Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Hétvégén ˝megszólal˝ a Füles bástya

Győr - Noha a belváros egyik ékessége a Füles bástya, mégis keveset tudunk róla. Hétvégén, a kulturális örökségek napja alkalmából mindezt pótolhatjuk, sőt: a zenei programoknak köszönhetően ˝megszólal˝ a kazamata.

Az Arrabona Városvédő Egyesület több mint hatszázezer forint értékben, saját költségén helyreállította a Teleki László utcában található Füles bástya és kötőgát falkoronaszakaszait, a bástyatető pihenőpadját, valamint a díszkandelábert. A költségekhez a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal is hozzájárult. Ez a jó hír, de rossz is akad: a graffitisek – nem kímélve a történelmi falakat – már most akcióba léptek és firkáltak.

Nem titok, a hétvégi program célja az Európában is egyedülálló történelmi örökség megőrzése és újbóli felfedezése. Herkely Ákos, a civil szervezet elnöke elmondta, szombaton és vasárnap is bejárható lesz a kazamata föld alatti, általában zárt területe. Nyílt történelemóra keretében Szabó Gyula, a megyei építészkamara elnöke tájékoztatja az érdeklődőket az építmény történelméről, s a győri vár rekonstrukciós, animációs makettje is bizonyára érdekességgel szolgál. Az erre az alkalomra berendezett színpadon a gyerekeknek játékot szerveznek, amelybe bevonják a nézőket is.

Vasárnap babgulyást főznek a bástya teraszán, a kazamata felfedezésére pedig több időpontban bejárás indul. A helyszínen több művészeti csoport és szólista szórakoztatja a nagyérdeműt, a szervezők reményei szerint a látogatók mind többet megtudnak e kivételes örökségről.


A hétvégi program célja az Európában is egyedülálló történelmi örökség megőrzése és újbóli felfedezése.


Olvasóink írták

 • 1. ATom70 2009. szeptember 19. 12:05
  „Kedves judit !

  Hát a Füles bástyáról valóban keveset tudunk. Mert amiről az Ön cikke szól az az Új-bástya. A füles bástya, (másnéven újolasz bástya) ugyanis egy védmű típus (mint pl az ó-olaszbástya), nem a bástya neve.
  Győr 1562-től épülű várát egyébként 7 teljes és egy fél fülesbástya védte a mai utcarendszerre vetítve nevekkel így: http://jupiter.elte.hu/terkep+lista2.php
  Emlékeim szerint - költségtakarékossági okokból - az említett bástya nem is szerepelt az eredeti tervrajzokon, de a tervezők túl hosszúnak találták a Császár- és Közép-bástyák közti falszakaszt, ezért egy új bástya felépítésével erősítették meg azt. Innen a neve.
  A Füles bástyát pedig talán a 100 holdas pagony szélén kell keresni :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Panelek: a Pro Urbe módosítana

Módosító indítvánnyal él a panelfelújítást célzó zöldprogram pályázati kiírásáról szóló napirendi pont kapcsán a Pro Urbe Egyesület a mai győri közgyűlésen – jelentette be Bárány István frakcióvezető sajtótájékoztatón szerdán. Tovább olvasom