Kisalföld logö

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -9°C | 1°C Még több cikk.

Győri művész Szingapúrban próbál szerencsét háromdimenziós festményekkel - fotók

A győri Edvy Boglárka a Naplófilm és skóciai tanulmányok után Szingapúr multikulturális országában alkot.

Edvy Boglárka a Győri Balett Művészeti Szakközépiskolájának grafika szakán tanult, majd a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Animáció Szakán végzett mesterfokú diplomával 2005-ben.

"Egyik rendezője voltam a `Naplófilm, 12 voltam 56-ban´ című animációs dokumentumfilmnek, ami egyben diplomamunkám is volt.

A film Csics Gyula gyermekkori naplójából készült a forradalom 50. évfordulójára, a magyar közönség több alkalommal is láthatta az m1 és a Hír TV műsorán, a 38. Magyar Filmszemlén és a Mediawaven.

Ezen kívül több külföldi televízióban és fesztiválon is szerepelt" - elevenítette fel a hat évvel ezelőtti emlékeket a győri származású művész.

Digitális technikák után irány a manualitás

"Az itthoni tanulmányok és munkák után több mint három évig éltem Skóciában, ahol 3D animációt és grafikát tanultam.

2011 júniusa óta Szingapúrban élek - a délkelet-ázsiai országba magánéleti okok hoztak -, s jelenleg itt önálló kortárs képzőművészeti projekteken dolgozom.

A filmes munkákkal töltött évek után úgy éreztem, hogy szükségem van kézzel fogható anyagokkal, manuális technikákkal dolgozni és félrerakni a számítógépet egy időre.

Így kezdtem kétdimenziós állóképekkel, különböző anyagokkal kísérletezni.

Hamar rá kellett jönnöm, hogy a filmes munkáim után oly módon mozgásban, történetben, rétegekben gondolkodom, hogy egyetlen állókép vagy akár egy sorozat, nem elegendő nekem egy alkotás létrehozásához, mindig egyfajta hiányérzetem volt, befejezetlennek éreztem a művet.

Kísérletezések során elkezdtem háromdimenziós munkákat készíteni, kihasználni a tér lehetőségeit" - folytatta Edvy Boglárka.


Edvy Boglárka szingapúri kiállításán.
Edvy Boglárka szingapúri kiállításán.


Szingapúr, kiállítás,1x1 méter alapterületű, három méter magas tér

"Mindeközben találtam rá egy szingapúri galéria, a `Substation Gallery´ pályázatára, amit fiatal művészek számára írtak ki, csoportos kiállításon való részvételre.

A megadott téma úgy szólt: `Hogyan alakítanál át egy 1x1 méter alapterületű, három méter magas teret kortárs művészeti alkotássá?´.

Ez a téma abszolút harmonizált azzal, amin éppen dolgoztam; mintha egyfajta feladatot kaptam volna arra, hogy ezeken a térbeli kereteken belül oldjam meg azt a gondolati és vizuális problémát, amin kísérleteztem.

Mindez extra kihívást jelentett, ami rendkívül izgalmas volt a számomra.

Kép a térben: háromdimenziós festmény

Így készült el a `Kép a térben´ című installációm, ahol egy absztrakt festmény lebeg a térben, kétdimenziós felszíne kiterjed a térben számos réteget (layer-t) alkotva, amik térbeli kompozíciójukkal egy `tér-szobrot´ hoznak létre.

Kicsit olyan ez mintha egy digitális kétdimenziós kép rétegeit látnánk a valós háromdimenziós térben.

Ezzel a módszerrel sikerült a mozgás érzetét keltenem; a néző szemlélője lehet annak, ahogy összeáll és szétesik a kép a darabjaiból, azáltal, ahogy körüljárja az alkotást és változik a térbeli látvány.

Az alkotást beválogatták a kiállításra és bemutatták április 7-8-án a Substation Galériában, Szingapúrban.

A közönség reakciója remek volt, nagy tetszéssel és érdeklődéssel fogadták" - mondta a fiatal győri születésű művész.

Az installációról ide kattintva találnak fotókat Edvy Boglárka Facebook-oldalán! 
 


"Nekik a mi világunk az egzotikum"

Arra a felvetésünkre, hogy a jövőben milyen terveket, ötleteket szeretne megvalósítani, Edvy Boglárka úgy válaszolt: "Szingapúr multikulturális államként - népességét kínai, maláj, indiai őslakosok és számos külföldi kolónia alkotja - sokszínű művészeti élettel rendelkezik és rendkívül nyitott és érdeklődő a nyugati kultúra és művészet iránt.

Nekik a mi világunk az egzotikum. Ez erősen megjelenik az óriási tempóban fejlődő építészetükben, ahol a lenyűgöző, modern épületek tervezői a legtöbb esetben külföldiek.

Úgy érzem, hogy szabadon alkothatok itt, a saját elgondolásom és stílusom szerint, mert ezzel valami újat, érdekeset tudok mutatni az itteni emberek számára.

Életképek nyomában Szingapúrban

Persze teljesen más kultúrába, helyre csöppenve, hatások is érnek a helyi impulzusokból, kulturális életből, a mindennapokból és a természetből, ennek a trópusi helynek a csodálatos színvilágából.

Jelenleg további hasonló munkákon dolgozom mint `Kép a térben´ című alkotásom, további térbeli megoldásokon kísérletezek különböző anyagokkal, különböző formákban és méretekben, amelyekből remélhetőleg egy teljes kiállítási anyag lesz végül.

Mindeközben pályázom és keresem az újabb megjelenési lehetőségeket, hogy visszajelzéseket kaphassak a közönségtől. Emellett fotózom és gyűjtöm az impulzusokat, életképeket nap mint nap".

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szemétrangsor 2.0: a bio kukákat évente átlagosan ötször ürítik

Győrben évente átlagosan ötször teszik ki ürítésre a barna fedelű kukát az emberek. Vajon van-e értelme a biohulladék begyűjtésére induló kukásautókat heti rendszerességgel útnak indítani? Tovább olvasom