Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

Határeset kerülőutakkal

A 14-es, a vámosszabadi magyar–szlovák közúti határátkelőhöz vezető nemzetközi főút nagy kamionforgalma ellen félpályás lezárással tiltakoztak Győr-Révfalu Galántai, Zemplén és Kertész utcáinak lakói október 10-én. Elfogyott ugyanis a türelmük, nincs nyugalmuk a környéken lakóknak a nagy forgalom miatt.
Egy közelmúltban végzett 24 órás forgalommérés szerint egy nap alatt 11.400 gépkocsi haladt át a 14-es úton, amiből több ezer volt a 7,5 tonna feletti kamion. Ezért demonstráltak, elérendő, hogy amíg megvalósulhat a végső megoldás, egy elkerülőút, addig is tereljék és tartsák a kamionokat az autópályán Rajka felé.
A demonstráción akkor megjelent Eredics Imre alpolgármester azzal érvelt, a vámosszabadi közúti határátkelő nemzetközi főút része, nemzetközi egyezmények vonatkoznak rá.

Az érintett révfaluiak válasza minderre: hosszú ideje szorgalmazzák a forgalom elterelését, azóta el lehetett volna érni a szerződés módosítását. Szerettük volna megismerni az „utas" szakemberek véleményét, s megtudni, hogy mi történt a demonstráció óta.

A megkérdezett szakemberek nem vitatták, hogy a nemzetközi megállapodások is módosíthatók. Ám azt állítják, hogy a rajkai határátkelőhöz vezető utak nem terelőútjai a 14-es útnak. Amennyiben lenne terelőút, a rajkai határátkelő lehetne helyettesítője a vámosszabadinak.

A magyar–szlovák közúti forgalomban korlátozás nélküli átkelés csak(!) a rajkai és a vámosszabadi határátkelőnél lehetséges. A közútkezelők a törvényben leírtak lehetséges szabályozását elvégezték. Ilyen például, hogy a 14-es főút Galántai úti szakaszán éjszakára 30 kilométeres sebességkorlátozást rendeltek el, ennek betartása nem a közútkezelő feladata. Győr belvárosa felől a 14-es út felé tartó kamion és teherforgalom 40–60 százalékban halad tovább Szigetköz, illetve a vámosszabadi határátkelő felé. A szabályozásnál erre is tekintettel kell lenniük a szakembereknek.

Az október 10-i demonstráció óta egyébként a Győr-Moson-Sopron Megyei Közútkezelő Kht. felújította a Galántai utca burkolatát. Ezt már korábban tervezték, nem a tiltakozás hatására végezték el – közölték a társaságnál. El akarták kerülni, hogy a téli hóeltakarítás végzésekor az úthoz közeli kerékpárútra verődjön fel a hólé.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Üzenetek az elmúlásról

Rézkarcok, tollrajzok karéjában bolyong a tárlatlátogató, s nem tud szabadulni a… Tovább olvasom