Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Kapuvári a legkiválóbbak között - Kiosztották az építészeti Junior Prima díjakat

A 7000 euróval járó elismerésben részesült Köninger Szilárd, a Széchenyi István Egyetem ez év nyarán végzett építésze is.

Idén is tíz pályázó vehette át az építészet és építőművészet kategória Junior Prima íjait a budapesti Művészetek Palotájában. Az építészképzéssel foglalkozó felsőoktatási intézmények 21 pályázót javasoltak a díjra.

Gazdag Imre, a TriGranit Zrt. építész főmérnöke által vezette zsűri, Finta József építész, Zoboki Gábor építész, Sáros László, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke és Noll Tamás, a Magyar Építész Kamara elnöke - közülük választotta ki a tíz díjazottat.

A kapuvári Köninger Szilárd a győri Hild József Építőipari Szakközépiskolából jött a Széchenyi István Egyetem építész szakára.

Köninger Szilárd.
Köninger Szilárd.


- A Hildben a népi építészeti diákkör volt az a szakkör, ami a szerda délutánjainkat meghatározta. Ezt Józsa Tamás tanár úr vezette. Az iskolában sokrétűen készültünk a felmérő táborokra. Két nyáron, nyaranként két héten keresztül Csikvándon, a szőlőhegyen voltunk.

A szőlőhegy egy elzárt, sok hagyományt megjelenítő, színes adatokat adó, minta építészeti struktúrát megjelenítő tér. Én mindig fontosnak tartottam, hogy az ember a hagyományaihoz hű legyen, s meg is ismerje azokat. A Hildben ez nagy érték volt, s ez szerencsésen folytatódott.

- Érettségi után egy szakmai tanulmányi versenyen elért országos harmadik helyezéssel bekerültem - maximális pontszámmal - a Széchenyi István Egyetem osztatlan építész szakára.

Az öt év során a hagyományok tisztelete, továbbvitele, egyetemi tanulmányaim meghatározó része lett.

Ez szerintem ma a kortárs építészet alapkérdése, s ez egyetemi tanulmányaim nagy kihívása, s erre a mestereim által adott korrekt válasz volt. Ennek reprezentáns megjelenítője a bogyoszlói piac faluépítészeti pályázat.

- Tanulmányaim során Erasmus ösztöndíjjal Portugáliában folytattam tanulmányokat. A portugálok szemlélete szervesen kapcsolódik az én felfogásomhoz, mert a hagyományokból merítenek.

A Kapuvár környéki bogyoszlói tervekhez ugyanígy a megújított hagyományokból eredeztettem a góré-hagyományokat. Eddigi célkitűzéseimet a Baross Gábor Szakkollégium támogatta, s erre a "Fiatalok lendületben" pályázat is ösztönzött.

- A közelmúltban megpályázott Leonardo ösztöndíj belgiumi és franciaországi építészműhelyekben végzendő munkavégzésre, az ott szerezhető tapasztalatok megszerzésére kínál lehetőséget - s teszi hozzá - a céhlegények külföldön, s kamatoztatták tudásukat, de a tudásukat itthon kamatoztatták.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pécsi egyetemi vesztegetés - a győri ítélőtábla visszavonta a védői kizárásokat

A Győri Ítélőtábla a napokban megváltoztatta a Győri Törvényszék azon végzését, amellyel kizárta a pécsi egyetemi vesztegetési perből az első és a kilencedrendű vádlott védőit. Tovább olvasom