Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

jUNIor Egyetem 3. előadása

A jUNIor Egyetem következő előadására 2010. november 10-én 15:00 órakor kerül sor a Széchenyi István Egyetem F előadójában.

A jUNIor Egyetem következő előadására 2010. november 10-én 15:00 órakor kerül sor a Széchenyi István Egyetem F előadójában.

Az előadás témája: Égi szín-játék - A szivárvány, a holdudvar, a naplemente és a zöld villanás.

Előadó: Dr. Horváth András egyetemi docens.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk. Az előadásra a regisztráció ezen a linken lehetséges.

Horváth András
fizikus, csillagász, fizika tanár

A Széchenyi István Egyetem (Győr) docense, a Fizika és Kémia Tanszék vezetője.

Győrben született, a Révai Miklós Gimnáziumban érettségizett 1987-ben. Egyetemi tanulmányait az ELTE Természettudományi Karán végezte. 1992-től a Széchenyi István Egyetem jogelődjén dolgozik.

Öt gyermek édesapja, családjával Győrben él.
Fő kutatási területe az áramlástani problémák számítógépes szimulációja műszaki és asztrofizikai problémák esetében.

A tudomány népszerűsítésének elkötelezett híve, aki az elmúlt évek „Kutatók Éjszakája" és „Gyerekegyetem" rendezvényein több sikeres előadást tartott.


Az előadás

Az égbolton számtalan színes jelenséget figyelhetünk meg. Az ég kékje, a naplemente vöröse, a szivárvány színei mindenki által ismert, gyönyörű jelenségek. A figyelmesebb ember láthat holdudvart vagy holdszivárványt, de vannak nagyon ritka jelenségek is, mint pl. a napkeltekor jelentkező „zöld villanás".

Az előadás e jelenségek fizikai hátterét mutatja be rövid elméleti ismertetővel és 2-3 kísérlet segítségével és ritka vagy különösen szép jelenségek felvételeinek bemutatásával.

A figyelmes hallgató egyrészt rácsodálkozhat a természet káprázatos jelenségeire, megértheti ezek okát, és e tudás birtokában maga is könnyebben veszi észre az ég színes látványvilágának ritka eseményeit.Széchenyi Tudományos Est 3. előadása

A Széchenyi Tudományos Est rendezvénysorozat következő előadására 2010. november 10-én 17:00 órakor kerül sor a Széchenyi István Egyetem F előadójában.

Módszerek, amelyek megváltoztatják a világot - A számítógépes szimuláció és optimalizáció jelentősége címmel.

Előadó: Dr. Horváth Zoltán tanszékvezető főiskolai tanár.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk. Az előadásra a regisztráció ezen a linken lehetséges.

Dr. Horváth Zoltán
matematikus, tanszékvezető főiskolai tanár

A Széchenyi István Egyetem Matematika és Számítástudomány Tanszék vezetője, a „Szimuláció és optimalizáció" nemzetközi kutatói csoport projektvezetője, kutatási programigazgatója, az egyetem Járműipari Regionális Egyetemi Tudásközpontja számítógépes szimulációkért felelős projektvezetője. Kutatási területe a matematika numerikus módszereinek elméleti vizsgálata mellett a matematika alkalmazása ipari, gazdasági feladatok megoldására.


Az előadás

Az előadásban bemutatjuk a Széchenyi István Egyetemen működő, Magyarország legnagyobb ipari matematikai nemzetközi kutatócsoportját.

A kutatás alapját az adja, hogy az ipari, gazdasági élet vezető szereplői a számítógépeket jelentős és egyre nagyobb mértékben bevonják munkájukba komplex folyamatok valósághű szimulációjára, pl. bonyolult, költséges mérések kiváltására, majd a szimulációk alapján optimalizálásra. Mindehhez a mindenkor legkorszerűbb, állandóan változó hardvert, pl. szuperszámítógépeket kell használni, a programok és a mögöttük húzódó matematikai algoritmusok állandó fejlesztésével. Az előadásban a kutatócsoport kutatási és alkalmazási eredményeit mutatjuk be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset az M1-esen: teherautót lökött árokba a kisbusz

Az M1-es autópálya 106-ös kilométerszelvényénél Hegyeshalom irányába teherautó és kisbusz… Tovább olvasom