Kisalföld logö

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -3°C | 8°C

Gyorsítanák a kifizetéseket

Tét - Sopron helyett Szombathelytől indul Kelet felé az M9-es autópálya, de Soprontól Szombathelyig is épül legalább egy kétszer kétsávos gyorsforgalmi út – derült ki tegnap a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács ülését követően.

Balogh József, a tanács elnöke bejelentette, szakmai kritikák is érték a megépült magyar gyorsforgalmi úthálózat kihasználtságát, elsősorban ezért rövidült az M9-es nyomvonala. A két nyugat-magyarországi város közötti kétszer kétsávos gyorsforgalmi út megépítéséről azonban nem tettek le, erre lobbiszervezetet hoztak létre ˝M9 Térségfejlesztési Tanács˝ néven. Az elnök fontosnak tartotta, hogy idén pályázatokra már sikerült kiosztani három és fél milliárd forintot, év végéig a folyamatot szeretnék felgyorsítani, és elérni a tízmilliárdot.

A részletekről szólva elmondta, csupán a kis- és közepes vállalkozások telephely-fejlesztési elképzeléseinek támogatására 103 pályázatot nyújtottak be, 4,5 milliárd forint összegben. Ez lényegesen több, mint a rendelkezésre álló keret, de a ˝szakemberek már törik a fejüket˝, miként lehetne emelni rajta annyit, hogy a támogatásra érdemesek legalább 80–90 százalékát forráshoz juttassák.

Infrastruktúra-keretből a forgalombiztonság növelése érdekében szükséges kerékpárutak építésére 12 pályázat érkezett 1,135 milliárd forintos támogatási igénnyel. A rendelkezésre álló pénz 710 millió forint, és ennek növelésére sem látszik egyelőre lehetőség. Csornán és Kapuváron városrehabilitációs programokat támogattak, Lébényben, Szanyban kerékpárút-építést.

A kiemelt turisztikai projektek közül zöld utat kapott a mosonmagyaróvári Futura-palota, a fertődi kastély felújításának második ütemét még tanulmányozzák.

Horváth Jácint, a fejlesztési ügynökség ügyvezető igazgatója portálunk kérdésére elmondta, a kivitelezések során nem fordult elő olyan eset, hogy a fővállalkozó az alvállalkozónak nem fizetett, és ez ellen nyártól külön garanciális szabályokat is érvénybe léptettek.

Olvasóink írták

 • 4. info2009* 2009. szeptember 06. 21:04
  „Amire szukseg van, az Sopron-Gyor autopalya es Sopron-Keszthely autopalya. Erre van szukseguk az embereknek. Egy demokraciaban ugye a kormany szolgalja az emberek (valasztok) erdekeit. A tranzit kamionokat ugy meg kell fejni, hogy Szlovakian es Horvatorszagon jarjanak keresztul. Kit erdekelnek? Tonkre teszik az utakat. Nem furcs, hogy Sopron-Szombathely fejlesztesrol beszelnek? A Gyesev is ezt fejleszti, hogy az osszes teherforgalmukat az osztrakok az Isztria es Olaszorszag fele Magyarorszagon keresztul fogjak vinni, Sopron es Szombathely erintesevel. Gondolkozzunk. Vajon kiket fizettek le az osztrakok, hogy ezek a fejlesztesek megtortenhessenek?”
 • 3. Hedon 2009. szeptember 03. 20:14
  „Fontosabb, hogy autópálya épüljön az ukrán kamionosoknak
  Nyíregyháza és Vásárosnamény között, a románoknak meg
  Szeged és Makó között. Magyar ember arra már úgy sem jár.
  A kamionosok pedig hálából még csak nem is nálunk tankolnak.
  A lényeg , hogy szegény hátrányos helyzetű kelet-Magyarországi városok
  autópályával már elérhetők (munkahely azóta sem lett több ott).
  Vitték volna a románok az egészet, az a terület már a római
  birodalomnak sem volt része. Valamit már akkor tudtak arról a vidékről.
  Mi nyugat-Magyarországiak pedig le vagyunk xarva. Csak az adónkra
  van szükség aztán lehet tolni a pénzt a keleti szoci fellegvárakba.
  Egy xaros matricával át lehet utazni az országot, miközben
  a szegény osztrákok 72 Ft/km díjat szednek a kamionosoktól.
  Nálunk erre a pénzre nincs szükség, majd a nyugdíjasok és
  nagycsaládosok összedobják azt.”
 • 2. hokiel 2009. szeptember 03. 14:52
  „Sopron a nyugat eddig azért nem kapott támogatást, mert a leszakadt keletet kell támogatni. Most Sopron és Szombathely között lesz 4 sávos és Győr és Sopron között továbbra is megdögölhetünk és halálfélelemben közlekedhetünk. Gratulálok!”
 • 1. urbaniastapista 2009. szeptember 03. 12:44
  „Sopron coki, Szombathely a király.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Változások az egyetem körül

A szeptember 14-től kezdődő nagyszabású építkezések miatt a következő két évben megváltozik a forgalmi, parkolási rend a Széchenyi-egyetem környékén. Tovább olvasom