Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Jogosan szállították le a gyereket a buszról

Győr-Moson-Sopron - Két alkalommal is leszállított a buszról egy 13 éves fiút a sofőr. Noha a diák jogosult volt az ingyenes utazásra, csak másolatot tudott felmutatni az igazolásból. A Volán szerint a félreértések megszüntetésére az államkincstár által kiadott új igazolvány lehet a megoldás.
A két egymást követő eset még augusztusban történt. A 13 éves győri fiút ugyanazon a járaton ugyanaz a buszsofőr szállította le, ráadásul ugyanazért. A gyerek asztmás, szülei ezért magasabb családi pótlékot kapnak utána. Az erről szóló igazolás egy A4-es méretű, orvos által hitelesített, a Magyar Államkincstár által kibocsátott formanyomtatvány, amelynek felmutatásával a jogosult korlátlan számban, ingyenesen utazhat a Volán buszain.

A szülők óvatosságból nem a hivatalos papírt, hanem annak másolatát hajtogatták bele a gyerek bérletébe. A sofőr ezt nem fogadta el. A fiú édesapja a napokban készül a Volánhoz, hogy választ kapjon a történtekre. Valószínűleg ugyanazt hallja majd, amit a Kisalföld kérdésére Tóthné Ledó Anna, a társaság üzletág-igazgatója mondott.

– Visszaélésre ad okot, nem megengedhető az utazási kedvezményre jogosító irat sokszorosítása, még akkor sem, ha a szülők nyilvánvalóan puszta jó szándékból bíztak csupán másolatot a gyerekre – nyilatkozta az üzletág-igazgató. – Egy másolt hatósági bizonyítványt ugyanúgy nem tekinthetünk érvényes utazási igazolványnak, mint egy másolt bérletet. Mindkettő hamisítvány. A sofőrök és az ellenőrök csak az eredetit fogadhatják el. Sajnos, a Volánnak felmérhetetlen károkat okoznak a csalók a színes fénymásolóval készített vagy szkennelt, az eredetitől alig megkülönböztethető változatokkal.

Az új plexikártya, amelynek cseréje folyamatos, megyénkben 15 ezer embernek teszi majd egyszerűbbé jogosultsága igazolását. Fotó: H. Baranyai Edina
Az új plexikártya, amelynek cseréje folyamatos, megyénkben 15 ezer embernek teszi majd egyszerűbbé jogosultsága igazolását. Fotó: H. Baranyai Edina

Magasabb összegű családi pótlékot megyénkben nagyjából tizenötezer család kap – többek között tartósan beteg, súlyosan fogyatékos gyermekeket nevelők. Ennyi A4-es irat folyamatos cseréjét kezdte meg év elején a Magyar Államkincstár. Ezentúl egy könnyebben kezelhető, lakcímkártya nagyságú plexiigazolvány szolgál majd az utazási kedvezmény igénybevételére. Aki mielőbb igényelni szeretné, forduljon levélben vagy személyesen a Magyar Államkincstárhoz (Győr, Szabolcska utca 1/A).

Visszatérve a kellemetlenségeket átélt családra: a fiú megalázva érzi magát a történtek után, már nem ül szívesen buszra egyedül. Tóthné Ledó Anna szerint a helyes megoldás az lett volna, ha az autóbusz-vezető első alkalommal figyelmezteti a fiút, ő pedig a későbbiekben az eredeti igazolást viszi magával.

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. Steff 2008. november 16. 08:17
  „Igaz hogy a buszsofőrnek nem csak az utat kell figyelni hanem a bérleteket is.Na de kérdem én mint rendszeres busszal közlekedő hétköznapi ember.Miért van az hogy mikor kérem a jegyet akkor a sofőr nem olyan jegyetad amilyet kérek?Nem is olyan rég a barátnőmhöz utaztam és a jegyvételnél mondom hogy hhova kérek jegyet mire a sofőr adnekem egy helyi menetjegyet?Nos akkor ha tényleg rendesen végzi a munkáját és becsületesen akkor figyeljen oda hogy hova kérem a jegyet.ha nem érti hogy hova kérem kérdezzen vissza.Megértem hogy nem hallja hova kérem a jegyet,mert hangosak a buszok.De ezen kívül minden tényleg rendben van.”
 • 33. Buszvezető 2008. október 07. 19:09
  „Ma már nagyon sokan utazhatnak ingyenesen a buszokon. Rengeteg féle igazolvánnyal, meg papírfecnikkel. A buszvezetőnek a feladatköre, hogy ellenőrizze az utazás jogosságát! Most aki nemjól végzi a dolgát, az mindenkit felenged a buszra, bármit mutatnak neki. Aki meg lelkiismeretesen dolgozik az meg így jár!! Fűggetlenül attól, hogy a fizetése ettől nem lesz több!!! .. Te hogyan végzed a munkádat?”
 • 32. kicsigé 2008. október 03. 17:34
  „van úgy hogy közbe nekem is elgurul a gyógyszerem.”
 • 31. PrettyWoman 2008. október 03. 17:14
  „Te biztosan jó sofőr vagy. Igen, a magyarok sajnos gyakran egymásnak tartanak be. Sok igazság van ebben.”
 • 30. kicsigé 2008. október 03. 13:05
  „Prettywoman!
  Szeretném ha egy kicsit pontositanád az irásodat.Nem soförnek mentek hanem traktorosnak.Egyébként én is soförködöm és
  nyolcadik után tanultam szakmát is.A biztonsági ör irásod igen jó
  és úgy gondolom nem általánosítottál.A rugalmasságrol meg csak annyit,hogy magyar a magyarnak ellensége.Ezért tart itt az ország.”
 • 29. PrettyWoman 2008. október 03. 10:15
  „22. Jó ötletnek tűnik, amit írsz, de tudjuk, hogy Mo-n nem a rugalmasságukról híresek a hivatalok. Az idióta szabályokat kíméletlenül betartatják, ha kell, emberélet árán is. A fontos szabályokra meg mindenki tojik, büntetlenül. De ez már nem lep meg.
  Engem az irritál a legjobban, hogy egy másolat miatt szállították le a kisfiút. Mert az helyénvaló, ha azért, mert rongálja a buszt, vagy molesztálja a többi utast, vagy úgy viselkedik, ahogy buszon nem szabad.
  Igen, nem szabad általánosítani. Csak a foglalkozások között nagy különbség van. Egy buszsofőrnek is lehet rossz napja, csak az emberéletbe is kerülhet. Egy könyvtáros, újságárus tévedése - nyilvánvalóan nem.
  Igen, bunkó emberek sajnos mindenhol vannak. A Megyei Munkaügyi Központban pl. a biztonsági őrnek az IQ-ja akár a szobahőmérséklet. És fontossága teljes tudatában ordibál mindenkivel. A személyiségi jogokat egyébként abszolút sértő szabályokat kíméletlenül betartja. Mikor kérdeztem, uram, erre mi szükség van (mert én a bunkókat is urazni szoktam), azt válaszolta, hogy neki legyen munkája. Hurrá!
  Egyébiránt az is valahol elgondolkodtató, hogy annak idején (ma már nem tudom, hogy van ez) a nyolcadik osztályosok pályaválasztásánál az volt a tendencia, hogy akit sehova sem vettek fel, azok vagy sofőrnek mentek (fiúk), vagy eladónak (ha lányok). Már pedig ugye velük vagyunk legtöbbször napi kontaktusban, mi hétköznapi emberek, és marhára nem mindegy, hogy milyenek.”
 • 28. christy 2008. október 02. 21:30
  „nem tudja vki h ez melyik buszon volt?”
 • 27. bsr 2008. október 02. 21:29
  „Én ezt az esetet teljesen át tudom érezni, mivel én is ilyen papírral utazom. És mondhatom nagyon "jó" élmény úgy utazni nap mint nap hogy 1-2 sofőr utánam ordibál hogy: Gyere ide!! Legalább a hangnemen változtathatna! Meg mielőtt elkezdene bunkózni megnézhetné a papírt mert nekem eredeti volt!!
  Nem tudom hogy ezt mért nem lehet megérteni??!!”
 • 26. gréta 2008. október 02. 21:20
  „én avval nem értek egyet az én fiam is ilyen béletel utazik ha vele vagyok ingyenes mivel elsős kisérem de vissza felé nekem is kell béllet akkor ebbe mi a lényeg amikor családba van még 2 gyerek”
 • 25. kicsigé 2008. október 02. 20:36
  „paraszt sofőr!
  ÉN nem védem a buszsofört de megértem a helyzetét.Rokon szakmában dolgozom, élőállat szállitó vagyok.”
 • 24. raffy2 2008. október 02. 20:15
  „azért nem kell általánosítani minden buszvezetőt,mert a boltban,hivatalban és mindenhol akadnak elviselhetetlen emberek.gondolom ez az ügy is tisztázódni fog,és holnap erről már senki nem fog beszélni.”
 • 23. George 2008. október 02. 20:05
  „IR: - a volán nem jogosult az erre vonatkozó irat ellenörzésére.....
  Képzeld el, hogy van és jogosan, mivel ha az ő autóbuszán utazást veszel igénybe akkor -naná, hogy- köteles vagy az erre jogosító utazási okmányt felmutatni és azt a gépkocsivezető ellenőrizheti, nem csak az ellenőr.
  Valamit ott a volán irodában csúnyán, de nagyon csúnyán elnéztél.
  És nem mintha lenne egy ilyen pontja! alapon becsmérelnéd a jogosan járókat.
  Mert ugye ha te otthon szerkeszted az " étkezési utalványokat" és ha a boltban elkapnak mert nem az eredetit adtad oda akkor még neked állna feljebb. UGYE?!
  Mindegyik hivatalos papír és az csak eredeti formájában érvényes.
  Egyébként mint ember alaposan nézzél a tükörbe és úgy szidd embertársaid ide szóló megnyilvánulását.
  magyarán: bunkó vagy és ha nem tetszik akkor minek olvastad ezt el végig?

  BÜDÖS ELLENŐRÖK: szintén zenász. Nem muszály utazni, de ha utazol akkor vedd meg az erre jogosító bérletet vagy jegyet.
  Te még büdösebb lehet a fejedtől.
  Egyébként nem vagyok volán alkalmazott csak unom a hülyéket.”
 • 22. kicsigé 2008. október 02. 19:57
  „Szerintem megoldást lehetett volna az is,ha a szülő beviszi az eredetit a volánhoz és igy kér egy pecsétet a fénymásolt példányra
  amit talán elfogad a buszsöför.”
 • 21. dsaadssad 2008. október 02. 19:55
  „ez most tényleg ilyen nagy durranás hogy egy kiscsákót leszállitottak a buszról? engem annó minden nap leszállitottak amikor megfogtak, mégse voltam ujságba”
 • 20. paraszt sofőr 2008. október 02. 19:49
  „Minden sofőr egy tahó paraszt!!Ez a tanulság!”
 • 19. kevin 2008. október 02. 19:38
  „en ezt nem tudom megerteni.mivol jo ebbe a sofornek na igaz hogy
  feny masolt volt de ne gondoljak hogy majd a tizen eves gyerek
  ijenekkel vissza el”
 • 18. b.b. 2008. október 02. 19:02
  „Ha már belement a játékba kedves Kislányok anyukája,akkor átnézhette volna az összes hozzászólást,,,,mert van még benne hiba.Na nem mindegyikben :)
  Rossz napja volt a sofőrnek,
  lehet,
  de a "hatalmát"nem ebben az esetben kell kiélnie...”
 • 17. kislányok anyukája 2008. október 02. 18:20
  „Ja, és ha már belementem a játékba, a fogalmazását és a helyesírását is átnézhetné, mert zavaros.

  pan.cser
  frusztrált (helyesen írva)”
 • 16. zorro7 2008. október 02. 18:18
  „Roviden annyit fűznék a témához, hogy ritka kivétellel nagy bunkók a buszsofőrók, ennek tetejébe még azt gondolják magukról, hogy Ők szarták a spanyol viaszt.”
 • 15. kislányok anyukája 2008. október 02. 18:16
  „lr
  Nem értem, miért vagyok rosszindulatú. Főként azért nem, mert én nem személyeskedtem Önnel, nem írtam, hogy egy barom, mert nem tartom annak. Az éremnek két oldala van. Önnek is lehet rossz napja, a sofőrnek is lehetett rossz napja. Én egyszerűen csak azt mondom, hogy ismeretlen emberek fölött törnek pálcát az ide írogató, amúgy intelligens emberek.
  Ön sem ismer Engem, sőt, ha ismerne, valószínűleg kedvelne, mert olyan ember vagyok. Harcolok az olyanok jogaiért, mint Ön és a gyermeke. Ahol élek, ott pl. a saját 3 és 4,5 éves gyermekeim vannak kitéve minden nap többször az autósok kényének kedvének. És én ahelyett, hogy szidnám őket, azért harcolok, hogy legyen normális zebránk, amin a gyerekek átkelhetnek az óvónénikkel vagy a szülőkkel.
  A rosszindulat az egyetlen, ami belőlem hiányzik, és amiben Ön, velem ellentétben, nem szenved hiányt, ez mindegyik hsz-ból kiderült.
  A Kisalföld Volán sofőrjei kemény pszichológiai és fizikai teszteken mennek keresztül, mégsem tudják kiszűrni teljesen azokat, akiknek szokott rossz napja is lenni, merthogy Önnek is, nekem is, és nekik is szokott. Egyszerűen nem tudom elképzelni (főleg nem a hsz-ei után), hogy Ön nem szokott konfliktusba kerülni a munkahelyén, vagy hogy Ön nem hozott még rossz döntést eddig életében vagy a munkájában.
  Az dobja Önre is ilyenkor az első követ, aki maga bűntelen.
  Elnézését kérem, ha bármelyik szavammal megbántottam, nem ez volt a szándékom, csak rá akartam világítani arra, hogy mindenkinek lehetnek hiányosságai.
  B.”
34 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gazdára várnak az elárvult állatok

Győr - A menhely helye, elérhetősége: Pápai út, szeméttelep, körülbelül 100 méter után balra, dupla… Tovább olvasom