Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Hajrá, megye hét csodája!

A héten a megye hét természeti csodájának zsűrijét fogadtuk a Kisalföld győri szerkesztőségében. Végül nem tizenöt, hanem huszonegy jelölt került a mindent eldöntő utolsó fordulóba, de valószínűleg ezt olvasóink bánják a legkevésbé.
A zsűrink felettébb illusztris tagokból áll: a Széchenyi Egyetemen oktató, dr. Alexay Zoltán, a mosonmagyaróvári egyetem emeritusa, dr. Czimber Gyula, Kovács Péter győri pókkutató és Tatai Sándor, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség természetvédelmi osztályának zoológusa személyesen vett részt a nagy találkozón, míg Kozák Gábor, a Fertő-Hanság Nemzeti Park soproni tájvédelmi körzetének tájegységvezetője egy sajnálatos műszaki hiba miatt nem tudott Győrbe utazni. Gábor ettől függetlenül nem maradt ki a zsűrizésből: véleményét e-mailen elküldte, s ezt a többiek természetesen figyelembe is vették.

Amikor a zsűri jelöl

Noha hivatalos versenyszabályzatunk úgy szólt, hogy első körben az olvasók küldhették el ajánlásaikat, mi azért megkérdeztük zsűrinket: akad-e esetleg olyan táj, növény, állat, amiről a megyei természetbarátok, lokálpatrióták elfeledkeztek? Mivel összességében egy jópofa játék, de nem véresen komoly vetélkedő a megye hét csodája, zsűrink élt a lehetőséggel.

Azért pedig a megyei természetbarátokat illeti nagy dicséret, hogy alig néhány pótjelölést kellett említeniük az ismert kutatóknak, tanároknak. A tájegységeknél a lipóti Holt-Duna, míg az állatoknál a fekete gólya, a tuzok és a parlagi vipera került pluszversenyzőkként a megye hét csodájának esélyesei közé. A találkozó jó hangulatára jellemző, hogy Czimber Gyula a parlagi vipera kapcsán megemlítette azt az anekdotát, miszerint az eredetileg rákosi viperáként „törzskönyvezett" állat nevét az ötvenes években azért változtatták parlagi viperává, mert Rákosi elvtársról állatot elnevezni nem volt szabad...

Huszonegy továbbjutó

A zsűri tagjai abban is teljesen egyetértettek, hogy a jelölések bírálásánál hatvan százalékban az esztétikai szépség, s negyven százalékban a tudományos érték játsszon szerepet. Mint ahogy a több tucatnyi remek ajánlás láttán abban is teljes volt az egyetértés, hogy ne tizenöt jelölt kerüljön a mindent eldönt fordulóba, hanem huszonegy. Ezt akár jó előjelnek is tekinthetjük, hisz tavaly az építészekből és műemlékvédőkből álló zsűri szintén huszonegy épületet juttatott tovább az utolsó fordulóba. A huszonegy tájra, növényre, állatra hétfőtől a kisalfold.hu oldalán és hagyományos postai úton (címünk: Vasárnapi Kisalföld Győr, Újlak u. 4/A – 9021, jelige: A megye hét csodája) lehet szavazni. A szavazás szeptember 15-ig tart.

A döntőbe jutott huszonegy jelölés

Tájegységek:

Ásványrárói-holtág rendszer
Csáfordi-erdő
Csíkos-égeres (Osli)
Erebe-sziget (Gönyű)
Fehér-tó
Fertő tó
Holt-Rába Tájegység (Gyirmót)
Iváni-erdőspuszta-rét
Lipóti Holt-Duna
Nyirkai-Hany
Pannonhalmi Arborétum
Soproni-hegység (Károly-magaslat)
Szárhalmi-erdő (Sopron)

Növények:

Árpád-tölgyfa (Hédervár)
boldogasszony papucsa (orchidea)
csajkavirág
jobaházi tölgyfa (az egykori Török-majorban)

Állatok:

gyurgyalag
parlagi vipera
közönséges hód
túzok

Olvasóink írták

  • 2. Mányoki Zoltán 2008. július 27. 18:44
    „Nem is tudtam, hogy van még hód odahaza. De ha van, arra szavaznék innét Kanadából.”
  • 1. SPS 2008. július 27. 09:30
    „Szerintem valamennyi tovább jutó ( és jelölt) méltó a "CSODA" címre. Az idei verseny neve így akár "A megye 3X7 csodája" nevet is kaphatta volna. Azonban döntani kell. Így én szűkebb hazám csodájára a velünk ÉLŐ CSODÁRA az Erebe-szigetre szavazok majd.
    A kezdeményezés nagyon jó! Gratula az ötletgazdának!
    "Versenyre" fel!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ön meg tudna élni havi 30 rugóból?

Napjainkban négy-öt zsemléért, tíz deka felvágottért, s pár szelet sajtért legalább ötszáz forintot… Tovább olvasom