Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Hazánk orosz és kínai célpont

Annak ellenére sem jelentős az orosz és a kínai működő tőke magyarországi jelenléte, hogy a két ország cégei Kelet-Közép-Európában a legnagyobb értékben hazánkban ruházták be – derült ki egy győri konferencián pénteken.

Orosz és kínai befektetők Magyarországon címmel rendezett nagy érdeklődéssel kísért konferenciát a győri Széchenyi István Egyetem (SZE) és az óbudai Zsigmond Király Főiskola (ZSKF) Győrben pénteken.

Az eseményen Alekszej Kazacskov, Oroszország budapesti kereskedelmi képviselőjének helyettese elmondta: az orosz–magyar kereskedelmi kapcsolatok dinamikusan bővülnek, a forgalom tavaly 25-30 százalékkal 12,6 milliárd dollárra nőtt, ami megközelíti a válság előtti szintet, a 2008-as 14 milliárd dollárt.

A diplomata kifejtette: Magyarországon mintegy kétezer orosz érdekeltségű cég működik, zömük kis- és középvállalkozás. Az orosz tőke mintegy másfélmilliárd dollárt tesz ki hazánkban, amit jelentősen apasztott, hogy az állam 2010-ben kivásárolta az orosz Szurgutnyeftyegazt a Molból. Magyar cégek – köztük a Mol, az OTP, a Richter és a TriGránit – kétmilliárd dollárt ruháztak be Oroszországban.

Dr. Bernek Ágnes, a ZSKF Geopolitikai Kutatóintézetének vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy az orosz és a kínai cégek a legtöbbet Magyarországon fektettek be a közép-kelet-európai térségben, noha ennek volumene legfeljebb a teljes torta öt, illetve egy százaléka. Megjegyezte: Magyarország messze nem kerül át az európaiból az eurázsiai erőtérbe.

Dr. Rechnitzer János, a SZE Regionális és Gazdaságtudományi Doktori Iskola vezetője előadásában azt emelte ki: egyre erősebb az országok és a fővárosok közötti verseny Kelet-Közép-Európában.

Rámutatott, hogy Magyarországnak érvényesíteni kellene kedvező geopolitikai helyzetét, erősíteni Budapest pozícióit és a határ menti kapcsolatokat, valamint javítani a nagyvárosok adottságait, szervezőképességét.

Olvasóink írták

 • 5. öszödiböszme 2012. március 10. 11:01
  „Sokan elfelejtkeznek arról a tényről amikor a bóvliviktátor le hazaárulózta a Fleto-t, mert az orosz piac felé próbált nyitni.”
 • 4. Kukac40 2012. március 10. 09:59
  „Az orosz gazdaságtól elszakadni se szabadott volna. Talán most könyebb lenne a mi gazdaságunknak is, és nem lennénk Eu függők.”
 • 3. iparos 2012. március 10. 08:16
  „Csak ne hogy itt ragadjanak!”
 • 2. ttt111 2012. március 10. 06:37
  „a magyar egy szolganemzet.
  Ha nem ezek, akkor más nagy cégek fognak beáramlani, ez ellen nem tehet senki semmit.”
 • 1. szocdem 2012. március 09. 18:20
  „NA ja..
  Kína mindent felvásárolt már ott ahol a neoliberálisok akkorát buktak mint nálunk. Valahogy megtalálják a morzsákat - kivált ha rabszolgabérért dolgoztatják az embereket mint itt.

  Az oroszok meg nem akarnak lemaradni, látják a kínai leleményességet, utánozzák őket.
  Csak tudnám, hogy erre miért kellene büszkének lenem, hogy épp mi lettünk az új célpontjuk??? Ez inkább tragikus.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Babakiállítás Győrben

Az örök ifjúság varázsában él Schaub Klára babagyűjtő, aki öt éve került Győrből Pannonhalmára.… Tovább olvasom