Kisalföld logö

2017. 02. 25. szombat - Géza -1°C | 7°C Még több cikk.

Házak, telkek az APEH virtuális árverésén

Nyugat-Dunántúl - Az ingatlanárverést is elektronikus úton folytathatja le már idén az adóhatóság és az ingóságok aukciójához hasonló kedvező tapasztalatokra számít. Ház, telek virtuális licitálása révén az adós tartozása magasabb összegben térülhet meg.

Az ingóságok elektronikus árverését követően az APEH ezt a szolgáltatását idén már az ingatlanokra is kiterjesztette. Érvényes árverési ajánlatnak ingatlan esetén a becsérték 65 százalékát, lakóingatlan esetén a becsérték 75 százalékát elérő legmagasabb ajánlat minősül. Az ingatlanok elektronikus árverésénél az adós tartozása magasabb összegben térülhet meg, mivel ezen értékesítésnél az ingatlannál 15 százalékkal, lakóingatlannál 5 százalékkal magasabb a minimum ár, mint hagyományos ingatlanárverés esetén.

Régiónkban április végéig 97 árverés fejeződött be. Sikertelenül zárult az árverés 43 esetben, ajánlat hiánya miatt. Ebben szerepet játszhatott a tulajdoni részarány, hiszen nemcsak teljes tulajdonilletőségek kerülnek meghirdetésre. Emellett ok lehetett az ingatlan fekvése, a gazdasági válság hatása, a vételár nagyobb összege. Az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóságnál gazdára talált 18 ingatlan több mint 80 százaléka termőföld, belterületi beépítetlen terület, a fennmaradó lakóingatlan, üzlethelyiség. A minimálárhoz képesti legnagyobb nyereség a termőföldeknél (rét, szántó, erdő), beépítetlen belterületeknél tapasztalható. Lakóingatlanoknál, üzlethelyiségnél a minimum ár volt eddig a jellemző, melyet egy-egy licitáló ajánlott meg. Összességében a sikeres árveréseknél a 25,1 millió forintnyi kikiáltási árból 18,4 millió forint vételár realizálódott.

Sikeres elektronikus árveréseken 41 regisztrált licitáló 66 ajánlatot tett. A becsértékhez (63,2 ezer forint) viszonyítottan a legmagasabb árréssel értékesített ingatlan egy beépítetlen belterület volt, amiért 115 ezer forintot fizettek. A legnagyobb érdeklődést egy szántó váltotta ki, ami 58 ezer forintért kelt el. A legtöbben, 20-an egy erdőre licitáltak. A legmagasabb árverési vételáron egy családi ház kelt el, több mint 11 millió forintért. A legalacsonyabb árverési vételáron, 7 ezer forintért egy beépítetlen belterület kelt el.

A meghirdetett árverések törlésére elsősorban azért került sor, mert az adósok tartozásukat rendezték vagy éltek jogukkal és árverés hatályával, de árverésen kívüli értékesítést kértek. Ilyenkor az adós által megjelölt vevő becsértéken jut hozzá az ingatlanhoz.

Az árverező felelőssége
Az árverési hirdetményben tájékozódni lehet az árverezett ingatlan számos adatáról, tulajdonságáról, kinézetéről, emellett telefonon is lehet érdeklődni és személyesen is megtekinthető a ház, a telek. Ingatlanárverésen az vehet részt, aki annak megkezdéséig a becsérték 10 százalékát előlegként befizeti. Termőföld esetében a hirdetmény tartalmazza a jogszabályi korlátozást.

Olvasóink írták

  • 1. invektus 2009. június 22. 17:30
    „az APEH ET MIKOR FOGJÁK ÁRVEREZNI?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hordók: elvitték a tsz-ből

Dunaszeg-Gyulamajor - A rendőrség pénteken elszállította a gyulamajori téeszben lefoglalt mintegy… Tovább olvasom