Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Íme, a középiskolák új százas toplistája!

A top százba öt megyei gimnázium került be. A megyék rangsorában a Győr-Moson-Sopron megyei iskolákat csak Budapest és Pest megye oktatási intézményei előzték meg.


Az idei évben elsőként a HVG robbantott, s adta ki a száz legjobbnak ítélt középiskola rangsorát. Mint ismert, több lista is készül évről évre. Tavaly a Köznevelés oktatási magazin és a Quattrocento Kiadó jelentette meg a saját rangsorát, idén pedig a HVG is piacra lépett saját kiadványával.

Az összesített rangsor nyolc részrangsor felhasználásával készült 

Nézzük, milyen szempontok alapján készült a legfrissebb rangsor. A listákat a diákok 2012-es tanulmányi és felvételi eredményei, valamint a tanulmányi versenyeken elért helyezésük alapján állították össze.

Az összesített rangsor nyolc - többek közt a 10. évfolyamosok kompetenciamérésének eredményei, az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntőibe jutott tanulók száma, a kötelező érettségi tárgyakból elért eredmények, valamint a HVG Diploma 2013 felsőoktatási listájának első harminc karára bejutott diákok aránya alapján összeállított - részrangsor felhasználásával készült.

Az alapítványi, az egyházi, a gyakorlóiskolai és a két tannyelvű iskolák listájának összeállításához ugyanezeket az adatokat használták a lista készítői, míg a szakközépiskolák rangsorolásakor a szakmai tanulmányi versenyek, a SZÉTV és az OSZTV 2012-es döntőseinek száma is szempont volt.

Tíz megyei középiskola diákjai és tanárai ünnepelhetnek

A kiadványban összesen hat rangsor szerepel; ezeken a listákon 10 megyei oktatási intézmény diákjai és tanárai mondhatják el magukról, hogy bekerültek a legjobbak közé.

A legjobb 100 középiskola rangsorában a legelőkelőbb helyet (13.) a győri Révai Miklós Gimnázium és Kollégium foglalja. A győri Kazinczy-gimnázium (23.) és pannonhalmi Bencés Gimnázium (24.) szorosan követi egymást.

71. helyen található a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, míg az első százba épp befért a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és Kollégium (96.).

Top 10: a győri Jedlik a szakközépiskolák rangsorában a legjobbak között van 

Az egyházi iskolák rangsorában ismételten felbukkan a soproni Berzsenyi-líceum (9.), míg a két tannyelvű képzést folytató iskolák legjobb 20 helyezettje közé a győri Krúdy (18.) verekedte be magát.

A mind fontosabb szerepet betöltő szakközépiskolák rangsorában a győri Jedlik a remek 9., míg a szintén győri Hild József Építőipari Szakközépiskola a 30. helyen áll. Az alapítványi és gyakorlóiskolák rangsorában nem került be a legjobb tízbe megyei oktatási intézmény.

A megyék rangsorában - a megyénként a legjobb tíz eredményt elérő intézmény adatai alapján készült a lista - Győr-Moson-Sopron megye a képzeletbeli dobogó harmadik fokára állhatott: szűkebb pátriánkat csak Budapest és Pest megye előzte meg.

"A szűk elitbe idén is bekerültünk, így nem vagyok csalódott"

Bár a legjobb megyei középiskola kitüntető címét továbbra is biztosan őrzi a Révai-gimnázium, Horváth Péter igazgatót arról kérdeztük, hogy csalódásnak érzi-e, miszerint kikerültek a top tízből?

"Az elmúlt években mindig azt mondtam, hogy óriási eredmény mind a diákjaink, mind a tanáraink részéről, hogy közel ezer hazai középiskola élmezőnyébe tartozunk. A szűk elitbe idén is bekerültünk, így nem vagyok csalódott. Való igaz ugyanakkor, hogy az elmúlt tanévben nem szerepeltek olyan kimagaslóan diákjaink az OKTV-n, mint a korábbi esztendőkben.

A továbbtanulási rangsorban pedig azért csúsztunk valamelyest hátrább, mert a végzőseink húsz százaléka Győrben folytatja tanulmányait.

Többségük sikerrel pályázna fővárosi egyetemekre is, de anyagi megfontolásból, a fejlődő helyi műszaki karrierlehetőségeket szem előtt tartva ezek a diákok nem vállalják a költözést. A lista éppen ezért inkább kedvez a fővárosi középiskoláknak, mintsem a vidékieknek" - válaszolta Horváth Péter.

A Révai igazgatója itt arra utalt, amiről cikkünk elején is szó esett: a rangsor szerkesztői a HVG Diploma 2013 felsőoktatási listájának első harminc karára bejutott diákok arányát vették figyelembe.


Horváth Péter
Horváth Péter


Berzsenyi-líceum: "a tantárgyak tanulása mellett nagyon fontos szerepet kap a közösségépítés"

"Minden évben az aktuális lista megjelenése után komoly elemző munkát folytatunk annak érdekében, hogy az oktatásunk színvonalát emelni tudjuk. Hangsúlyozni szeretném ugyanakkor, hogy a tantárgyak tanulása mellett nagyon fontos szerepet kap a közösségépítés.

Hiszünk abban, hogy az a diák tud jól teljesíteni, aki jól érzi magát az iskolában" - kezdte portálunk érdeklődésére Tölli Balázs, a Berzsenyi-líceum igazgatója.

Arra a kérdésünkre, hogy a HVG rangsorát objektívnek tartja-e, Tölli Balázs úgy válaszolt: "Az objektivitáshoz közelít a lista, de akadnak bizonyos elemek, amelyek torzulást okozhatnak. Személy szerint a legnagyobb hiányosságnak azt tartom, hogy a szerkesztők nem veszik figyelembe a külföldi egyetemekre jelentkező érettségizők eredményeit".


Tölli Balázs
Tölli Balázs


Domonkos László: "a legfrissebb listát kicsit rossz szájízzel olvastam"

"Az évek óta sikeresen tartjuk helyezésünket a tíz legjobb iskola között. Köszönhető mindez a jó tantestületnek, a diákjainknak, akik tovább szeretnének tanulni, s ennek megfelelően komolyan is veszik a tantárgyakat.

A legfrissebb listát kicsit rossz szájízzel olvastam. A rangsor összeállítói véleményem szerint fontos mutatókat nem vettek figyelembe munkájuk során. Ha ezt megtették volna, a Jedlik még előkelőbb pozícióban végezne" - mondta érdeklődésünkre Domonkos László, a Jedlik igazgatója.


Domonkos László - fotó: Jedlik-médiatár
Domonkos László - fotó: Jedlik-médiatár


hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Németh Lászlóné Győrben: folytatódhat a panelfelújítási program

˝A hiányzó fedezetet lépésről lépésre, úgy is mondhatnám, forintról forintra sikerült… Tovább olvasom