Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

Haragot szült a bővülő kínálat

Győr-Szabadhegyen, a Jereváni úti ÁFÉSZ-áruház közelében – az őstermelőket nem számítva – eddig három zöldséges kínálta portékáit. Két hónapja egy újabb magánkereskedő is kirakodott az ABC elé. A bővülő kínálat haragot szült a kereskedők körében.
Fotóillusztráció
– Övön aluli ütésnek tartom a terület-bérbeadást, ami a boltunknál, közvetlen a bejárat előtt történt – mondja Novák István, a Győri ÁFÉSZ Jereváni úti Maxi Coop ABC-áruházának vezetője, majd hozzáteszi: – Először is zöldterület, amit a magánkereskedő autóval naponta összegyúr. Másodszor több mint harminc éve adófizetői vagyunk a városnak, a lakótelepi emberek kiszolgálásáért dolgozunk, igazán megtehették volna, hogy először nekünk ajánlják bérbevételre a területet.

Forgalom-visszaesés

Többen azt hitték, hogy a bolt előtti kínálat is az áruházé. Mondták is a benti pénztárnál: ők már kint kifizették a zöldséget meg a gyümölcsöt. Ebből aztán bonyodalmak adódtak, mert nyugta nélkül nem tudták igazolni, hol is vették valójában az árut. Novák István gondként említi a forgalom-visszaesést is, amelyet úgy igyekeznek enyhíteni, hogy egyrészt ők is kirakják zöldségeiket, gyümölcseiket az áruház előtti saját területükre, másrészt bent – nem kis költségű fejlesztéssel – hűtőtoronnyal oldották meg az áru frissességének megőrzését. A vezető most úgy véli, kidobott pénz volt a fejlesztés, ha pár ezer forintért kiadták a konkurenciának az áruház előtti területet.

„ Verseny van"

A zöldségárusok haragját és a vásárlók elégedettségét egyaránt kiváltó magánkereskedő, Varga András nem titkolja véleményét: ha ennek az áruháznak normális zöldségespultja lett volna, nem költözött volna a bolt „szájába".
– Mivel nem volt megfelelő árukészlete, úgy gondoltam, hogy itt a szép árut el lehet adni. Mindenkinek be kell látni, verseny van, amitől az itt élők járnak jól – bizonygatja Varga András. – Számomra nem idegen ez a hely, tíz éve is már, hogy itt árusítom telenként a fenyőfát. Fülembe jutott, hogy zöldterületre raktam ki az árumat, de ez a terület évtizede nem látott füvet.

A forgalmat nem zavarja

A földes „zöldterület" minőségéről azonos véleménye van a viszályt kiváltó hely bérbeadójának, Gottwald Lászlónak is. A város Útkezelő Szervezetének főelőadója arról tájékoztatta a Kisalföldet, hogy a kereskedő bérbevételi szándékkal kereste fel őket, s ahogy ilyen esetekben szokás, azt vizsgálták, hogy közlekedési akadályt okoz-e a kérelem, illetve azt, hogy az országos rendeletben meghatározott engedélyezhető dolgok közé beletartozik-e az, amit az igénylő árusítani akar.

– Mivel a zöldség-gyümölcs árusítható, és a forgalmat nem zavarja, kiadtuk az engedélyt. Közel tíz éve még volt egy olyan rendelet, amely kimondta, hogy az ilyen boltoknál százméteres körzeten belül nem lehet a bolt profiljába tartozó cikkek árusítását engedélyezni, de ezt eltörölték, tehát semmi akadálya nem volt az engedély kiadásának. Az Útkezelő Szervezetnek egyébként az a célja, hogy lehetőleg minél több bevételt szerezzen a közterület-használatból, mivel ezt a bevételt az utak fenntartására fordíthatjuk – mondta Gottwald László.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akit a dalai láma vállon veregetett

Mitring József egy híján tíz éve került a rendészet élére a Pannon- halmi Főapátságban. Azóta több… Tovább olvasom