Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Ingatag lakáslízingek

Ha lakáslízinggel kötött hitelszerződéssel megyünk a földhivatalhoz, úgy valószínűleg el fognak minket utasítani, mondta Dr. Sipos Gertrúd, a megyei Földhivatal vezetője. Lakásügyek kapcsán arról is megkérdeztük, mennyire vagyunk eladósodva a megyében. Pontos adatok nincsenek, de több száz milliárd forinttal lógunk a bankoknak.
A jelzálogot érintő kérelmek csökkenő tendenciát mutatnak 2007-ben, az előző évhez képest- tudta meg a Vasárnapi Kisalföld Dr. Sipos Gertrúdtól, a Győr-Moson-Sopron Megyei Földhivatal hivatalvezetőjétől. Míg a megyében tavaly összesen 15107 alkalommal terheltek ingatlant jelzáloggal, addig idén ez a szám csak 12896. A hivatalvezető asszony szerint talán annak köszönhető, hogy az ügyfelek számára nem annyira kedvező hitelkonstrukciókat kínálnak mostanában a bankok.

Pontos számadatok arra vonatkozóan nincsenek, hogy jelenleg összesen hány lakáson van jelzálog, s így arra sincs, hogy összesen hány millió forinttal tartozik a megye lakossága a bankoknak, de óvatos becslések és számítások szerint is milliárdokról van szó. Ha csak az idei számadatokat és egy átlagos lakás árát vesszük alapul, akkor is körülbelül száz milliárd forintot vehettek fel idén lakásfinanszírozásra a megyeiek.

Új lehetőségként hirdetik a bankok nemrég óta a lakáslízing lehetőségét, melynek lényege, hogy a lakásvásárló lízingdíjat fizet havonta, jóval kedvezőbb pénzügyi konstrukciókkal, mint egy átlagos lakáshitelnél. Viszont van vele egy probléma, tudniillik jelenlegi szabályozások szerint a földhivatalok nagy valószínűséggel el fogják utasítani azokat a kérelmeket, amelyek lakáslízing kapcsán érkeznek be hozzájuk. Ingatlan-nyilvántartási szempontból az egyik alapvető probléma a lízingszerződéssel az, hogy a lízingbe adó csak a futamidő eredményes leteltét követően adja meg a bejegyzési engedélyt a lízingbe vevő részére. A bejegyzési engedély megléte pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy a lízingbe vevő tulajdonjoga bejegyzésre kerüljön az ingatlan-nyilvántartásba. Tehát az ingatlan lízingszerződés jelenleg olyan jogügylet, amely nem igényel ingatlan-nyilvántartási eljárást, hiszen nincs olyan jog vagy tény, amely a szerződés alapján bejegyezhető lenne az ingatlan-nyilvántartásba. Jövőben megoldandó kérdés, hogy a lízingbe vevő szerződésből eredő joga milyen formában fog szerepelni az ingatlan-nyilvántartásban.

Dr. Sipos Gertrúd elmondta, hogy a megyei földhivatalok egyikéhez sem érkezett lakáslízing konstrukcióval kötött hitelszerződés, de valószínűleg várható a jövőben. A lakáslízing mögöttes szabályozása, a jogi háttere ingatlan nyilvántartási szempontból tehát elég sok aggályt vet fel. Ezzel kapcsolatban vannak már egyeztetések a bankokkal, de konkrét információkkal még nem rendelkeznek.

Jelzáloggal kapcsolatos ügyek
Körzeti Földhivatal 2006    2007
Tét                         568    445
Csorna                   654     589
Kapuvár                 547     561
Sopron                 2174   1723
Mosonmagyaróvár 2481   2134
Győr                    6677    5437
Összesen            15107  12896

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Önkéntesek a kutyamenhelyen

Miért áldozza fel valaki minden hétvégéjét, hogy ingyen dolgozzon egy menhelyen? Nem elég annyi,… Tovább olvasom