Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

JESZ: Merénylet a győri egyetem ellen

"Érthetetlen, hogy a nívós győri egyetem önállóságának megszüntetését miért tartja szükségszerűnek az Államtitkár Asszony" - áll a JESZ győri alapszervezének közleményében.

Kovács Adrián, a Jólét  és Szabadság Demokrata Közösség Győr Városi III. sz. Alapszervezetének elnöke az alábbi közleményt juttatta el a kisalfold.hu szerkesztőségébe a magyarországi egyetemek átszervezésével kapcsolatban szerdán megjelent hírekre reagálva:

Újabb és újabb borzongató hír lát napvilágot, melyek közül a talán leginkább fájdalmas és elkeserítő minden győri polgárnak, - így számomra is – miszerint a győri Széchenyi István Egyetem, a Hoffmann Rózsa (Fidesz-KDNP) oktatási államtitkár által előkészített, s a tegnapi nap során kiszivárgott koncepció szerint az egyetem önállósága megszűnik.

Az oktatásügyi államtitkár és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egyelőre csupán szedett-vetett, koholt indokkal igyekezett cáfolni a hírt.

Közleményükben hírül adták, hogy a felsőoktatási koncepcióról május hónap végén tárgyal majd a Tárca és döntés még nem született.

Ugyanakkor érthetetlen, hogy a közelmúltban súlyos milliárdokkal támogatott, egyedülálló képzéssel, országosan is magas minőségű kutatásfejlesztéssel fémjelzett, nívós győri egyetem önállóságának megszüntetését miért tartja szükségszerűnek az Államtitkár Asszony, s így a Fidesz-KDNP vezette Nemzeti Erőforrás Minisztérium.

Természetesen lehet cél és álom, hogy a Széll Kálmán Tervnek megfelelően csökkentsék a kiadásokat, de elhibázott javaslatnak és valós, valamint a győri hallgatókat, a kutatásfejlesztést, a felsőoktatás egészét fenyegető vandalizmus, ha a győri egyetem önállósága megszűnik, s valamely másik – feltételezések szerint az NYME – egyetembe olvadva, azzal társulva működik tovább az Intézmény.

„Egyszer régen…", - akár csak a mesékben- hallottuk hírét annak, hogy a tudás és szakértelem helyett a betonba épített jövő terem majd gyümölcsöt Magyarországon.

A mese nem is oly régen, az elmúlt században játszódik, mikor Magyarország pártállami éveit töltve igyekezett a már kezdetben haláltusáját játszó programot véghezvinni.

Hitték, s néhányan mai napig úgy vélik, hogy a betonba épített jövő terem majd gyümölcsöt.

Ma már azonban tudjuk, hogy a betonba és falakba épített jövő aligha termett gyümölcsöt, s ha mégis, - akárcsak a citrom- az keserű és savanyú is volt egyszerre. A tudás és innováció, a szakértelem és kutatásfejlesztés, valamint a nívós győri Széchenyi István Egyetem önállósságának megszűntetését javasló koncepciót így magam és a Közösség nevében is elhibázottnak tartom, mely nem más, mint a győri felsőoktatás elleni merénylet.

Egyetlen demokrata, hazafi és győri polgár számára sem elfogadható a győri egyetem önállóságát megszüntető koncepció, így a JESZ Demokrata Közösség Győri III. sz. Alapszervezete számára sem.

Elhibázott, elhamarkodott, mételyező és nem utolsó sorban vandalizmusról tanúskodik az a tervezet, mely a győri felsőoktatás egészét gúnyolja, s csépeli szét.

A JESZ - Jólét és Szabadság Demokrata Közösség demonstárciót tart Győr városában az SZE - Széchenyi István Egyetem - , tervezett önállóságának megszüntetése miatt. A demonstrációra várhatóan 2011. májusban, délután kerül sor a Városház téren, amennyiben a szükséges engedélyeztetés sikeres lesz. A demonstráció során több száz szimpatizánsra és több száz koncepciót bíráló polgártársra számítunk - írta üzenetében a JESZ Győri Alapszervezete.  

Olvasóink írták

 • 5. Ikl5 2011. május 06. 19:15
  „Orbieu-ról tudni kell, hogy NYME- Óváron végzett agrármérnök,de az SZE-n is szerezni akart egy gépész diplomát, de sajnos nem sikerült neki, ezért mint sértett vad, minden Széchenyis cikknél kommentál...kisiskolás dolog a tanárt, iskolát hibáztatni!”
 • 4. duc_de_Orbieu 2011. május 05. 17:59
  „#2nemethbela: Tudod személyes tapasztalat....”
 • 3. zsukov 2011. május 05. 15:57
  „Hát szakközépnek elmegy.”
 • 2. nemethbela 2011. május 05. 13:41
  „Tisztelt előttem hozzászóló!

  Olvasva ezt, és a másik hasonló cikkben tett hozzászólásaidat, eléggé elfogultnak tűnsz az NYME-vel szemben. Ezzel nincs is gond, hiszen szerintem mindenki azzal az egyetemmel, főiskolával szemben elfogult, ahol tanult, ahol jól érezte magát és ahol töltötte a fiatal kora talán legszebb éveit....De ha véggiggondolod egy kicsit, ha a SZE-t beleolvasztják az NYME-be, attól kinek lesz jobb? Neked? Nem hiszem. Az NYME-nek? Egy rakás olyan képzés koordinálása szakad majd a nyakukba, amihez nincs és nem is volt közük (gépész, - villamos, - közlekedés, - építő,- építészmérnök, stb.), tehát az oktatás színvonalának - és ezáltal majdan az NYME jó hírének sem tenne jót.
  Én anno a SZE-n végeztem nappali tagozaton és az a véleményem, hogy ha valaki nem elégedett azzal, amit az órán a tanár leadott, még mindig ott van a lehetőség, hogy utánanézzen a témának az Interneten, a könyvtárban, stb. Ha felkerestem valamelyik oktatót, hogy ez és ez a téma bővebben érdekelne, SOHASEM utasítottak vissza és korrektek voltak. Persze, mint mindenhol, itt is lenne még mit javítani, de az oktatás színvonalát nem egy, vagy két - esetleg trehány - oktató munkája alapján kellene megítélni.
  És még valami: Említésre került, hogy az AUDI támogatja a SZE-t. Elárulom, hogy nem csak Győr Városa és az AUDI támogatja az egyetemet, hanem pl. a Volán vállalatok, a Máv, a GySEV, a Rába, a LuK és még sorolhatnám a közlekedési, villamosipari, gépipari és építőipari cégeket, akik most joggal kérdezhetik, mi lesz a befektetett pénzükkel? Valószínűleg azért öltek pénzt az oktatás támogatására, mert elvárnak egy bizonyos színvonalat, ami, ha a műszaki szakok koordinálását nem szakemberek végzik majd, erősen kérdéses.
  Úgyhogy, ha megkérhetlek, ne helyeseld ezt a "merényletet"! Kíváncsi lennék, hogy ilyen lelkes lennél-e akkor, ha a helyzet fordítva állna???”
 • 1. duc_de_Orbieu 2011. május 05. 12:14
  „Nívós? Kétlem. Remélem elveszik a sze önállóságát és belelovasztják az NYME-be....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújult a kamara környéki lakókörnyezet

Befejeződött a Szent István út–Kamara utca környéki lakóterület úthálózatának felújítása. Tovább olvasom