Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Határmentén uniós forrásokért

Győr, Mosonmagyaróvár, Dunaszerdahely és Somorja megalakította az Arrabona Korlátolt Felelősségű Európai Területi Együttműködési Csoportosulást (EGTC). Csatlakozó településekre és uniós források lehívására számítanak.
Az előzmények 2010 márciusáig nyúlnak vissza, amikor Győrben ötven szlovákiai és magyar település résztvételével fórumot tartottak egy – akkor még csak tervezett – EGTC megalapításáról. Ezt követően a négy város alapította csoportosulásnak jóváhagyását és bejegyzését kezdeményezték, melyet a fővárosi bíróság májusban nyilvántartásba vett. Ma többek közt elnököt, igazgatót választott a négy város képviselője, s az idei költségvetéséről is döntöttek.

Az elnöki tisztet a mindenkori győri polgármester tölti be, s a csoportosulás is itteni székhellyel működik majd. Borkai Zsolt győri polgármester elmondta: szeretnék ha minél több település csatalkozna hozzájuk a mosonmagyaróvári és győri kistérségből valamint a dunaszerdahelyi járásból. Idén a négy város által befizetett közel hatmillió forintból működnek, ám az alapítás és a működés költségeire (kettő plusz harmincmillió forintra) pályázhatnak. Az Arrabona EGTC igazgatója Sárkány Péter lett. A bevételeket pályázatokon elnyert összegek, támogatások tehetik ki: a vállalkozások utáni nyereségből osztalékot nem fizetnek, azokat a vállalt feladatokra költik, vagy pályázati önrészként használják. Hájos Zoltán dunaszerdahelyi polgármester hozzátette: reméli, hogy a majdan csatlakozó települések is felismerik, érdemes együttműködni az uniós források lehívása és a fejlesztések érdekében. Borkai Zsolt hozzátette: fontos feladat lehet egy határon átnyúló egyesített rendszer alapján a városok számára a szakképzett munkaerő biztosítása.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem tudják elszállítani az elhagyott győri Peugeot-t

"Nem lehet elszállíttatni azt a járművet, amely már hetek óta a győri Körkemence utcában áll" -… Tovább olvasom