Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Ír-magyar együttműködés 20. évfordulója Győrben

Az észak-ír Ulster Egyetem 25 hallgatója győri általános és középiskolákban tölti hat hetes tanítási gyakorlatát.

Angolt tanítanak a diákoknak, s ennek már két évtizedre nyúlik vissza a hagyománya. Az egyetem és a Győr közti együttműködés 20. évfordulóját ünnepli az idén.

Ebből az alkalomból az egyetem dékánja, Paul Carlmicheal professzor is eljött a városba. Találkozni akart a programban résztvevő iskolák igazgatóival és angolt oktató tanáraival.

Az észak-ír egyetem diákjainak tanítási gyakorlatát a Hatos és Társa Nyelviskola Kft. szervezi a Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Középiskolával közösen.

Az ír-magyar együttműködés azonban előnyös több iskola tanulóinak is, jelenleg ugyanis 18 győri általános és középiskolában vannak az ír egyetemről hallgatók.

"Olyanok tartják meg nekik hat héten át az angolórákat, akiknek az angol az anyanyelvük. Illetve vannak olyan hallgatók is, akik sokkal távolabbról érkeztek.

Az elmúlt években többek közt Kínából, Görögországból, Srí Lankáról, Malájziából is érkeztek gyakorlatukat töltő fiatalok, akik az ír egyetemre járnak. Ők is bemutatták hazájuk kultúráját a győri diákoknak" - mondta el dr. Molnárné Szabó Katalin, a Jedlik tanára.

Arról is beszélt, hogy már 1992-ben érkeztek Győrbe Észak-Írországból pedagógiai posztgraduális képzésre járók, hogy itt töltsék gyakorlatukat.

Idén annak a 20. évfordulóját ünneplik, hogy a program keretében két évtizede a hallgatók ideérkezését megelőző két hétben egy-egy győri iskola angoltanára elutazott Coleraine-be, hogy az ottani diákokat megismertesse Magyarország történelmével, kultúrájával és a magyar nyelv alapjaival.

Paul Carlmicheal dékán arról beszélt lapunknak, hogy diákjaik itt kipróbálhatják azt, amit elméletben megtanultak.

Benyomásaik szerint a magyar iskolások fegyelmezettek, lelkesek, mernek kérdezni, érdeklődőek más országok szokásai iránt. "Húsz éve tart együttműködésünk, ez is jelzi, milyen hasznos számukra." - fogalmazott a professzor.

Győrbe érkezett a napokban az ír egyetem kurzusának vezetője, Rosalind Pritchard professzor és Barbara Skinner docens is. Workshopot tartottak az általános iskolai és középiskolai vendéglátó tanárok számára, akiknél az ír diákok tanítási gyakorlatukat végzik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törött az arc- és homlokcsont Győrben

Garázdaság miatt folytat eljárást a Győri Rendőrkapitányság két 16 éves fiatal ellen. Tovább olvasom