Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Hideg helyett is meleg víz folyik

Győr - Már egy hónapja meleg víz folyik akkor is, ha úgy nyitjuk meg a csapot, hogy hideg jöjjön – érkezett az olvasói bejelentés. A lakótelepi házban több szomszédot is érintő probléma gyakorinak számít, de ritkán a szolgáltató a felelős.
„Ha kell, ha nem, meleg víz folyik a hideg csapból is. Hogy miért gond ez? Mert egy pohár vizet se tudunk inni, úgy tudjuk, hogy a meleg víz lehűtve sem egészséges. Virágot öntözni se tudunk, mivel akkor se nagyon lesz hidegebb a víz, ha egészen sokáig eresztjük, hagyjuk nyitva a csapot. De ami nagyobb baj, attól tartunk, hogy egyszer csak hatalmas számlát kapunk, amiatt is, hogy így többet fogyasztunk. Ez már egy hónapja tart és hiába hívtam a víz- és a hőszolgáltatót, a közös képviselőt, egymáshoz küldözgettek. Azt tanácsolták, nyomozzam ki, hátha valakinél rosszul van valami bekötve, például mosó- vagy mosogatógép, de nem hiszem, hogy ez oka lehet ennek" – panaszolta az Ikva utca egyik négyemeletes panelházának lakója, aki azt is elmondta, a probléma lépcsőházuk tíz lakásából ötöt érint, azokat, amelyek egymás felett vannak.

– Gyakori ez a probléma, átlagosan kéthetente kapunk hasonló bejelentést társasházakból – kezdte válaszát a Pannon-Víz diszpécserszolgálatának vezetője, Tóth László. Elmagyarázta, hogy ilyen esetekben megkérik a fogyasztót, menjen le a pincébe a fővízmérőhöz, tegye rá a kezét. Ez ugyanis az a bejövő pont, amiért a szolgáltató felelős.

Azok, akik nem szeretnék házuk pincéjében maguk keresgélni a fővízmérőt, a közös képviselőtől kérhetnek segítséget.

Tóth László szerint neki tudnia kell, hol van, mert azon olvashatja le a vízóra állását. Ha kézrátétellel megállapítható, hogy már itt meleg a víz, akkor csak be kell szólni a Pannon-Vízhez, rögtön küldik szakembereiket, mert a meleg víz károsíthatja vezetékeiket. Ha viszont a csőre rátéve a kezüket a lakosok azt érzik, hogy az hideg, akkor nem a vízszolgáltatásban van a gond, hanem a ház, a lakások belső rendszerében. Valószínű, hogy az említett esetben erről van szó, különben mind a tíz lakásban meleg víz folyna hideg helyett is. Az egymás alatti lakásokat azért érinti egyszerre a probléma, mert egy függőleges vezetékre vannak kötve.

Ilyen, a ház belső rendszerében történt meghibásodást a vezető diszpécser szerint leginkább elromlott keverőcsap okozhat, olyan csap, amelyik egykarú, azzal lehet beállítani, mennyire legyen meleg vagy hideg a víz. Elképzelhetőnek tartja azt is, hogy például egy mosógép, mosogatógép úgy hibásodik meg, hogy hasonló problémát okoz. Magyarázata alapján tulajdonképpen arról van szó, hogy a melegvíz-rendszerben nagyobb nyomás áll elő, így a meleg víz átjut a hidegvíz-rendszerbe. Tapasztalata szerint ilyenkor nehéz kideríteni, hol a baj forrása, mert elég, ha az öt lakásból egyben rossz egy csap, a következmény a többi, az alatta és a felette levő otthonokat is érinti. Javaslata szerint a lakóknak, a lakóközösségnek érdemes minél előbb vízvezeték-szerelőt hívnia, mert ilyen esetekben tényleg nagyobb szokott lenni a fogyasztás, nagyobb a befizetendő számla.

Olvasóink írták

  • 1. nonem 2008. február 29. 09:13
    „Én is jártam így, de erre magam jötem rá! A konyha cspból szerettem volna hideg vizet venni -inni. S csak langyos ill. meleg víz folyott! A régi HIM automata mosógép vízbetáp csövét a zuhany gégecsövével szereltem össze és beállítottam a kb 40 fokos vizet. Ezáltal a két csap nyitva volt. Ha ekkor valaki más csaptelepen, akár mint én is a konyhában kinyitottam a hidegvíz csapot a melegvíz egyszerűen a fogyasztás irányába indult el, mert állítólag a melegvíz nyomása magasabb, mint a hidegvízé. Nem kell ehhez semminek sem elromolnia! Ma már külön-külön betáp van akár a mosogatógépen akár a mosógépen így ez nem fordulhat elő! Nincs másról szó csak idő megtakarítás, de a veszélyeit nem ismeri mindenki!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Esküt tettek a Terülei Választási Bizottság delegált tagjai

Szerda délután a Megyeházán dr. Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke előtt esküt tettek a… Tovább olvasom