Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Határátlépés mobillal

Győr-Moson-Sopron - A határ közelében élők gyakran tapasztalhatják: telefonjuk átvált a szomszédos ország szolgáltatójának hálózatába. Érdemes odafigyelni, hisz megyénk Ausztriával és Szlovákiával is határos, s ebben az esetben a külföldi szolgáltató nem éppen olcsó tarifáit kell fizetni.
Napjainkban viszonylag egyszerű mobiltelefonnal más országokba telefonálni. Mindez a roamingnak (külföldi telefonos hálózatra kapcsolás) köszönhető. A határ mentén élőknek azonban ez nem kevés bosszúságot okozhat. Mivel a mobilhálózatok sok esetben átjárhatók, a jel erősségétől függően olykor az országhatáron is túllépnek. Ezt a földrajzi viszonyok és a térerő is nagyban befolyásolják. Így könnyen előfordulhat az is, hogy osztrák vagy szlovák hálózatról beszélünk magyar oldalon. Ugyanez azonban fordítva is érvényes: szomszédaink szintén gyakran tapasztalják, hogy magyar szolgáltatót jelez készülékük.

A veszélyeztetett települések

„Szerencsére az ilyen panaszok nem számottevőek annak köszönhetően, hogy a lefedettségünk Magyarország egész területén kiváló" – kezdte Majorosi Emese, a Pannon sajtó- és információs igazgatója. „Az esetleges nem kívánt roaming a készülékek többségével elkerülhető, egyszerűen a kézi hálózatváltást kell beállítani" – folytatta Majorosi Emese. Más kérdés, hogy a modern technikához alig értő emberek vajon be tudják-e kódolni telefonjukat manuális hálózatkeresésre?

Megyénkben leginkább a határ menti falvak érintettek a véletlen hálózatváltásban. A Nemzeti Hírközlési Hatóság készített egy térképet, melyen jól látható, hazánk mely településein kell figyelni arra, milyen szolgáltatót jelez ki a készülék. A Szigetközben élők jól telefonja bármikor átválthat a szlovák Orange hálózatra, mint ahogy Sopron és Fertőd közelében is könnyen kijelezheti az osztrák One szolgáltatót. Hegyeshalom, Mosonmagyaróvár és Jánossomorja szintén érintett a nem kívánt roamingolásban.

akkor sem kell megijedni, ha a telefonszámla akaratunkon kívül az égbe szökik
"Akkor sem kell megijedni, ha a telefonszámla akaratunkon kívül az égbe szökik."


Létezik egy szabvány, mely megengedi, hogy a rádióhullámok áttévedjenek a szomszédba, a határ átlépése ugyanis bizonyos esetekben elkerülhetetlen. „Tudomásunk szerint tíz kilométernél mélyebbre nem szokás átszórni a hullámokat a másik országba. Ennek ellenére előfordul az ilyesmi, mindezt befolyásolja a domborzat, a jelerősség" – reagált megkeresésünkre Dalosi Ágnes a Vodafone Magyarország ügyfélkapcsolati igazgatója.

A szolgáltatók jóváírják?

Mind a Vodafone, mind a Pannon állítja: az elmúlt évben a nem kívánt roamingolás miatt alig néhány panasz érkezett hozzájuk. Ám akkor sem kell megijedni, ha a telefonszámla akaratunkon kívül az égbe szökik – tették hozzá. A szolgáltatók ugyanis elmondásuk szerint vizsgálat után jóváírják az ilyen jellegű problémát. „Mindig egyénileg járunk el, így azt javasoljuk ügyfeleinknek, hogy forduljanak az ügyfélszolgálatunkhoz, ha ilyen problémát észlelnek" – jegyezte meg Majorosi Emese.

Mind a Vodafone, mind a Pannon azt a tanácsolja az érintett településeken élőknek: állítsák készülékeiket kézi hálózatváltásra, és mindig figyeljék telefonjuk kijelzőjét. Azon állandóan megjelenik az aktuális szolgáltató, ami lehet hazai, de lehet akár külföldi is. A szomszédos országok többsége SMS-ben üdvözli az előfizetőt, sőt a legtöbb mobilhálózat a hónap első roamingolását is SMS üzenetben jelzi.
Egy uniós döntésnek köszönhetően egyébként tavaly óta minden EU-s tagállam egyetlen zónába tartozik. Így valamennyi magyar mobilszolgáltató esetében a határon túli hívások esetében percenként bruttó 70,8 forintért fogadhatunk hívásokat, és bruttó 144 forintért kezdeményezhetünk telefonbeszélgetéseket.

Miért, mennyi a tarifa?

A szabvány szerint a belföldi hívásokért mindig a hívó fizet, míg a külföldön fogadott beszélgetések esetében mindkét félnek bele kell nyúlnia a zsebébe. Ha az ügyfél feltételes hívásátirányítást kér – vagyis a készülék foglaltat vagy kikapcsolt állapotot jelez – , a beszélgetés a vendéghálózatnak megfelelően történik. Feltétlen hívásátirányításkor pedig a beszélgetést a magyarországi átirányításnak megfelelően számlázza a szolgáltató. Végül, de nem utolsósorban a roamingok díjazása attól függ, hogy osztrák vagy szlovák, vezetékes avagy mobilszámot hív-e az illető.

Olvasóink írták

 • 3. Cs.Béla 2008. szeptember 21. 18:14
  „"...hogy a lefedettségünk Magyarország egész területén kiváló" - kezdte Majorosi Emese. Akkor mi az oka, hogy amikor Ausztriába átmegyek pár kilóméter után átvált osztrák hálózatra, ha onnét érkezem haza akkor csak a Mosonmagyaróvári lehajtót jócskán elhagyva tér vissza a magyar rendszer (Pannon, Vodafon)(T-mobilról nincs infóm)! Akkor szerintem az Ő rendszereik lefedettsége még kiválóbb. Vagy esetleg elképzelhető hogy az Ő rendszerük kiváló a mieink pedig nem kiválóak!!!!!!!!!!!!!”
 • 2. mob 2008. szeptember 21. 16:36
  „Nem a szolgáltatókat védem, de mióta mobil a mobil be lehet lőni a készüléken, hogy milyen legyen a hálózatkeresés. Automata vagy kézi. Tehát ha belövöm a kézit nem fog előfordulni, hogy átvált idegen hálóra. Apró odafigyelés és kész.”
 • 1. Németh Miklós 2008. szeptember 21. 07:49
  „A cikk hasznos infókat tartalmaz. Velem is megtörtént, hogy o ft helyett Brennbergből történt belfoldi hívás esetén 240 ft percdíjjal számláztak és némi huzavona után visszaadták. Utána kikapcsoltam a külföldi hívás lehetőségét és most így Deutschkr. Horitschon, Rust térségéből magyar tarifával tudok hívni!!!
  Majorosinak javaslom , hogy a csekkdíjat (=120 Ft) végleg törölje, mert különben további lépéseket helyezek kilátásba!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hetes parcella: kegyeleti emlékpark lesz

Győr - Megkezdődik a kegyeleti emlékpark kialakítása a nádorvárosi köztemető 7-es parcellájában… Tovább olvasom