Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

Ha nincs munka, nincs igazolt távollét

˝Egy felszámolás előtt álló cégnél a határozatlan idejű szerződéssel dolgozókat nem bocsátják el, csak igazolt távollét címen tartják állományban.˝Az igazolt távollét eseteit a törvény felsorolja, akkor valósulhat meg, ha a dolgozó állampolgári kötelezettségét teljesíti, például vért ad. Ha a munkaadó nem tud feladatot biztosítani dolgozóinak a saját hibájából és ők a munkahelyükön a munkavégzés kezdetekor munkára képes állapotban megjelennek, akkor nem lehet szó igazolt távollétről. Ha nincs munka, akkor az emiatt kiesett időre a dolgozókat személyi alapbérük illeti meg – ezt hívják hivatalosan állásidőnek.

Olvasói kérdés

Egy felszámolás előtt álló cégnél a határozatlan idejű szerződéssel dolgozókat nem bocsátják el, csak igazolt távollét címen tartják állományban. Ez pontosan mit is jelent: fizetés nélküli időszak, vagy jár bér ilyenkor az állásidőre? Hogy lehet így elhelyezkedni? Nem kellene, hogy a cég felmondjon?

Felszámolás előtt vagy alatt álló cégeknél arra is akad példa, hogy felmondanak dolgozóiknak, arra is, hogy nem. Ez a cégvezetés döntésén múlik, illetve felszámolás alatt már a felszámolóbiztosén. Amíg a munkaadó nem mond fel – vagy a dolgozó nem él a rendkívüli felmondás lehetőségével –, addig jár a fizetés vagy az állásidőre vonatkozó pénz.

A munkaviszony megszűnésekor a szükséges igazolásokat, egyéb iratokat a felmondás dátumától számított harmadik munkanapon ki kell (kellene) adni. Ha ez mégsem történik meg, akkor a szakszervezettől kérhetik tagjai, hogy segítse elérni, a cég hajtsa végre az előírt ügyintézést.

A tanácsadásban partnerünk a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége. Olvasóink kérdéseiket a rimanyi.zita@kisalfold.hu e-mail címre küldhetik.

Olvasóink írták

  • 1. Tabornok 2010. május 11. 21:47
    „"Ha ez mégsem történik meg, akkor a szakszervezettől kérhetik tagjai, hogy segítse elérni, a cég hajtsa végre az előírt ügyintézést."
    Miért? A Munkaügyi Felügyelet fél, hogy FIDESZ közeli tulajdonos lábára lép, ezért nem teszi azt amit kell?
    Visszatért a Rákosi rendszer, új szinekben?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Carmen - rendhagyó balett Győrben

Robert North Carmen című tánckompozícióját a koreográfus 65. születésnapja alkalmából felújítja a… Tovább olvasom