Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Idén többen belföldön nyaralnak

A hazai fesztiválok iránt nőtt idén a nyaralásukat tervezők érdeklődése, akik pedig külföldre mennek, főként tengerpartra vágynak. Az észak-afrikai úti célok helyett a feszült politikai helyzet miatt a mediterrán térséget választják a turisták.
A magyarok közül a legtöbben (46 százalék) belföldi nyaralást is terveznek és a megkérdezettek körülbelül negyede (23 százalék) várhatóan külföldre is elutazik idén. Minden negyedik válaszadó ezen a nyáron otthon marad a KutatóCentrum által végzett felmérés szerint. Ha kizárólag a nyaralást tervezők táborát nézzük, 60 százalékuk belföldön akar pihenni, egyötödük külföldre megy, 20 százalék hazai és határon túli kikapcsolódást is tervez. Az utazni akarók többsége már nekifogott a nyaralástervezésnek.

A mediterrán tengerparti úti célok kedveltek, de idén többen itthon maradnak, fesztiválokon vesznek részt nyaralásképp. A képen Légrádi Edit utazásszervező. Fotó: Mészáros Mátyás
A mediterrán tengerparti úti célok kedveltek, de idén többen itthon maradnak, fesztiválokon vesznek részt nyaralásképp. A képen Légrádi Edit utazásszervező. Fotó: Mészáros Mátyás

A külföldi célok közül továbbra is sláger Horvátország, a határon túlra utazók negyede itt tölti szabadságát. Kedveltek még az olasz és a görög tengerparti területek. Egyiptom és Tunézia már csak a válaszadók 4–4 százalékának szerepel a tervei között.

– Idén többen utaznak belföldre, fesztiválokra, tóparti nyaralás helyett jobbára olyan helyszínt keresnek, ahol a kikapcsolódási lehetőséghez kulturális programok, koncertek társulnak. Sokan jönnek például a Győrkőcfesztiválra megyénkbe – osztotta meg tapasztalatait Légrádi Edit, az OTP Travel irodavezetője és hozzátette: a külföldi úti célt választók főként tengerpartra vágynak. Horvátországban apartmant és szállodai elhelyezést is sokat keresnek. Népszerű még Olaszország, Bulgária, Törökország és Ausztria hegyvidékei, például Salzburg környéke. Légrádi Edit szerint főleg a családi szobát igénylőknek érdemes időben dönteniük. Elmondta, hogy sokan előfoglalással biztosítanak jó helyet, kedvezményt maguknak.

Az IBUSZ Utazási Irodák Kft.-nél is többen belföldi úti célok iránt érdeklődnek, a külföldre készülők közül pedig sokan kivárnak Mester Jánosné irodaigazgató tapasztalatai szerint. Egyelőre az egyéni és a buszos utazások iránt mutatkozik nagyobb érdeklődés Görög-, Horvát- és Olaszországba. Keresik a körutazásokat, a városlátogatásokat is a magyarok. A repülős nyaralások foglalása lassabban indult el. Az IBUSZ szerint a futball Európa-bajnokság és az olimpia miatt fontos, hogy televízióval felszereltek legyenek a tengerparti apartmanok is és az igények alapján növelte a társaság spanyolországi, bolgár kínálatát, szicíliai nyaralóprogramokat is biztosít.

Olvasóink írták

  • 1. Contar 2012. május 04. 12:25
    „"Az észak-afrikai úti célok helyett a feszült politikai helyzet miatt a mediterrán térséget választják a turisták."
    Az észak-afrikai úti célok közül elég sok a mediterrán térséghez (a Földközi-tenger körüli országok) tartozik. Ez Magyarországon általános iskolai tananyag (szerintem)!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A ménesbirtok öröksége nemzeti kincsünk

Az évi kétmilliárdos költségvetési összegből gazdálkodó, állami tulajdonban lévő Bábolna Nemzeti Ménesbirtokon szaporodásbiológiai 21. századi laboratóriumát hoztak létre. Tovább olvasom