Kisalföld logö

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 9°C | 14°C Még több cikk.

Győri közgyűlés: 8 milliárd forint jut fejlesztésekre a költségvetésben

A győri büdzsé vitájánál is érdekesebb volt Borkai Zsolt és Kun András "piaci alkudozása" egy 100 milliós módosító indítványról. Kiderült, kik kapják Győr díszpolgári címeit idén.


12.16

A februári győri közgyűlés véget ért. Kellemes hétvégét, jó pihenést kívánunk Olvasóinknak!

12.14

Csay Renáta többszörös világbajnok kajakozó és Rechnitzer János, a Széchenyi István Egyetem professzora kapja idén Győr díszpolgári címeit a március 15-i ünnepi közgyűlésen.

A Pro Urbe-díjakat pedig Czapáry Endre nyugalmazott középiskolai tanár, Tőke Péter Miklós író és Váray László Zoltán zenetanár vehetik majd át a Richter teremben.

12.12

Zárt ülésen hozzák döntenek arról, kik kapják idén a díszpolgári és Pro Urbe-díjakat Győrben.

12.07

Megszavazták a képviselők, hogy 390 milliót ossszanak szét a győri sportegyesületek között. A pályázati úton történő "pénzosztásról" ide kattintva olvashatnak bővebben.

12.02

A közgyűlés második félideje elkezdődött.

11.40

Győr 2014-es költségvetését 17 igennel, 3 nemmel és 2 tartózkodással elfogadták a képviselők. Az idei büdzsét rövid taps kísérte, majd Győr polgármestere 10 perc szünetet rendelt el. 

11.35

Vissza a "városházi piacra", az alku főszereplői: Borkai Zsolt és Kun András. Borkai Zsolt egyelőre nem fogadja be az ellenzéki képviselő módosító indítványát, mivel szerinte ehhez hosszabb elemzés szükséges, s az előterjesztésben szereplő összeg sem pontos.

Kun András azt szerette volnya elérni, hogy a győri egészségügyi intézményrendszerben dolgozók havi 10 ezer forintos béremelést kapjanak.

Borkai Zsolt azza vetette el az ellenzéki képviselő javaslatát, hogy az indítványban nem szerepeltek korrekt összegek, hibás volt a számítás.

11.32

Lassan közeleg a 2014-es költségvetésről a szavazás.

11.28

Borsi Róbert szerint "Neupor Zsolt felszólalása próba arra, hogyan verjünk szét egy évek óta jól működő rendezvénysorozatot".

A Fidesz-KDNP képviselője szerint a Szabadhegyi Találkozások évek óta teltházzal megy - a rendezvényeken egy-egy ismert művésszel, sportolóval beszélget Simon Róbert Balázs (a szerk.) -, míg a kampány április 6-án lezárul.    

11.25

Kun András alkut ajánl Borkai Zsoltnak: ha Győr polgármestere befogadja a módosító javaslatait, akkor az ellenzéki képviselő megszavazza a büdzsét.

Győr polgármestere nem nagyon hajlik erre.

11.20

Kun András azzal kezdett, hogy "nem szólok, benyújtom írás a módosító indítványaimat". Nos, ehhet képest a szó jó 2-3 perce az ellenzéki képviselőnél marad(t).

11.19

Neupor Zsolt (DK) nem ért egyet azzal, hogy "a választás évében az önkormányzat közpénzből támogatja a Szabadhegyi Találkozások c. rendezvénysorozatot, melynek Simon Róbert Balázs a házigazdája". 

11.18

Borsi Róbert (Fidesz-KDNP) amellett érvel, hogy a polgárőrség folyamatos támogatása (is) szavatolja Győr közbiztonságát.

11.13

Sík Sándor (Fidesz-KDNP) szerint "a szentivániak régi álma valósul meg azzal, hogy új bekötő út épülhet Győr és a településrész között a büdzsé szerint".

11.07

Kalmár Ákos (Fidesz-KDNP) szerint "ha a kormány ellehetetleníti az önkormányzatot úgy, hogy 2 milliárdos adósságot átvállalt, 5 milliárddal támogatja az új Arénát és közel 10 milliárdos kezességet vállalt a 2017-es EYOF-ra, akkor a 2002 és 2010 között regnáló, szocialista kormányok viszonyát hogyan jellemezzük Győrrel?" Utóbbi megjegyzést Neupor Zsolt korábbi álláspontjára tette Kalmár Ákos.  

10.58

Na, most következik a szócsépléses rész. Ez azt jelenti, hogy a Fidesz-KDNP képviselői kicsit még mantrázzák a költségvetés napos oldalát, míg az ellenzék próbál kellemetlenkedő kérdéseket feltenni. Eddig sok újdonság a korábbiakhoz képest nem hangzott el, de ha lesz ilyen, akkor természetesen megírjuk. 

10.55

Nagy Tamás szerint a városüzemeltetési költségeket nagyban befolyásolják az időjárási tényezők. Konkrét példát is említett: "tavaly az árvíz után rengeteg szúnyog kelt ki, míg 2012-ben alig kellett költenünk gyérítésre".

10.50

Borkai Zsolt szerint a győri sportorvosi rendelőnek biztosított pénz jó helyre fog kerülni, mivel így megelőzhetőek lesz a tragédiák a sportpályákon. Korábban Kun András kérdezte, hogy mire kap több millió forintos támogatást a rendelő. 

10.49

A költségvetés vitája most nem olyan éles, ezért eláruljuk Olvasóinknak, hogy a mai napon arról is döntés fog születni, kik kapják idén Győr díszpolgári címeit és a Pro Urbe-díjakat.

10.43

Az új Aréna kapcsán kifizetett 216 millió forintos előleg év közben vissza fog kerülni az önkormányzathoz - szögezte le Nagy Tamás.

Utóbbiról egyébként decemberben született közgyűlési döntés.

Kun András által feszegetett 500 milliós kérdés kapcsán Borkai Zsolt úgy válaszolt, hogy "ez az összeg útfejlesztésre megy az új Aréna körül".

10.42

Lakáseladásból 80 millió forinttal számol a győri önkormányzat.

10.40

Nagy Tamás szerint 15,5 milliárd forint iparűzési adóbevételt vár a Városháza 2014-ben. 

10.35

Nagy Tamás, a polgármesteri hivatal gazdálkodási főosztályvezetője próbál válaszolni a kérdésrengetegre.

10.32

Borkai Zsolt azt kéri a képviselőktől, hogy "ha bármelyikük 60 kérdést szeretne felvetni adott ügyben, akkor ezt legyen kedves előre írásban is beadni, mert így képtelenség korrekt választ adni".

10.30

Vörös Gyula (független) azt veti fel, hogy "tavaly 1,5 milliárd forint jutott városüzemeltetésre a Győr-Szolnak, idén alig valamivel több, mint 900 millió forint. Tartható-e ez a csökkentés a gyakorlatban?". Vörös Gyula elfogadásra ajánlja az idei büdzsét. 

10.28

Neupor Zsolt (DK) azt is hiányolja, hogy "a költségvetésből nem olvasható ki az Ifi ház sorsa".

10.25

Neupor Zsolt (DK) szerint "az elmúlt nyolc év legrosszabb költségvetését tárgyaljuk most". Az ellenzéki képviselő azzal érvel, hogy "látszik a büdzsén az a kormányzati törekvés, miszerint minél jobban ellehetetlenítse az önkormányzatokat".
10.22

Kun András kérdésözönt zúdít a Városháza vezetőire. Ezek közül az egyik legérdekesebb: "miért kell az önkormányzatnak 500 millió forinttal beszállnia az új Aréna építésébe, miközben többször elhangzott közgyűlésen, hogy az egész projektet tokkal-vonóval kizárólag a Magyar Köztársaság finanszírozza?".   

10.17

Simon Róbert Balázs (Fidesz-KDNP) alpolgármester szerint a győri panellakások fejlesztésére 342 millió forintot tesz be az önkormányzat a közösbe.

Simon Róbert Balázs hangsúlyozta: az új Aréna és uszoda építése szintén jelentős összegekbe kerül, de ezeket az önkormányzat saját cége, a Győr Projekt Kft. finanszírozza. Az Aréna építése 4,9 milliárd forintból épül, míg az uszoda 1,5 milliárdból.  

10.14

Fekete Dávid (Fidesz-KDNP) alpolgármester arról beszél, hogy a büdzsében 8 milliárd forint fedezi a fejlesztéseket. Ez a költségvetés 22-23 százaléka.

A Dunakapu téri munkák befejezésére 1,6 milliárdot szán az önkormányzat, de jelentős tételek jutnak az 2017-es Ifjúsági Olimpia előkészítésére (elsősorban közműmunkákra) és az újvárosi rehabilitációra is. 

10.09

Kezdődik a nap legfontosabb napirendi pontjának, a 2014-es költségvetés tárgyalása. Az MSZP a büdzsé vitájánál Kun Andrást nevezte ki vezérszónoknak.

Borkai Zsolt (Fidesz-KDNP) megköszönte a Városháza munkatársainak a költségvetés összeállításakor végzett munkájukat. Győr polgármestere szerint mind a bevételek, mind a kiadások terén teljesíthetőek a célszámok 

10.07

Neupor Zsolt (DK) azt kérdezi, hogy hol épülnek új parkolók a Magvassy és az új multifunkcionális csarnok körül? Révi Zsolt főépítész válaszában leszögezte: "az új csarnok és a Magvassy körül is, de tervezünk új parkolókat az 1-es főút közelében is".  

10.05

A Fidesz-KDNP hamar leszavazta Kun András indítványát, vagyis a jövőben is marad a kevés képviselői "duma".

10.03

Kun András (MSZP) "tűrhetetlennek" tartja, hogy az SZMSZ szerint a képviselők a bizottsági üléseken is legfeljebb négy percig szólalhatnak fel, ahogy az ellenzéki képviselő fogalmazott "még a költségvetés esetében" is.

10.01

A februári győri közgyűlés elkezdődött; az ülés határozatképes.

Előzetes

Mint arról beszámoltunk, idén 36,3 milliárd forintból gazdálkodik Győr önkormányzata.

Ez az összeg 800 millióval több, mint tavaly volt. Az államilag finanszírozott multifunkcionális csarnok építését nem számítva 8 milliárdot költenek fejlesztésekre a kisalföldi megyeszékhelyen - közölte Borkai Zsolt, Győr polgármestere.

Ettől függetlenül az idei büdzsé elfogadását minden bizonnyal hosszú vita fogja megelőzni; az ellenzék várhatóan a közelgő választások miatt az előző éveknél is erősebben készül bírálni a 2014-es költségvetést.

Szintén fontos napirendi pontnak ígérkezik, hogy összesen 390 millió osztanak szét a győri sportegyesületek között pályázati.

A februári győri közgyűlés napirendi pontjait ide kattintva tekinthetik meg Olvasóink.

A kisalfold.hu pénteken 10 órától online tudósít a februári győri közgyűlésről.


A győri képviselők - fotó: Bertleff András
A győri képviselők - fotó: Bertleff András

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fulladás okozta a börcsi újszülött halálát

Befejezte a rendőrség a tavalyi tragédiában folytatott nyomozást, emberölés megalapozott gyanúja… Tovább olvasom