Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 17°C Még több cikk.

Isonzó Expressz 2015 - Különvonat indul oda, ahol magyar katonák harcoltak az I. világháborúban

A szerelvény Orfeum kocsijában, a témában jártas történészek előadásait hallgathatják meg az utazók és hagyományőrzők mutatják be részükre a korabeli felszereléseket és fegyvereket.
Az I. világháború centenáriuma alkalmából a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztálya, az Indóház Közlekedési Lap- és Könyvkiadó Bt., a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány, a Budakeszi Kultúra Alapítvány és a MÁV Nosztalgia Kft., 2015. július 20-23. között az I. világháborús Isonzó front főbb magyar vonatkozású emlékhelyeit meglátogató, zarándoklat jellegű vasúti körutazást szervez.Az "Isonzó Expressz 2015" nevű különvonat a négynapos programsorozat keretén belül érinti azokat a szlovén és olasz településeket illetve helyszíneket, ahol magyar katonák harcoltak a Nagy Háborúban. A szerelvény Orfeum kocsijában, a témában jártas történészek előadásait hallgathatják meg az utazók és hagyományőrzők mutatják be részükre a korabeli felszereléseket és fegyvereket.

A vasúti kiutazás után autóbuszok szállítják majd a résztvevőket a konkrét helyszínekre. Az emlékúton többek között Gorizia (Görz), illetve Nova Gorica városa, a Visintini magyar kápolna meglátogatása mellett a Doberdó fennsíkján a Monte San Michele megtekintésére is lehetőség nyílik. Ezen kívül Fogliano osztrák-magyar, Redipuglia olasz, Most na Soci (Santa Lucia) és Solkan temetői is szerepelnek az utazás programjában.

További korabeli jelentős harcok helyszíneinek és emlékhelyek felkeresése kapcsán mindezeken felül a Kolowrat gerincen kialakított szabadtéri emlékhely, Kobaridban (Caporetto) a háborús múzeum és az osszárium, illetve Tolmin (Tolmein) Loce katonatemetőjének meglátogatása is az utazás célja között szerepel.

A központi megemlékezésre a tervek szerint a körutazás utolsó napján, 2015. július 23-án a szlovéniai Stanjel temetőjében kerül sor. Az utazással és a jelentkezéssel kapcsolatban bővebb felvilágosítás a www.mavnosztalgia.hu honlapon.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Színesfémes bűnper Győrben - Vallott a klánról és szabadult - fotók

Egyre durvul a győrszentiváni klánper. ˝A családjával együtt sütik ki a zsírját annak, aki… Tovább olvasom