Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Jubileumi előadásokkal készül a Győri Balett

Méltóképp ünnepli megalakulásának 30. évfordulóját a Győri Balett. A társulat ünnepi előadásokkal és meglepetésekkel készül.

A Győri Balett nem csak a hazai közönséget hódította meg, a világ számos prominens színpadán nagy sikereket aratott Tokiótól New York-ig. Kiss János igazgató meghatottan kezdte ünnepi beszédét a győri Audi Hungária Pipacsházában tartott szerda délelőtti sajtótájékoztatón.

- 1979-ben egy fiatal csapat álma vált valóra. Meghallgatták az elszánt növendékeket, s melléjük álltak. Magyarországon a Győri Balett a harmadik balett társulat volt.  Vezetőnek Markó Ivánt kértük fel, aki vállalta a feladatot, s hazaköltözött Brüsszelből. Cserhalmi Imre, a Kisfaludy Színház akkori igazgatója kérésünkre minden felvételt biztosított a teátrumban.  Pozsgai Imre kulturális miniszter azonban véleményt kért a Táncművészek Szövetségétől, hogy Győrben érdemes-e tánctársulatot alapítani. A szakvélemény szerint nem, mert Győr iparváros, ahol nincs ennek hagyománya és kultúrája. Nem támogatták, ám a város tárt karokkal várt minket - emlékezett vissza az igazgató.
A Győri Balett mára történelmet írt, a városban balettiskola, tánctagozatok alakultak.

- Méltóképp szeretnénk ünnepelni a jubileumot. Olyan meglepetéseket tartogatunk a közönségnek, amire még nem volt példa. Várjuk azokat is, akik szeretnék megismerni múltunkat. Október 27-én, 14:30-kor a Győri Nemzeti Színház előcsarnokában ˝30 év, 30 fotó˝ címmel nyílik kiállítás. A fotókon a  társulat legemlékezetesebb pillanatait örökítették meg. Ezután a közönség birtokba veheti a ˝kukucska˝ mozit, ahol a Győri Balett legsikeresebb előadásainak archív felvételeit vetítik. Látható lesz többek közt ˝A Nap szerelmesei˝, a ˝Szamuráj˝ és ˝Az igazság pillanata˝ című darab is. Az ünnepi előadásokra a társulat lelkesen próbál. Bartók Béla Concerto V. tételére Román Sándor koreográfussal készülnek. Robert North a  világ táncéletének meghatározó egyénisége. Felkészítésével ezúttal F. Schubert-től ˝A halál és a leányka˝ elevenedik meg. Christopher Brus, a kortárs angol táncirányzatok jeles képviselője. Vezényletével születik meg a The Rolling Stones-tól a Kakas. A jubileumi előadásokat nem csak Győrben, vidéki városokban és a budapesti Művészetek Palotájában is élvezheti a közönség. A társulat számára fontos a nemzetközi megmérettetés is. New Yorkban már hirdetik a Győri Balett előadását, melyet a Joys színházban mutatnak be. Kiss János köszönetet mondott a támogatóknak, amiért a válságban is kitartanak.


Borkai Zsolt a város büszkeségét fejezte ki, amiért a Győri Balett három évtized alatt sikert sikerre halmozott. - Kell, hogy legyen valami, amire az emberek felnéznek. A társulat ilyen számunkra.  Amit elértek, az Győr eredményességét is jelzi. A város olyan csapatokat támogat, melyek viszik hírnevét- mondta a polgármester. Borkai Zsolt további sikeres évtizedeket kívánt, s biztosította az igazgatót, hogy a recesszió ellenére, a Győri Balettnek a jövőben sem lesznek finanszírozási gondjai.

Patay László, az Eon ügyvezető igazgatója elmondta: a cég minden dolgozója büszke arra, hogy már nyolc éve támogatják a balett társulatot. A vállalat fontosnak tartja, hogy a szolgáltatáson kívül a polgárokért egyfajta felelősséget vállaljanak. A kulturális értékek ezt megfelelően képviselik. Az igazgató örömmel közölte, hogy az Eon töretlen együttműködésben bízik.

Bebizonyosodott, hogy Győr nem csak az iparban, a művészet terén is kiemelkedő. A Győri Balett világhírű, ahogy a járműgyártás is. Lőre Péter, a főszponzor Audi Hungária kommunikációs igazgatója úgy véli, hogy amelyik városban a gazdaság erős, ott képesek arra, hogy az embereknek jobb életminőséget nyújtsanak. A magyar vállalatok közül az Audi Hungária a legnagyobb elismertségnek örvend, ezt társadalmi elkötelezettségének is köszönheti.

A Győri Balett szeretettel várja jubileumi előadássorozatára.


Előadások a Győri Nemzeti Színházban

 
október 31.
november 3., 4., 12., 24.
december 9., 1., 12., 22.
 
Előadások Budapesten a Művészetek Palotájában
 
december 3., 18.
 

Olvasóink írták

  • 2. Esther 2009. október 14. 21:47
    „NAgyon szeretem a Györi Balettet!Igy tovabb!!Ratok igazan büszkek lehetünk:)”
  • 1. bugyortudor 2009. október 14. 21:33
    „GRATULÁLOK a Győri Balettnak!

    Csak így tovább örökkön örökké János!

    B.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Medgyasszay: Bakonyalján 20 percenként fenyeget a halál

"Ha a konkrét ígéret ellenére egy hónap múlva sem írják ki a pályázatot a veszprémvarsányi… Tovább olvasom