Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 11°C | 21°C Még több cikk.

Halottak nélkül árvák vagyunk

Legtöbb estén finom zenére alszom el, s néhány csendes óra múltán majd minden éjszaka nehéz, kusza álmok riasztanak. Ilyenkor rám ront, gyakran meggyötör a nappal emléke, a képzeletembe átmásolt tegnapi valóság.
Nemrég viszont valami szokatlan történt. az ébresztett, hogy valaki verset mond bennem. Valaki finom nekrummal ismétli Kányádi Sándor sorait: „mert a legárvább akinek / még halottai sincsenek / bora ecet könnye torma / gyertyájának is csak korma / álldogálhat egymagában / kezében egy szál virággal / mert a legárvább akinek / még halottai sincsenek".

Halottak nélkül árvák vagyunk! különös törvény ez a mondat, amely nem hagyott el, szüntelenül sétálgatott velem. Kísért és kísértett, előkészítve a csodát, amely valóság is, esendő és szomorú, bölcs és derűs, s miként a napsugárban és harmatcseppben, ebben a sajátos törvényben is az örökkön-örökké, a lét folytonossága lakozik...

Árvák vagyunk, ha nincsenek halottaink! Már éjszakák óta ez a mondat visszhangzott bennem. A sötétben összeölelve, szabadon egymásba illesztette a múlt és a jelen fényes töredékeit. az elveszettnek hitt, mégis létező arcokat, tájakat, a szeretet gyakran elpazarolt vidékeit...

A temető bejáratánál döbbentem rá: megérkeztem. Egyedül, de nem árván. kezemben hófehér krizantémok, szárukhoz szorítva tucatnyi lila gyertya. Először édesapámhoz és nagyszüleimhez megyek...

Olvasóink írták

 • 7. mtt 2008. november 02. 08:52
  „Ez a nap azoké, akik voltak nekünk. Nyugodjanak.
  Ez szép volt Gülch Csaba.”
 • 6. Angels777 2008. november 01. 22:17
  „Ilyenkor sajnálom igazán,hogy ilyen nyomorult világban élünk.. Ennyi valakiről megemlékezni, a hiány ,a fájdalom, a tisztelet pár sorban...”
 • 5. Zizi63 2008. november 01. 18:14
  „megkönnyeztem a soraidat, Csaba”
 • 4. kajlajakab 2008. november 01. 17:45
  „Szívemből szólt a szerző, konnyeket csalva a szemembe. köszönöm!!!”
 • 3. Naná 2008. november 01. 15:05
  „Ez mind szép, amig meg nem látom a hivalkodás jeleit. Drága márvány, milliókért, az áhitat helyett az élők hivalkodása. A halottaknak elég egy szál virág és gyertya és főként az emlékezés.”
 • 2. erdélyi unoka 2008. november 01. 11:31
  „Az én nagyszüleim nagyon messze vannak, sajnálom hogy nem látogathatom meg őket kezemben egy csokor krizantémmal. Másiktata, Émama: Nyugodjatok Békében.”
 • 1. csd 2008. november 01. 01:52
  „szép volt!! köszönöm.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kórházak szabadulnának az elhíresült széfektől

Győr-Moson-Sopron - A győri Petz-kórház közel 70, be nem szerelt széfjétől már megszabadult, s a… Tovább olvasom