Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Interjú Forgács Péterrel: cirkuszporond és rivalda

Forgács Péter a hétvégi győri premier, a Függöny fel egyik kulcsszereplője. A rendező szerepét bízták rá.

A komédia hétvégi bemutatója után azonban a valóságban is beleül ebbe a székbe, méghozzá a sok éve a Győri Nemzeti Színház által nem ˝lakott˝ Bartók Béla Megyei Művelődési Központban. Ott, ahol egyébként édesapját még láthatta Ádámként Az ember tragédiájában. Izgalmas kihívás minden szempontból a Kék, kék, kék színpadra állítása.


– A színésznek mindig éles határvonal volt a rivalda. Mögötte ő a király, de azt átlépve már a közönség. Nem furcsa, hogy le kell jönnie a színpadról a Függöny fel komédiában?

– Jó, mert kényelmesebb szerep, mint a többieké, akik őrületes tempóban rohangálnak. Ráadásul mindenkinek beszólhatok – mondja nevetve –, és a példány is nálam van, ha bárhol megakadnak a kollégák, tudok segíteni. Egyébként a nézőket nem veszem észre, hiszen egy próbán vagyunk a darab szerint.


– Bőven ellátják feladattal, játszik és rendez is. Arról nem is beszélve, ha bekapcsolom a tévét, akkor vagy szereplő a Barátok köztben, vagy ön a szinkronhang az összes másik csatorna minden sorozatában. Bírja?

– Tegnap éjjel kettőig a Kék, kék, kékkel foglalkoztam. Zenét komponáltam arra a szövegre, amit Egressy az én felkérésemre írt meg betétdalnak. Majd reggel hattól már a Függöny fel szövegkönyvét bújtam. Nem panaszkodom, sőt, azt mondom, hála a jó Istennek, hogy ilyen sokat dolgozhatok. Néha ugyan fáj mindenem, de csinálni kell. Egyébként sok tehetséges, jó színész van, akik szó szerint nyomorognak, mert nem foglalkoztatják őket. Sokan vagyunk, mint a nyű, örülhet, aki dolgozik.


– Az új Egressy-bemutatóban azonban számos tehetséges színésznek nyílik lehetősége a szerepformálásra. Ha jól tudom, már most gyakorolnak.

– Ez egy tragikomédia, amely egy kis cirkusz valamelyik vidéki előadásán játszódik. A WC, a Welt Cirkusz élete elevenedik meg előttünk. Úgy tűnik, egy kis uniós támogatással be tudnának törni a nemzetközi élvonalba. Persze kiderül, annyira gyengék, erre esélyük sincs. Ezek az emberek bármi mást csinálhatnának, de a dinasztia kötelezi őket, hajtják tovább a megszokásukat, a rissz-rossz számokat. Ezeket tanulják most a színészek, hiszen ha rosszul is, de majd zsonglőrködniük kell, egykerekű kerékpáron táncolni.

Forgács Péter két premierre készül. A hétvégén színészként lesz rendező, de azután valóban rendezői feladatok várják a Portugált is jegyző szerző Kék, kék, kék című színdarabjánál. Fotó: Bertleff A.
Forgács Péter két premierre készül. A hétvégén színészként lesz rendező, de azután valóban rendezői feladatok várják a Portugált is jegyző szerző Kék, kék, kék című színdarabjánál. Fotó: Bertleff A.– A Portugál rendezésével elég magasra tette a mércét. Mindig zsúfolt házak előtt játsszák, és ha jól tudom, a Győrött, kamaradarabnál főleg szokatlan százas előadásszám felé közelítenek vele.

– Igen, ez így van. Közel vagyunk a századik előadáshoz.


– A Portugál sikerében nyilván szerepük volt a színészeknek is. Viszi őket a Kék, kék, kékbe is?

– Sokakat. Szina Kinga, Ungvári István, Posonyi Takács László, Szikra József, Bátyi Éva, Klinga Péter, Mesterházy Gyula és a főszerepben Dörner György.


– Parádés névsor egy parádés darabhoz.


– Egressy azt mondja, ez a legjobb színdarabja, majd meglátjuk.


– Úttörők lesznek, hiszen hosszú-hosszú évek után most tér vissza egy játszóhelyére, a Bartók Béla Megyei Művelődési Központba a Győri Nemzeti Színház.

– Már készülünk rá, hogy miként tereljük az embereket, akik nyilván a megszokás okán majd a nagyszínházba mennek, az egyébként onnan pár méternyire lévő épületbe. Lehet, még ringlispílt is felállítunk. Egyébként ebben a házban – vagyis az elődjében – még láthattam édesapámat játszani. Ádám volt Az ember tragédiájában és Jászai László előtt ő játszott a Piaf-darabban. De érdekes, nekem Győrben a színház mégis a nagy monstrum marad. Azért igyekszünk megfelelni a hely szellemének.

Olvasóink írták

  • 1. pemozsu 2010. február 25. 21:19
    „a kedves újságíró azért leírhatta volna helyesen a Bátyai Éva nevét.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Reszkessetek, madarak: indul a győri galambtalanítás utolsó fázisa

A közeljövőben kezdődik a győri belváros galambtalanításának utolsó fázisa - közölte Németh Zoltán… Tovább olvasom