Kisalföld logö

2017. 04. 25. kedd - Márk 10°C | 21°C Még több cikk.

Gyümölcsoltás a Pannonhalmi Gyógynövénykertben

A Pannonhalmi Főapátság és a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. Ravazdi Erdészetének munkatársai házról házra járva gyűjtötték össze az erre a vidékre jellemző különböző gyümölcsfajtákat.
Gondolták volna, hogy Pannonhalma közigazgatási területén belül egy délelőtt alatt közel 40 féle olyan 80-120 éves gyümölcsfát lehet találni, melyeken mindenféle permetszerek használata nélkül teremnek finomabbnál finomabb gyümölcsöket?

Ha ma körülnézünk egy átlagos üzletben, a legtöbb esetben 2-3 féle almánál nem találunk többet, melyeket ráadásul olykor sok ezer kilométerről szállítottak hozzánk. A hazai termékek, azon belül is a háztáji, természetközeli gazdálkodásból származó élelmiszerek egyre nagyobb értéket képviselnek.

Nagyanyáink és nagyapáink még pontosan tudták, mely fa gyümölcse alkalmas téli tárolásra, melyiket kell hamar feldolgozni, melyikből készítettek lekvárt vagy inkább aszalványt, no és természetesen, hogy melyik adja a legízletesebb pálinkát.Az egyedülálló ízekkel, formákkal, különleges ellenálló képességgel megáldott ősi, hazai, az egyes tájakra jellemző gyümölcsfajták megmentése érdekében indult el az a mozgalom, mely az ilyen ősi fajtákból álló úgynevezett "Tündérkertek" kialakítását tűzte ki céljául.

A Pannonhalmi Főapátság és a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. Ravazdi Erdészetének munkatársai házról házra járva gyűjtötték össze az erre a vidékre jellemző különböző gyümölcsfajtákat.

Az oltóvesszők gyűjtése során a fajtákról pontos dokumentáció is készült: szóbeli közlés alapján feljegyzésre került az adott gyümölcs virágzási és érési ideje, a gyümölcs alaki és ízbeli jellemzői és felhasználási javaslatai.

A levágott oltóvesszőket gondos tárolás után Gyümölcsoltó Boldogasszony napján erdei iskolás gyerekek és további érdeklődők körében vadgyümölcs oltóalanyra oltjuk, majd egy fajtagyűjteményül szolgáló kertben elültetésre kerülnek.

A 2015. március 25-i, Gyümölcsoltó Boldogasszony napi programok:

10.00 óra: Látvány gyümölcsfa oltás
Pannonhalmi Főapátság Gyógynövénykertje – 9090 Pannonhalma, Vár 1.

11.00 óra: Gyümölcsfa oltás
Ravazdi Erdészet Tündérkertje – 9091 Ravazd, Erdészet u. 1.

2015. március 28.
14.00 – 19.00 óra: Gyümölcsfa ajándékozással egybekötött faoltási bemutató
ÁRKÁD Győr Bevásárlóközpont

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megrázó - Meghalt a lány, nyomoznak az édesanya ellen

Nyomozást rendeltek el az ellen az anya ellen, aki néhány héttel ezelőtt a gyanú szerint önmagát és… Tovább olvasom