Kisalföld logö

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 13°C Még több cikk.

Hanggal-képpel az emlékek nyomába

Győr - Ötmillió forint támogatást nyert audiovizuális emlékgyűjtésre a Péterfy-iskola.

A program lényege: az 1939–90 közötti korszak tanúival diákok készítenek életútinterjúkat, amelyek feldolgozás után a Terror Háza Múzeum archívumát gazdagítják.


A középiskolás korosztályt szeretné megszólítani, a közelmúlt történelmi eseményeinek korszerű feltárására, megőrzésére és bemutatására késztetni a Társadalmi Megújulás Operatív Program (Támop) ˝Audiovizuális emlékgyűjtés˝ című projektje. Résztvevőként sikerrel pályázott támogatásért a győri Péterfy Sándor Evangélikus Oktatási Központ is. Hogy a közeljövőben hanggal-képpel – szülők, nagyszülők, rokonok, ismerősök közreműködésével – az emlékek nyomába szegődhessenek, ötmillió forintot nyertek. A munkában az iskola tizenkét diákja vesz részt, Pintér Zsuzsanna és Berta-Somogyi Tamás történelemtanárok irányításával.

– Szinte az utolsó pillanatban vagyunk, hiszen egyre kevesebben élnek azok közül, akiknek a múlt század harmincas-negyvenes- ötvenes éveiből személyes emlékei vannak – mondta a tizenegyedikes Kalácska Nóra.

– Én elsősorban a nagyanyám életútját rögzítem, aki számos adalékkal szolgál a szlovákiai magyarok sorsáról, az el- és visszacsatolásról, illetve a kitelepítésről. Utána a tágabb rokonságból is szeretnék megszólaltatni tanúkat.

Kalácska Nóra, Kindler Ádám és Miklós Réka kilenc társukkal együtt vesznek részt az audiovizuális emlékgyűjtésben. Fotó: Bertleff András
Kalácska Nóra, Kindler Ádám és Miklós Réka kilenc társukkal együtt vesznek részt az audiovizuális emlékgyűjtésben. Fotó: Bertleff András

Miklós Réka is Nagybajcson élő nagymamája emlékezését akarja először megörökíteni.

– Az elmúlt években nagyon sokat hallottam tőle arról, hogy miként élték át a második világháború borzalmait, az új életben milyen gondokkal kellett szembenézniük. Szinte már a saját élményeimmé váltak ezek a történetek, ezért is örülök neki, hogy a kamera segítségével továbbadhatom – említette a kilencedikes diáklány.

A tizedikes Kindler Ádám ugyan Amerikában született, de évek óta Győrben él és megtiszteltetésnek érzi, hogy a munkában részt vehet.

Nagyapám többek közöttaz interjú kedvéért érkezik a napokban Ohióból Győrbe - mondta Kindler Ádám.
– A nagyapám ’56-ban szabadságharcosként vett részt a győri eseményekben, az ő életútját szeretném rögzíteni és megosztani másokkal is. Fontos, hogy ezeket az emlékeket, a magyar történelem személyes szeleteit megőrizzük, tudásunkba építsük és továbbadjuk az utánunk jövő nemzedékeknek. Megjegyzem: nagyapám, aki a forradalom leverése után a tengerentúlra menekült, többek között az interjú kedvéért érkezik a napokban Ohióból Győrbe.

Az elkészült audiovizuális anyagokat – megfelelő fotódokumentációval, naplókkal – a Terror Házába küldik, ahol a múzeum munkatársai feldolgozzák és felhasználásra az intézmény archívumába építik – sok más mellett – a péterfys diákok által rögzített életútinterjúkat.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Borkai Zsolt most nem bringával érkezett (videóval)

Színes programkínálattal indította útjára Győrben a "Bringázz a munkába! 2010 Tavasz kampányt" a… Tovább olvasom