Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Győri származású művész adománya Pécsnek

Ünnepélyes keretek közt adták át Székely Imre, győri származású, nemzetközi ismeretségű grafikus művész „Köszönet, Pécs" című alkotását a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár (Tudásközpont) aulájában a napokban.

A vendégeket Dr. Fischerné Dr. Dárdai Ágnes a PTE Egyetemi Könyvtár főigazgatója köszöntötte. Az eseményt Kis Varga István az Origó-Ház elnöke és Bartalovics Zoltán a CINKE program (Civilek Nevezetes Kulturális Eseményei) művészeti vezetője méltatták.

A Kanadában (Victoria, British Columbia) élő művész, aki a „Köszönet, Pécs" című alkotásából kettőt készített, személyesen nem volt jelen az eseményen, internetes bejelentkezéssel azonban élőben üdvözölte az eseményen megjelenteket, majd elmondta, nagy megtiszteltetés számára, hogy ezen alkotása ilyen kiemelkedően fontos helyre került.

Székely Imre victoriai alkotóműhelyében
Székely Imre victoriai alkotóműhelyében

Az első képet még 2010-ben, amikor Pécs Európa Kulturális Fővárosa volt, az akkori eseménysorozat meghívására rendezett önálló grafikai kiállításán mutatta be, majd adományozta a városnak, a mű ma is a Városházát díszíti. A művész a tárlatért megkapta a “Magyar Kultúra Terjesztéséért" járó nagyköveti címet. A második kép az Európa Kulturális Főváros keretében épült Dél- dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontba került Bartalovics Zoltán kezdeményezésére.

A pécsi Tudásközpontba került alkotás
A pécsi Tudásközpontba került alkotás

Székely Imre első grafikái, linómetszetei a Kisalföldben jelentek meg, ez adott számára inspirációt a későbbi művészi pályához. A világ számos jelentős helyén vannak már alkotásai, például a Vatikánban, ahol 1999-ben II. János Pál pápa személyes audiencián fogadta a művészt, aki ott adta át a Szentatyának Abba Pater című alkotását. Köszönete és elismerése jeléül ekkor Őszentsége személyes apostoli áldását adta a művészre és imádkozott érte.

A pécsi Tudásközpont látogatottsága és ismertsége révén remélik, hogy a képet sokan fogják megtekinteni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Obama programjára győri vállalkozót is meghívtak Amerikába - fotók

Kiss Gergely Dallasban a külföldieknek adható legmagasabb városi kitüntetést is megkapta a texasi metropolisz polgármesterétől. Tovább olvasom