hogy a soföröket rentyülje folyamatosan.”
 • 29. Madarász 2011. november 11. 19:19
  „Ma megint mellettem robogott át a csuklós vidéki busz 16 óra körül a kereszteződésen jobbra kanyarodva, piros jelzésnél. A rendszáma GNX-373, csuklós, helyközi járatról van szó. Nem először látom ebben az időben ezt a csuklós buszt átrobogni ezen a kereszteződésen, ideje lenne megfékezni, az ilyen nem való volán mögé!”
 • 28. Hyppolit 2011. november 11. 18:45
  „Az élet minden területén találkozhatunk renitens viselkedéssel pro/kontra kér éttermekben, akár egy szervizben, vagy bármely ügyintézésünk során. Így van ez sajnos vonaton, jártunkban-keltünkben, kap hideg-meleget pincér/orvos/ügyvéd/tanár/stb. Nem kellene matyó-hímzést ,,gyártani" a buszsofőrökből, ott is ugyanúgy van nyugodtabb, illetve arogánsabb. Ha a boltban büdös húst kapunk,szólunk, ha elénk tolakszik vki a sorban, szólunk, ha lassan szolgálnak ki és savanyú a csapolt sör, szólunk, miért kerül egy buszsofőr lelki válságba, ha pl. egy durva fékezésnél, amikor idősek/fiatalok egymás nyakába esnek, valaki akár idegesen is reklamál?? Nem kötelező buszsofőrként dolgozni, mind a világon, illetve kis hazánkban is olyan sok szép más szakma van, bőven lehet választani. Megítélésem szerint komolyabb szakmákhoz nyilván kicsit többet kell tanulni, de még senkinél sem késő... az életben nagyon sokan váltanak, ennek nap mint nap tanúi vagyunk.
  (Ma kétszer moderáltak...i n d o k o l a t l a n u l!)”
 • 27. csokishami 2011. november 11. 16:39
  „lehet hogy nem kellet volna elkezdeni boncolgatni ezeket a buszos témákat, rosszabb lett a helyzet (?). Ma reggel marcalváros végállomásán akartam felszállni a 14es buszra, A zebrán futottam át , látta hogy jövök de mire odaértem becsukta az ajtót. 7:20kor van az indulási ideje ez 7:17kor volt :) na mindegy mentem másik busszal, közbe beállt az 1es busz , és egy kisgyerek ( nem lehetett több 10nél) a busz előtt ment át és fel akart szállni, becsukta az ajtót... Szegény kissrác látszott rajta, hogy nem sok kellet neki a síráshoz. Most azért mert megjelent pár cikk ezekről mindenkivel szemétnek kell lenni ? Pedig eddig nem volt semmi problémám. Csak a szokásos hogy a 32re kiírt busz 25kor mindig elment és fél órát vártam a következőre :)”
 • 26. toto72 2011. november 11. 16:18
  „A firkák fotóival végig kell járni az adoot útvonalon lévő iskolákat, a nevek, becenevek alapján visszakereshetők a firkálók, aztán keményen megbüntetni őket. PL. "Kis Foki és D. Evelin" ahogy a képen is látható, valószínű nem lenne bonyolult megtalálni őket...”
 • 25. accelerator 2011. november 11. 11:00
  „Bunkó sofőrök VS Bunkó utasok. :)”
 • 24. Goldmund 2011. november 11. 10:55
  „21. kátéka 2011.11.11. 10:21
  "Goldmund!
  Ezt kár volt leírnod, akkor is, ha senkit nem lehet belőle felismerni. "

  :-(((((((
  Jaajjj! Kicsit gondolkodtam is, nem teszek-e ezzel rosszat.
  Egyébként mindegyik több, mint 4 évvel ezelőtt történt. Az természetes, hogy a sofőrökkel ezt egy "köszönöm"-mel lerendeztem és tudtam, hogyha a főnökeik fülébe jutna, abból csak kellemetlenségük lehet. Az első eset mondjuk biztonságos volt a sofőr számára, mert ott csak ő meg én voltunk a buszon. A másiknál persze voltak mások is. Nem tudom, hogyha a sofőr kerek-perec letagadja, akkor rá tudják-e ezt bizonyítani valahogy.”
 • 23. kátéka 2011. november 11. 10:23
  „17
  Na ja, csak pont nemrég vettek fel egy Zsombor nevű sofőrt a céghez.”
 • 22. rubeola 2011. november 11. 10:23
  „Kétségtelen, hogy sok bunkó utas van, de a sofőrök között is akad hasonló. Nekem is van sztorim, még bérletes koromból. Én egy ötvenes, normális kinézetű nő vagyok, egyszer véletlenül úgy szálltam fel a buszra, hogy a képet eltakarva fogtam a bérletemet és a buszvezető alpári hangsúllyal üvöltött rám, hogy "Jöjjön csak vissza, hadd látom azt a bérletet!" Normálisan is megértettem volna és még elnézést is kértem volna, de így....Szóval midkét oldalon volna mit tenni.”
41 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Változik a hulladékudvarok nyitva tartása Győrben

Negyvenhárom hulladékudvar mostantól téli nyitva tartással várja a már nem használt kacatokat, a… Tovább olvasom