Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Győrön bukott ki a bérletügy?

A Pénzügyminisztérium szerint Győr is visszaélt a buszbérletek után igényelhető támogatással.

A Pénzügyminisztérium szerint Győr is visszaélt a buszbérletek után igényelhető támogatással, többek között ezért kell változtatni a jogszabályon, a megyeszékhely azonban ezt visszautasítja, s továbbra sem mond le arról, hogy a diákok ingyen utazhassanak a helyi tömegközlekedési eszközökön.

Győrben is megszűnhetnek az ingyenbérletek – legutóbbi cikkünkben  még arról írtunk, a jogszabályi változások után korántsem biztos, hogy az önkormányzatok az új feltételekkel jövőre is megvásárolják a diákok számára a havi buszbérletet. Győr mellett jelenleg Sopronban és Kapuváron élhetnek ezzel a kedvezménnyel a tanulók.

Hol a kiskapu?

Az érintett városok tisztában vannak azzal, hogy a jogszabályi kiskaput ismét meg kell találniuk, azt nem tudják még, hogyan. A cikk megjelenése után kiderült az is, a Pénzügyminisztérium (PM) pontosan látja, melyik volt az a rés, amelyen az önkormányzatok át tudták préselni magukat; éppezért most azon van, hogy ezt a kaput bezárja előttük.
Határozott állásfoglalást adott ki a szaktárca, amelyből viszont Győr – amelyet példaként hozott fel a minisztérium – korántsem jön ki jól.

Visszaélés a vád

A PM véleménye így szól: néhány önkormányzat visszaélt a bérletek után igényelhető állami támogatással. Visszaélésnek számít például az, amit Győr is csinált – a megyeszékhelyen minden tanuló kapott bérletet, olyanok is, akik nem szorultak erre rá, mert csupán öt percre laktak az iskolától, ezért maguktól nem is vettek bérletet korábban. Az önkormányzat és a busztársaságok az ingyenbérlet miatt viszont igényelték a város összes tanulója után az állami támogatást, ami az államnak jelentős többletkiadásokkal járt. A tárca álláspontja szerint a jogszabály eddig is világosan kimondta, hogy önkormányzatok nem, csak intézmények vehetnek a tanulóiknak bérletet – ezt azonban nem tartották be a városok.

Nevelés a cél

Eredics Imre győri alpolgármestert különösebben nem lepte a Pénzügyminisztérium ellenkezése, a visszaélés tényét azonban kerek perec visszautasította. „A minisztériumnak is tudomásul kell vennie, hogy ez a pluszkiadás nemcsak a tárcánál, hanem az önkormányzatnál is jelentkezett, magyarán mi is többet fizettünk, amikor bérletet vásároltunk a diákoknak – hangsúlyozta Eredics Imre. – Nem tudunk és nem is akarunk lemondani a célunkról, ez pedig a tömegközlekedési eszközökre való nevelés. A nagyvárosok esetében alapvető kérdés, hogy a fiatalok megtanulják, nemcsak szüleik autójával juthatnak el a céljukhoz, hanem busszal is. Az ingyenbérletek – amelyek persze csak számukra voltak ingyenesek – erre kellettek, s kellenek a jövőben is."
A Kisalföld rákérdezett a Pénzügyminisztérumnál arra a helyzetre is, ha egy diák valóban csak néhány percre lakik az iskolától, de egy szakkörre már a belvárosba kell utaznia – így pedig jogosult a buszbérletre –, mi történik. A sajtóosztály választ ígért erre, de lapzártánkig nem kaptuk meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Készül a marcalvárosiak ajándéka

Úgy tűnik, meglesz a marcalvárosiak „karácsonyi ajándéka”, a Lajta–Répce utcai csomópont. A munkák jól haladnak, legfeljebb egy hirtelen igen zord időjárás szólhat közbe...  A kereszteződés nyugati ágán már elkészült a két kicsatlakozás a szervizutakról a főútra. Jó egy hét múlva elkezdődhet a jelzőlámpák, a feszítő tartóoszlopok felállítása, a közvilágítás áthelyezése a csomópontban. Tovább olvasom