Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Hídszavazás - végső döntés jön: Deák, Jedlik vagy Szigeti?

Újra lehet szavazni az új győri Mosoni-Duna-híd nevére – azok is megtehetik ezt, akik az első fordulóban már voksoltak. A második fordulóba a Deák Ferenc, a Jedlik Ányos és a Szigeti híd variáció került be.


A kisalfold.hu és a győri önkormányzat szeptemberben hirdetett pályázatot a Szigetet Révfaluval összekötő, jelenleg épülő Mosoni-Duna-híd nevére. Első körben, október 31-ig javaslatokat vártunk az olvasóktól. A zsűri a 158-féle ötlet közül hatot tartott érdemesnek arra, hogy bekerüljön a voksolás első fordulójába. Szavazni pénteken 10 óráig lehetett a kisalfold.hu és a gyor.hu honlapon.

Az összesítés szerint összesen 2396-an éltek a lehetőséggel. A Jedlik Ányos hídra 741-en, a Deák Ferenc hídra 508-an, a Szigeti hídra 506-an szavaztak, így ez a három variáció került be a második fordulóba, amely november 30-án 10 óráig tart, és amelyen mindhárom név tiszta lappal, azaz nulláról indul.

A verseny egyébként rendkívül szoros volt, nüanszokon múlt a sorrend nemcsak a második és a harmadik, de a harmadik és a negyedik helyért is. Az Egyetemi híd épphogy lemaradt a dobogóról: 491 voksot kapott, azaz mindössze 15-tel (0,6 százalékponttal) kevesebbet, mint a Szigeti. A Szigethy Attila és a Zechmeister Károly híd viszont csak kevesek tetszését nyerte el: előbbire 102-en, utóbbira 48-an klikkeltek, azaz a szavazók 4,3, illetve 2 százaléka.

A szavazás pénteken délben újrakezdődött a www.kisalfold.hu-n és a www.gyor.hu-n, de már csak a megmaradt három név szerepel a kínálatban. A rendszer mindkét honlapon egy-egy e-mail címről egy-egy szavazatot fogad el. Természetesen azok is voksolhatnak ismét, akik az első fordulóban már megtették ezt. A végeredmény a két portálon leadott szavazatok összesítésével alakul ki: a híd azt a nevet fogja viselni, amelyre a legtöbben szavaztak, bár a döntést hivatalosan a közgyűlés fogja meghozni.

Nézzük, mi szól a három név mellett.

Deák Ferenc híd: A haza bölcséről jelenleg egyetlen közterület sincs elnevezve a városban, noha az egykori államférfi Győrben végezte el a jogakadémiát. Ráadásul ez a név illeszkedne több elnevezéshez, hiszen a városban van Kossuth, Petőfi és Széchenyi híd is.
Jedlik Ányos híd: A dinamó és az elektromotor feltalálója egykor Győrben élt és tanított.
Szigeti híd: Sokan már most is így emlegetik az épülő hidat, és könnyen lehet: bármilyen név győz a versenyben, a köznyelv egyszerűen csak így fogja nevezi. Erre már van példa, hiszen a Kossuth híd jobbára csak révfalusi hídként ismert.

 SZAVAZÁS ITT >>

Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. Agent 2009. november 25. 08:53
  „31, engedd meg azért, hogy mi őt tekintsük a feltalálónak, esetleg még büszkék is legyünk rá, rendben?
  http://www.mszh.hu/feltalalok/jedlik.html

  lévén, ha legalább azt első bekezdésig elolvastad volna a wikipedia bejegyzést, láthattad volna, hogy a mai formájában ismert egyenáramú villanymotor (szabadalom bejegyzése 1837.02.25) őseit több fizikus egymástól függetlenül párhuzamosan alkotta meg, így Jedlik is 1827-ben.

  "A híd pedig egy pillérhalmaz"

  Akkor írd ide, életedben hány hidat terveztél eddig, esetleg más feszített vasbeton épületet?:):)”
 • 31. tixi 2009. november 24. 20:48
  „29.
  Ime az elektromotor feltalálója.Egy Dán.1819-ben.
  http://de.wikipedia.org/wiki/Elektromotor

  Ha wikipédiára hivatkozol olvasd is el,mielőtt azt mondod,hogy gáz.

  A híd pedig egy pillérhalmaz.Ennyi pillérrel nagyobb fesztávú hidat már a rómaiak is építettek, KŐBŐL”
 • 30. adalfold 2009. november 24. 14:48
  „És mégvalami.
  Borzasztó híd nincs. Lehetne attraktívabb, erőjátékát inkább bemutató, esztétikusabb, de nyilván nincs rá pénzünk.

  A híd információim szerint öszvérszerkezetű lesz, amiről illik tudni, hogy a vasbeton és az acél ,,kedvező" szerkezeti tulajdonságait ötvözi, magasabb igényű számítási háttérrel tervezett, gazdaságilag kedvezőbb megoldás.
  Személy szerint egy süllyesztett pályás, acélszerkezetű ívhídnak vagy egy feszített-függesztett szerkezetű hídnak jobban ,,örültem" volna. Ezek a híd-design cutting-edge-i jelenleg ezen a fesztávon. Csakhogy rohadt drágák ám....

  Reméljük a leendő következő, az Ipar út meghosszabbításaként épülő hídra több pénzük jut majd, és mondjuk pl egy sárvári Rába-hídhoz hasonló szerkezetet láthatunk majd .”
 • 29. adalfold 2009. november 24. 14:41
  „23#
  Gáz nagyon amit írsz.
  ő találta fel az elektromotort, illetve annak elődjét.
  lásd legközelebb wikipedia angol és magyar nyelvű cikkei.

  Freehill!
  valóban nem lesz látványos híd, de tekintve az eddigi ,,gyakorlatot", nem is kell annak lennie ahhoz, hogy személynevet kapjon. Lásd Széchenyi-híd, Bisinger-híd stb.

  Úgy gondolom, a nemzeti öntudatot leépítő korszak termékeit hátrahagyva (egyenlőség,testvériség,ifjúság,béke elnevezések) igazán adhatunk olyan nevet a hídnak, mely valós kulturális örökséget közvetít lokálpatrióta alapon.

  Nem városrét, viziváros stb marketingnevekkel piacot ,,követve".
  Így akár a Deák, akár a Jedlik név kíválónak bizonyul.
  Mivel országunkban létezik már legalább egy Deák Ferenc híd, ezért a Jedlik felé hajlok.

  Itt élt, itt alkotott és kapcsolódik tevékenysége Győr szellemi potenciáljának profiljához (műszaki tudományok).”
 • 28. Agent 2009. november 23. 20:58
  „26, a Radó szigetről a strand bejáratához vezető? Hát, azt a hidat szerintem sehogyan nem szokták hívni::)”
 • 27. Freehill 2009. november 23. 19:55
  „#24: azért elég sokféle lehet egy híd :). Ez most valóban "kevésbé látványos" lesz, de tudtommal az a koncepció is, hogy ne ríjon ki nagyon a természeti környezetéből, minél inkább maradjon "láthatatlan". Úgyhogy arra ilyen szempontból tényleg nem alkalmas, hogy valamelyik nagy hazafinak állítson látványos emléket. Én ezért is adnék neki inkább valamilyen egyszerűbb nevet.”
 • 26. Freehill 2009. november 23. 19:50
  „Különben a kör lezárását követő éjfélkor kaptam egy automata e-mailt a kisalfold.hu portálról, hogy az "Egyetemi híd" név 3. lett. Akkor most hogy is van ez :)

  (Azt különben tudjátok, hogy melyik Győrben az "Ifjúság hídja?" Az is egy szép, de - mivel a helyhez nem sok kötődése van - szerintem egyáltalán nem közismert elnevezés.)”
 • 25. Freehill 2009. november 23. 19:46
  „Részemről lehet Jedlik híd: nem kétlem, hogy megérdemli, és az egyetem-tudomány témakörhöz is kapcsolódik. De különben egyetértek tricse 17-es véleményével: a helyiek nem fogják tudni, hogy miről beszél a térkép alapján tájékozódó turista, ahogyan a pozitív példaként emlegetett Kossuth, Vásárhelyi, Széchenyi hídról sem tudják sokan, hogy mi az! (Utóbbiakat révfalusi, kis Erzsébet, illetve "új" vagy "nagy" híd néven ismeri a legtöbb győri.) Különben nem biztos, hogy ami egyszerű, az feltétlenül "közönséges" is! Ha egyszerű, de találó, és nem komolytalan, akkor azt én inkább frappánsnak nevezném... De hát ízlések és pofonok :). A Nádor aluljáró szerintem hasonlóan ötletes, rövid, nem erőltetett, alapvetően a városrész nevére utaló elnevezés, amelynek mellesleg személyi vonatkozása is van.”
 • 24. Agent 2009. november 23. 15:34
  „23, ronda?? Híd alakú híd, mégis milyennek kellene lennie?:):)”
 • 23. tixi 2009. november 23. 15:14
  „Én ilyen ronda hidat egy emberről sem neveznék el.És bár Jedlik nem volt szép ember,ennyire ő se volt csúnya.
  Az egyetemhez ellenben passzol.

  Továbbá Jedlik nem feltalálta az elektromotort,hanem továbbfejlesztette.Amit ő feltalált az az öngerjesztés (v. dinamó) elve,amit viszont a gyakorlatba nem ültetett át.Mindezek ellenére egyik legnagyobb tudósunk,lehetne méltóbb emléket is állítani neki,mint ez a borzasztó híd.”
 • 22. gelcsa 2009. november 23. 15:11
  „Egyre gondoltunk, köszönöm! Részemről is itt van a korrket válasz:

  Deák Ferenc híd!

  Én erre szavazok!

  "Deák Ferenc híd: A haza bölcséről jelenleg egyetlen közterület sincs elnevezve a városban, noha az egykori államférfi Győrben végezte el a jogakadémiát. Ráadásul ez a név illeszkedne több elnevezéshez, hiszen a városban van Kossuth, Petőfi és Széchenyi híd is. "

  http://www.gyel.gyor.hu/tartalom/data/01490.htm

  Büszkék lehetünk rá, egész életére, és munkásságára, mi Győriek is!”
 • 21. Agent 2009. november 23. 12:51
  „Szóval függetlenül attól, hogy szerzetesi szerénységéből adódóan nem publikálta világgá a feltalált villanymotort, még ő fedezte fel, még ha Siemens-t is tartják a felfedezőnek hivatalosan. Viszont a dinamó (generátor), szódavíz, stb. az ő nevéhez fűződik hivatalosan is.”
 • 20. Agent 2009. november 23. 12:49
  „Jedlik óriási tudós és felfedező volt, attól, hogy az előző rendszerben agyon kellett ezt hallgatni, mert mindezt Bencés szerzetesként tette, sokkal többet érdemel Győrben egy nyúlfarknyi utcánál.Éppen ideje tudatosítani a mai kor embereiben ezt.”
 • 19. adalfold 2009. november 23. 11:28
  „JEDLIK ÁNYOS HÍD a legjobb.
  Nincs értelme közönséges, egyetemi (ami annyira nem is egyetem :D), szigeti, málnabokormenti híd nevet adni.

  17-esre:
  Ha Jedlik-hídként tudatosul az emberekben ,akkor azt használják. Lásd pl Nádor-aluljáró. senki nem hívja tihanyi aluljárónak stb.

  A lényeg, hogy híres, neves győriről kapja az új híd a nevét. Ezzel folytatván a Széchenyi, Petőfi, Kossuth, Vásárhelyi hagyományt, hogy személyről nevezzük el hídjainkat, győri és világi jelentőségű feltalálónkról nevezzük el.
  Jedliket amúgy - sajnos, a külföld antimagyarizmusa miatt- kevesen ismerik, mint az elektromotor feltalálója.
  Köthető a SZIFhez is, melynek fő profilja gyakorlatilag a közlekedésgépészet.

  Szóval találó elnevezés.”
 • 18. tricse 2009. november 23. 11:21
  „a caps lock billentyűm néha önfejűen viselkedik--bocsi!”
 • 17. tricse 2009. november 23. 11:17
  „Az egyetemi lett volna a legjobb,de ha nem hát nem! Akkor legyen a Szigeti! Mert ugyebár jön egy "idegen",megkérdi egy Győri Polgártól ugyan már merre találja a Jedlik hidat vagy a Deák hidat és 90%-ban emberünknek gőze nem lesz miről van szó! Na de! Ha azt kérdi az "idegen" merre van az Egyetemi híd,netán a Szigeti-híd,nos erre már csak azon okból is tudunk válaszolni,mert 100%-ban tudjuk hol van Sziget és Merre van az Egyetem!

  Ennyi!”
 • 16. Patriot 2009. november 20. 19:43
  „moderálva”
 • 15. 19 2009. november 20. 19:36
  „Jedlik híd?
  Elég gáz. Inkább Szigeti híd”
 • 14. Agent 2009. november 20. 17:52
  „Rosszul emlékeztem a helyes évszám 1979”
 • 13. Agent 2009. november 20. 17:51
  „12. "Új-híd" már van Győrben, legalábbis az én generációm így hívja a Széchenyi István hidat, kis gyerek voltam amikor építették, ha jól emlékszem 1982-ben adták át a forgalomnak (a belvárosi oldal Árkád körforgalom felé nézve bal oldali gyalogos lépcsőjének tetejénél az emléktáblán van az évszám:))”
32 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Esély a segítségnyújtásra

Váltás történt a Győri Esélyek Háza tevékenységében október közepétől. Tovább olvasom