Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Intézményként megszűnik a BBMMK

Az a tény, hogy a megyei közgyűlés alig két óra alatt harminckét napirendi pontban döntött, mutatja, hogy a képviselők csak alig szóltak hozzá egy-egy kérdéshez.
Egyedül arról vitáztak, hogy a Bartók művelődési ház mint intézmény megszűnjön, s helyette közhasznú társaságként működjön tovább. Az évben nem volt még egy olyan ülés, mint tegnap a megyei közgyűlésen. A képviselők a nyilvánosan tárgyalt napirendi pontok közül mindössze egyhez szóltak hozzá, az év utolsó testületi ülése így még két óráig sem tartott.

Az az egy kérdés, amelyről rövid vita alakult ki, a Bartók Béla Megyei Művelődési Központ intézményként való működésének megszüntetése volt. Az ellenzék itt sem az elvi döntés ellen szólt (hogy intézmény helyett közhasznú társaságként folytassa munkáját a BBMMK), hanem ennek részleteit hiányolta.

A három szocialista képviselő egyrészt arra hívta fel a figyelmet, hogy a művelődési háznak komoly konkurenciával kell megküzdenie Győrben. Másrészt pedig arra szeretett volna választ kapni, megéri-e kht.-vé alakítani az intézményt; az eddig vállalt kulturális feladatokat ki fogja ezután ellátni, hogyan és miből...? Az elnöki válaszból kiderült, hogy ennek részleteit addig nem is akarták kidolgozni, amíg az elvi döntést nem hozza meg a közgyűlés az átalakításról. Miután ez megtörtént (tegnap), szakértőket kérnek fel a hatástanulmány elkészítésére, amely minderre választ ad.

Arra, hogy miért van szükség a szervezeti változtatásra, Szakács Imre elmondta: a megyei intézmények átvilágításakor is kiderült, hogy a huszonhét intézmény közül mindössze kettőnél lehetséges a kht.-vé való átalakítás. Ebből az egyik a BBMMK, a másik a Mepi (a Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Intézet), ezeknél pedig gazdasági szempontból szerencsés lehet ez a lépés. Országos tapasztalat ugyanis, hogy a költségvetési támogatás egy részét az önállóan gazdálkodó kht.-k át tudják vállalni a tulajdonostól. A jövőre (is) nehéz helyzetbe kerülő megyei önkormányzatnál ez fontos szempont.

Elfogadták a béremeléseket

A várakozásoknak megfelelően elfogadták az elnök, az alelnökök és a képviselők fizetésemeléséről szóló előterjesztést is. A hozzászólás nélküli voksolásnál az elnökét egyhangúlag, az alelnökökét három-négy tartózkodással, a képviselőkét egy nemmel és két tartózkodással szentesítették. Az igenek száma mindegyik esetben elérte vagy meghaladta a harmincat.

Kapcsolódó cikkek >>

BBMMK: befogadó színház is lesz (2003-03-11) >>
BBMMK: sikeres műszaki átadás (2003-01-15) >>
Átadták a megyei művelődési központot (2003-03-16) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ajándék gyermekektől gyermekeknek

Több mint kétszáz sérült, fogyatékossággal élő gyermek tapsolt lelkesen Győrött a Diótörő… Tovább olvasom