Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Hajléktalanok éjszakája vasárnap

A hajléktalanná vált emberek sorsára hívja fel a figyelmet a szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai éve alkalmából a Civil Forrás Alapítvány vasárnap Győrött.
A Hajléktalanok éjszakája elnevezésű hétvégi esemény a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium támogatásával megvalósuló programsorozat része - közölték a szervezők pénteken az MTI-vel.

A megyeháza előtti téren vasárnap délután induló program keretében bemutatják Harcsás Judit Pokoljárók című riportkötetét.

A Kisalföld napilap újságírója legújabb könyvében szegény sorsú embereket, hajléktalanokat szólaltat meg, a történeteiken keresztül felvillantja a kilábalás lehetőségét is.

A szerző a kötetben közzéteszi azoknak a szervezeteknek az elérhetőségét, amelyek tanácsot, segítséget tudnak nyújtani a bajbajutottaknak.

A rendezvényen fellép a győri hajléktalanszállón élőkből verbuválódott Acapella Kórus és a RomUngro fiúk kettőse. A késő estébe nyúló program ételosztással zárul. Győrött becslések szerint körülbelül ötszáz hajléktalan él.

Az ENSZ Közgyűlése 1992-ben nyilvánította október 17-ét a szegénység elleni küzdelem világnapjának, Magyarországon az évfordulóról 1996 óta emlékeznek meg.

Olvasóink írták

 • 11. szocdem 2010. október 18. 09:45
  „Megnéztem, szánalmas volt...

  Pár sajtós, pár tucat ember a többszázból aki vállata a "közszereplést - egy tál ételért. HA ez a segitség, ha erre kellett pénzt kidobni, akkor gratula...
  Jövőre sokkal nagyobb sátrat kell majd felálítanai a prognózisok szerint: 100 ezer CSALÁD kerülhet utcára - mert a végrehajtási-kilakoltatási moratóriumot eg jogállamban nem lehet a végtelenségig fenntartani! A tartozást meg - ha van rá fedezet - vissza kell fizetni! A bukotthitelesek pedig a puszta lakhatásukat adták fedezetül a bankoknak.....”
 • 10. fióka 2010. október 18. 07:59
  „javasolnám nagyobb virágtatró ládák kihelyezését mert érdemleges döntés úgy sem lessz úgy meg lagalább nem lóg le a lába az ágyról.”
 • 9. SC 2010. október 17. 20:23
  „szocdem!
  Én két évig saját elhatározásomból,saját pénzemből és szabadidőmből segítettem őket,egy éven keresztül majd minden nap.Volt idő beszélgetni velük,megismerni őket,itt Sopronban.Nos,a túlnyomó többségük az életet elég linken vevő,a sanyarú sorsukért nagyon vastagon tevőlegesen tevő/alkoholizálás,a család totális szétbomlasztása a nem épp családbarát életmódjuk miatt/emberekből áll...
  A soktíz hajléktalanból 1 azaz egy volt,aki célt tűzött ki maga elé,és a lére szánt összeget eltette,kap egy kis segélyt,zenél a városban és kiszakadt ebből a nyomorult közegből.Egy aki a nyomorúságát nem tetézte a még nagyobb bajjal,az alkoholizmussal...És nekem ne tessék mondani,hogy azért isznak,mert...Ez nem igaz!!!
  Sokuknak már az alkoholizmus a hajléktalan létjük előtt 10-20 évvel kezdődött és vastagon szerepet játszott a mostani helyzetükben-!!!
  Egyébként köszönik az utcán,elhagyott lakásokban,stb élők/a többség/,nem kérnek a rendszerességből,a szabályokból,a tisztes munkából,stb.Sokuknak jó ez a cigány élet,és én nem is vitáztam velük,mikor úgy láttam,hogy az ottani "munkám" zátonyra futott,kerestem más réteget,akit támogatni tudtam egy kicsit.”
 • 8. szocdem 2010. október 17. 15:38
  „Sajnálom hogy azt hiszik itt sokan hogy a hajléktalan, a szegény, a lecsúszott embertársunk verést érdemel...

  Valószínüleg amíg vannak ilyen polgártársaink, addig el lehet adni azt a bajuszpedregetős szociorasszista zászlólengetős nihilt, amiben csak az az ember akinek hitele - lehetőleg frankban vagy euroban - van! Nem tudom hogy sírjak vagy röhögjek a hajléktalanokat megverni szándékozó "POLGÁROKON" akik európai léptékben max 500 euróból tengetik az életüket mint egy átlagos segélyes az Unióban. Vagyis: úgy polgárok ezek ahogy én herceg, vagy trónörökös vagyok.. de remegnek a Polgárokért...

  A hajléktalanság egyébként annak köszönhető, hogy az állam korábban évi 540 milliárdot fordított a lakásokra, ennek 95%-a szocpol volt - amit elvittek külföldre az építőanyaggyártók, meg a beruházók. (A vételárak többi részét meg még meg sem termeltük, úgy vitték ki a profitot!! A bankok "útónyerészkednek ebben a szegmensben)
  HA az állam a legszegényebbeket nem kényszeriti a lakáskölcsönre, hanem épp úgy szoclakásokat épített volna mint a nyugat, akkor most nem lenne 100 ezer hajléktalan, és a nemzeti vagyonunk - legalább az épített környezetben, lakásállomány tekintetében - nem volna idegen kézben.

  Az is elgondolkodtató, hogy az önkori, ami a társadalmi önvédelem színtereként kellene hogy megnyílvánuljon az ügyben, nos az a meglévő néhány szoclakást sem a hajléktalanok (VAgy épp a szegények) támogatására használja, hanem piaci áron- kemény profit fejében- bérelteti!

  A szegények lakáshozjutási feltételeit meg eleve úgy határozza meg (paici bérleti díj, plusz tetemes kötelező takarékosság) ami a banki kölcsönt, vagy a lizinget sokal elfogadhatóbbá, és olcsóbbá teszi a szegényeknek, mint a szoclakás bérlését! Ez egy abszurdum! És ez a társaság viszi tovább a várost, ezzel az aggyal, meg erkölccsel. Köszi elvtársak ezt jól megcsináltátok!”
 • 7. janika 2010. október 17. 14:15
  „Persze nem csak ígérgetni kellene a munkahelyeket és az emberhez méltó körülményeket! No meg a politikai álláshalmozásokat! Akkor talán másnak is kerülne egy kis jobb élet!”
 • 6. janika 2010. október 17. 13:49
  „Teljesen mindegy ki van kormányon. Mindegyik termeli a nyomort! Azt a legkönnyebb megverni Őket, hisz Ők a teljesen védtelen kiszolgáltatotti e rendszernek!”
 • 5. knifemaster 2010. október 17. 13:06
  „1. hozzászólás Mankapunka 2010.10.16. 13:47
  De,ha megverjük őket,akkor meg mi vagyunk a szemetek.
  Már eleve a gondolat is irritáló.”
 • 4. szocdem 2010. október 16. 19:14
  „Nem kellett volna ledönteni a hazai gazdaság 60%-át az elmúlt 20 év alatt..

  Szociális lakásrendszert kellett volna kialakítani mint a VALÓDI kapitalista országokban.

  Rendes összegű szocsegélyt és munkanélküli segélyt kellen fizetni, mint a VALÓD kapitalista országokban.

  Oersze ehhez rendes béreket is kellett volna fizetni, mint a VALÓDI kapitalista országokban.

  Akkor nem volnának enynien a szerencsétlenek!

  De ez a nép magát se tiszteli, akkor hogy tisztelné a másik embert, akit akármeg is verne mert az szegény..
  Fúj! Undorítóvá kezd válni ez a mentalitás is...”
 • 3. Primax 2010. október 16. 19:13
  „Rendszerint adok nekik valami kis pénzt, mert sajnálom őket. Tudom, hogy többségük italra költi, de ez nem érdekel.
  Szép gesztus ez az akció, csakhogy mi utána hazamegyünk, ők pedig...”
 • 2. anuvuk 2010. október 16. 18:46
  „Sajnos az ilyen öntörvényű emberek kedvébe nagyon nehéz eljárni, - pedig az egyedüli megoldás, - biztos szállás, laktanya szerű begyüjtéssel, étkezéssel, melyből a karjelzős készülékkel ellátva távozhatnak.
  A másik szempont, a munkahely teremtés számukra, egyedüli kitörési pont!
  - De nem az hogy undorítóan a kukákba hasaljanak, koszosan, bűzössen!!!
  Az alkalmi alvóhelyek undorával, ezen sürgősen változtatni kell, - de építő szándékkal !”
 • 1. Mankapunka 2010. október 16. 13:47
  „Jaj,csak ne kezdjétek.

  Aki segíteni akar,az Marcal 2-ről a hangos kéregetőket tüntesse már el,emrt a rendőrség nem tesz semmit,pedig múltkor Pintér úr azt mondta,tenni fognak ellenük,van jogszabály.

  De,ha megverjük őket,akkor meg mi vagyunk a szemetek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jótékony balettest a gyermekekért

November 12-én a kolontári és a devecseri iszapömlés károsultjainak, közte is a gyerekeknek segítenek a táncosok. Az együttes a II János Pál pápától kapott emlékérmet is árverezésre bocsátja. Tovább olvasom