Kisalföld logö

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 9°C | 16°C Még több cikk.

Ikrényi takarékosság minden szinten

Az idei évet több mint 24 millió forintos költségvetési mínusszal kezdte az önkormányzat, de a takarékosságnak köszönhetően még mindig fizetőképes – szögezte le Németh Tamás ikrényi polgármester.

Németh Tamás, Ikrény polgármestere nemrégiben falugyűlésen számolt be a település helyzetéről, törekvéseiről a lakosoknak. Elmondta, hogy jelentős adókintlévőségeikből is adódó hiányukat igyekeztek csökkenteni. Többek közt intézményeik alkalmazottainak pluszjuttatásait lefaragták, szigorúan ellenőrzött gazdálkodást folytattak és ennek jegyében mindent központilag szereztek be, például a tisztítószereket is.

Az önkormányzat eladó telkeinek intenzív népszerűsítésébe fogtak és sikerült is ötöt értékesíteni, ez is bevételt jelentett a falunak és négymillió forintot nyertek az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került községeknek biztosított központi forrásból pályázati úton. A közvilágítás átalakításával pedig sikerült jelentős kiadást megspórolniuk, ez is hozzájárult ahhoz, hogy az intézmények működtetéséhez eddig nem kellett hitelt igénybe vennie a településnek.

Továbbra is komoly problémát jelent azonban a sportcsarnok kivitelezéséből adódó hitel törlesztése, ami éves szinten tízmillió forintos költséget jelent és az üzemeltetéséhez is hozzá kell járulnia az önkormányzatnak, mert azt a bérleti díjakból származó bevételek nem fedezik. Ezért is kényszerült arra a faluvezető, hogy egészen aprólékosan átvizsgáljon minden, a csarnokkal kapcsolatos kiadást. Így például feleslegesen működtetett telefonvonalak megszüntetése révén többször tízezer, az energiaigény racionalizálásával többször százezer forintot tudtak megspórolni.

A helyi segélyezést szintén ebből a célból alakították át, pénz helyett tüzelőt juttattak például a rászorulóknak, ehhez pedig a fát a közmunkások gyűjtötték össze. A nadrágszíjmeghúzás kényszere ellenére is nagyobb energiát fordítottak a helybeliek érdekében a parkgondozásra, a virágosításra, a fűnyírásra, így a polgármester szerint rendezettebb képet mutat a település, mint korábban.

A polgármesteri hivatal pincéjét, amiben két évtizede állt a víz, szintén rendbe tették, mintegy hetvenezer forintos kiadással és főként saját munkával – közmunkások közreműködésével – megoldották a csapadékvíz-elvezetést, ennek révén az épület állagmegóvását. Emellett az önkormányzat támogatta a falu rendezvényeit, adventi fényünnepet és falukarácsonyt tartott és idén minden háztartásnak meglepetésajándékkal, naptárakkal kedveskedett.

Olvasóink írták

  • 1. Dwatson 2011. december 29. 19:24
    „Gratulálok!Sajnos jövőre még szűkösebben élünk,és nem nagyon lesznek ilyen szerencsésen átvészelő önkormányzatok.Nem tudom,a szomszéd Patona hogy zárja az évet?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kell a Bolgányi, ha lezárják a mecsérit

"A mecséri Mosoni-Duna-híd felújítása, átépítése tudomásom szerint egy évet is igénybe vehet. Ha… Tovább olvasom