Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Horváth János kiállítása

A Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Karán a március 15-i ünnepség előadója Katona Tamás történész volt, aki az ünnephez kötődő kiállítás megnyitóján is részt vett.


Horváth János festőművész nyolcvanadik születésnapja alkalmából e kiállítással visszatekint az elmúlt évtizedekre és újabb műveit is bemutatja a Cziráki Lajos Kiállítótérben. Munkássága szépen kapcsolódik nemzeti ünnepünk gondolatiságához. A magyar ember sorsa, lelke sóhajt a gazdag festőiséggel fogalmazott alkotásokból.

Művészete témaválasztásával és hangvételével az alföldi festészet hagyományaiban gyökerezik. Dráma és líra fonódik össze érzékenyen visszafogott színeivel egy különlegesen finom, már-már misztikus töltésben. A tájnak, víznek és fának, a füstnek és zsarátnoknak, vagy a felhőnek és az ágak között átszűrődő fénynek lelke van.

Galéria! Fotók: Szük Ödön


Keserves dolog a szavakkal megközelíteni ezeket az alkotásokat. Annyira pofonegyszerű természetességgel fogalmaznak meg oly nagy gazdagságot, hogy méltatlanul mellébeszélésnek hat minden próbálkozás.
Alkotójuk vérbeli festő.

Horváth János a Hortobágyi Nemzetközi Művésztelep örökös tagja. Huszonhat évig dolgozott nyaranta a Hortobágyon, s ezek az évek, az ott látott, átélt élmények beleivódtak a lelkébe. Az alföldi ember szikár de melegszívű karakterét, kemény sorsát színeivel, formavilágával szintetizálta kifejezési eszközeiben és magával vitte az Őrség csodálatos dombjai közé, ahol ez a világ szépen csendült össze a természettel egyszerű közelségben élő emberek sorsával. Vagy lélekben talán sohasem is hagyta el az Alföldet?

Galéria! Fotók: Szük Ödön


Európa számos országában kiállít és tagja a Hajdúsági Nemzetközi Művésztelepnek és a Las Européennes de l’art emThiérache csoportnak.

A művészet képes arra, hogy érzékeltesse velünk: néha, az élet megszentelt pillanataiban mi is megérinthetjük a csillagokat. Részesei lehetünk valami csodának. Olyanok ezek, mint az ünnepek. Műalkotások.
Az a kis kert egyenesen elbűvöl. Több pasztell és tempera kép főszereplője, egy kis léckerítéssel kihasított természet szelet. Eszembe jut róla Monet Giverny-i kertje, amit oly sokszor megfestett, mert szinte életfogytig inspirálta, mert mindvégig látta benne a témát, mert minden kis növénye az ő gyermeke volt. Csakhogy Horváth János kertje Szalafőn van az Alsó-szeren és széles birtokának egy lekerített kis darabkája, Monet pedig telepítette minden részletében az övét.

A szalafői természetes környezet csodálatos érintetlenségében magától értetődően kínálja gazdag forma -és színvilágát, s az egyszerű lécekkel bekerített méretében szerény kis területet, birtokot - örök idézete az emberi létnek és a mértéktartó birtoklásnak – szelíden befogadja. Minden szakaszában az esztendőnek mutat valami új, sajátosan szépséges arcot, aminek lehet örülni. Mi pedig örülünk is neki, de nagyon! Kell-e ennél több? Az ember ne feledje el, hogy a természethez tartozik.

Galéria! Fotók: Szük Ödön


Van itt valami titok, amit nehéz megfogni. A magától értetődő természetesség és egyszerűség, a keresetlen közvetlenség. Ezek Horváth János személyiségét is jellemzik és a festészetét is. Ez így is van rendben. Az alkotó lelke tisztán kicsendül minden alkotásból, mégpedig úgy, hogy valami egyetemes magaslatba emelkedik mondanivalójával. Így a kerttel is. Kiárad belőle a szeretet. Szóval valami mélységes emberi tartalmak sűrűsödnek itt az egyszerűen, szinte szűkszavúan fogalmazott mondanivalóban. Nagyvonalú ecsetvonások kevéssel érzékeltetnek végtelen gazdagságot. Azt hiszem, ez minden, amit festő elérhet.

Borbély Károly

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Miért csúszott az ünnepi felvonulás?

˝A 11 órára meghirdetett rendezvény egyetlen szépséghibája volt, hogy mintegy háromnegyed óra késéssel kezdődött el...˝ Tovább olvasom