Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Időszaki kiállítás Győrben a Vasilescu-gyűjteményből

A Vasilescu-gyűjtemény raktárban őrzött alkotásaiból nyílik kiállítás február 15-én Győrött a Magyar Ispitában.
A kiállítás felvonultatja Ország Lili több művét. Miként az állandó kiállításból, úgy a most készülő időszaki bemutatóból sem hiányozhatnak festményei, hiszen ezek a kollekció törzsanyagát alkotják - mondta Grászli Bernadett, a gyűjteményt őrző Városi Művészeti Múzeum igazgatója az MTI-nek.

A tárlat az európai iskola alkotóira fókuszál, így mások mellett bemutatják Bálint Endre és Gyarmathy Tihamér munkáit, és az érdeklődők elé tárják a kollekciót meghatározó geometrikus művészet képviselőinek alkotásait, köztük Nádler István és Hencze Tamás műveit - ismertette a szakember.

Vasilescu János a 20. századi magyar képzőművészetet reprezentáló kollekciót hozott létre több évtizedes munkával. A gyűjteményben remekművek sokasága található, a már említett alkotókon kívül Schaár Erzsébettől, Korniss Dezsőtől, Deim Páltól, továbbá Anna Margittól, Keserü Ilonától, Kondor Bélától vagy Moholy-Nagy Lászlótól.

A gyűjteményt 2004-ben adományozta Győr városának, így megvalósult a vágya, hogy a kollekció egyben maradjon, egysége megőrződjön. A Vasilescu-gyűjtemény állandó kiállítása a felújított volt zsinagógában látható Győrött. Az állandó tárlatból kimaradt alkotások megismerésére időszaki kiállításokat rendez a múzeum.

A műgyűjtő - aki díszpolgári címet kapott Győr városától - 2006-ban, 84 éves korában hunyt el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elindult a Neptun jégtörő hajó a Mosoni-Dunán

A jégtörési folyamatra azért van szükség, mert az összefüggő 5-10 cm vastag jég miatt a Győr-Gönyű… Tovább olvasom