Kisalföld logö

2017. 05. 27. szombat - Hella 13°C | 24°C Még több cikk.

Huszárszobor a faluközpontban

Három éve a községházát avatták fel augusztus 20-a alkalmából Abdán, most annak környezete, a faluközpont is megszépülhetett. Itt kapott helyet egy régen helyben használt tűzoltókocsi és az ugyancsak a hagyományőrzést szolgáló huszárszobor.

Ünneplőbe öltözött a falu központja augusztus 20-ra: a felújított rész avatását a nemzeti ünnepre időzítették. Helyi kivitelező két hónap alatt végzett a rekonstrukcióval, amire az önkormányzat 12,2 millió forintot nyert az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében. Mintegy tizenöt százalékos önrésszel kiegészítve az összeget jutott pénz a térkövezésre, zöld részek kialakítására, padok, zászlórudak, hirdetőtábla elhelyezésére, virágosításra, fásításra is. A szombati ünnepséget így már a megújult környezetben tarthatták, ahol Szabó Zsolt polgármester arról beszélt, hogy a falubeliek életének fontos színtere szépült meg, és ezt a munkát szeretnék újabb pályázatok révén folytatni, hasonlóképp átalakítani a templom előtti területet és a központ egészségház felé vezető részét. A helyi Rábca dalkör a „Nézd a huszárt, amikor az masírozik" kezdetű dalt énekelte, ugyanis a megújult területen kapott helyet a Miklósnak becézett életnagyságú huszárszobor.

 A 9. Miklós huszárezred ruhájának színei alapján alkották meg, amely a honvédzászlóalj részeként 1849- ben védelmezte az abdai átkelőt. A lovas szobor felavatásán korhű viseletben részt vettek a Gróf Nádasdy Ferenc Hagyományőrző Huszár Bandérium tagjai, akik e huszárezred hagyományait őrzik. Lovas sorfaluk előtt a faluvezető arról beszélt, hogy a szülők ne ültessék fel a gyerekeket a műanyag szoborra, de mondják el nekik, hogy igazi lóra sok helyen felszállhatnak, ha kedvet éreznek a lovassportokhoz, és ha a faluközpontban sétálnak, meséljenek történelmünkről a fiataloknak.

A 9. Miklós huszárezred ruháját viselő életnagyságú alkotás alkalmat ad arra a helyieknek, hogy gyerekeiknek történelmünk dicső fejezeteiről meséljenek. Fotó: Krizsán Csaba
A 9. Miklós huszárezred ruháját viselő életnagyságú alkotás alkalmat ad arra a helyieknek, hogy gyerekeiknek történelmünk dicső fejezeteiről meséljenek. Fotó: Krizsán Csaba


Miklós egyébként állami tulajdon, megőrzésének jogát nyerte el tavaly pályázaton a falu, ugyanis ez az alkotás egyike azoknak, amelyek az elmúlt évben díszítették a fővárost a március 15-i ünnepségek alkalmából.

Az abdai Kovács Jenőnek és feleségének nagyon tetszik az átalakult faluközpont, szerintük most lett illő a szép új községházához. Régóta várták ők is, hogy jusson pénz erre a feladatra, és közelről is megcsodálták a szintén itt, fedett emelvényen elhelyezett, szépen felújított tűzoltókocsit, ami eleik együttműködésére emlékezteti a falubelieket. Ugyanis az 1800-as években megalakult önkéntes tűzoltó-egyesület tagjai használták még a kézi pumpás, hajdan ló vontatta, ma is működőképes szerkezetet.

Augusztus 20-a kapcsán a polgármester is azt hangsúlyozta, hogy ez az ünnepünk nagyszerű példák alapján emlékeztet a közösség összefogására. Napjainkban pedig ennek erejét Abdán többek közt az mutatja, hogy ki-ki a maga módján járul hozzá a közös célokhoz, ki címert farag, ki dalt írt a faluról.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Extrém Motorsport Fesztivál - Harmadik nap (videó)

A fesztivál zárónapján rendezték meg a versenyek döntőit. Este eredményhirdetés, majd díjátadó… Tovább olvasom