Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Kárszemle a jégverte szőlőkben

Pannonhalma - „Ronda látvány" – mondta a Pannonhalmi borvidék jégverte szőlőit látva Gőgös Zoltán. Az agrártárca államtitkára azért jött megyénkbe tegnap, hogy a károsultakkal találkozzon. Kedvezményes hitelkonstrukció kialakítását ajánlotta nekik.

Mintegy húsz szőlőtermelő és néhány polgármester gyűlt össze tegnap délután a pannonhalmi polgármesteri hivatalban. A hét eleji dió nagyságú jegek okozta kárról beszélgettek, míg az agrártárca képviselőjére vártak, bár tudták, anyagi segítséget valószínűleg nem ajánlhat. Varga Gábor tényői polgármester elmondta: tudják, nincs erre forrás, pedig környékükön nemcsak a szőlőkben volt nagy pusztítás, a gyümölcsösökben is. Az apátsági borászat területének egyharmadát is elverte a jég, 13 hektáron idén egyáltalán nem tudnak szüretelni, Liptai Zsolt borász szerint lehet, jövőre se.

Nyár közepi kényszerszüret

Abban mindenki egyetértett: ilyen nagy területet érintő, egy-egy dűlőben ilyen arányú kárt okozó jégverés emberemlékezet óta nem érte a borvidéket. Ezért is hívta kárszemlére, egyeztetésre Medgyasszay László országgyűlési képviselő Gőgös Zoltán államtitkárt. Neki tájékoztatásképp Vaszari László hegyközségi elnök mondta el, amiről a Kisalföld is írt keddi és szerdai számában, hogy a borvidék 627 hektárjából 275-öt érintett a természeti csapás, s ez a jövő évi termést is kétségessé tette. Több helyen már a napokban szüreteltek, persze nem hordókba került a termés, hanem a földre. Muszáj leszedni a tőkén maradt fürtöket, hogy legalább a hajtás be tudjon érni, ez adhat reményt a jövő évi termésre és a permetezés. Így a kár után sem kevesebb a munkájuk a szőlősgazdáknak.

„Miből élek meg?
„Miből élek meg?" – kérdezte a levert szőlőket mutatva Sulyok Istvánné. „Nem lenne korrekt, ha ígérgetnék" – válaszolta Gőgös Zoltán államtitkár. Fotó: K. Cs.


Kötelező kárenyhítési alap

Az államtitkár a megjelenteknek a két éve törvényben elfogadott kárenyhítési rendszerről beszélt, amibe kevesen léptek be, így ha ki is egészíti a gazdák által befizetett összeget az állam, kicsi a károsultaknak szétosztható összeg. Szántóföldi növények esetében hektáronként ezer, szőlő és gyümölcs esetében háromezer forintot kellene a csatlakozóknak a közös alapba befizetni, de ezt kevesen teszik meg. Ezért az agrártárca Gőgös tájékoztatása szerint azt tervezi, kötelezővé teszi a csatlakozást, ugyanakkor megfelezi a befizetendő összeget. Így is nagyobb keret jönne össze, amit még az állam kiegészíthet, ezt az uniós szabályok nem tiltják. Ősszel dönthet erről a parlament és ez lehet az államtitkár szerint a hosszú távú megoldás a hasonló károkra, bár tudja, ez most nem vigasz.
Igénylésnél előresorolás

Azért, hogy legalább átsegítse a szaktárca a mostani nehéz időszakon a termelőket, azt tervezi, kedvezményes kamatú forgóeszközhitelt dolgoz ki számukra, intézményi garanciával. Gőgös Zoltán azt kérte, ne csak a károkat, hanem azt is mérjék fel a hegyközségben, hogy egy ilyen konstrukciót hányan használnának ki. Az már a helyszínen is kiderült, hogy a kisebb területen gazdálkodók közül néhányan ezzel nem tudnának élni, viszont többen igen. Azt is ajánlotta az államtitkár, hogy akinek öreg ültetvényét érte kár, amit amúgy is ki akart vágni, amikor kéri a kivágási támogatást, igazolja a mostani jégkárt, s így előresorolják igényét. Hasonlóképp a szerkezetváltási támogatásnál is, ha a most kárt szenvedett dűlő esetében fajtacseréhez igényel hozzájárulást a termelő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lakókocsit tarolt a kamion

M1 - Egy kamion letarolt egy lakókocsit, miután az előtte haladó szerelvényt utolérte. A sztráda… Tovább olvasom