Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Győri közgyűlés: `8-10 milliárd forintos beruházás az Auchan´

Összesen 4137 köbméter illegális szemetet szállított el a Győr-Szol a város közterületeiről. A győri termálfürdőben 35 milliós felújítást végeznek el az önkormányzat számlájára.


12 óra 7 perc

A májusi győri közgyűlés véget ért; a nyári szünet előtt még egy ülés lesz júniusban.

Szép hétvégét, jó pihenést Önöknek! 

11 óra 52 perc

Azt is támogatják a képviselők, hogy Győr az elektromos autók európai mintavárosa lehessen. Erről korábbi cikkünket ide kattintva olvashatják el.

11 óra 43 perc

Az újvárosi rehabilitáció kapcsán Neupor Zsolt (DK) kevésnek tartja a pályázatban szereplő, felújításra váró épületek számát.

Fekete Dávid válaszában azt hangsúlyozta, hogy elkezdődik egy folyamat, s ez örömteli.

Kun András szerint Újváros esetében rangsorolni kell, s amennyire lehet, gyorsítani szükséges a rehabilitációt.

Győr pályázatát - amelyet az első fordulóban egyébként elnyert az önkormányzat tavaly októberben - egyhangúan támogatta a közgyűlés.

11 óra 36 perc

Hofbauer Sándor József (Jobbik) azt kérdezi, hogy a győri termálfürdőt 2003 óta bérlő Rába Quelle az akkor megkötött szerződés szerint vállalta, s ez szerepel is az aláírt szerződésben, miszerint a felújításokat saját költségén állja.

Dr. Lipovits Szilárd győri jegyző szerint azonban a szerződés lehetőséget biztosít arra, miszerint közgyűlési határozattal a város pénzén történjen meg a szükséges felújítás.

Az biztos, hogy tipikusan "magyaros" szerződésről beszélhetünk, ha két, egymásnak ellentmondó pont szerepelhet adott dokumentumban.

Végül, a képviselők megszavazták a közel 35 millió forintos felújítási összeget; hamarosan újabb cikkben részletesen foglalkozunk a szükséges munkálatokkal.  

11 óra 31 perc

Bár több mint tucatnyi napirendi pont van még hátra, sok izgalom már nem várható. Érdekes témának maradt még Újváros rehabilitációs pályázata, valamint a győri termálfürdő felújítása és fejlesztése.

11 óra 29 perc

A Káptalandombon lovagkirályunk, Szent László tiszteletére köztéri szobrot emelnek hamarosan.

Az erről szóló előterjesztést a közgyűlés egyhangúan elfogadta, mi pedig külön cikkben írunk a győri belváros legfiatalabb szobráról. 

11 óra 22 perc

Sági Géza "örömmel hallotta, hogy a Győr-Szol-t végre dicsérték a felszólalásokban".

A Győr-Szol vezérigazgatója szerint a lomtalanítással az a legfőbb gond, hogy nem tudjuk, kik veszik igénybe a szolgáltatást, s fizetik-e a szemétszállítási díjat?

Sági Géza itt visszakanyarodott Vörös Gyula felvetésére, s hozzátette: valóban meg kell vizsgálni a rendszert, s ki kell szűrni az ügyeskedőket.

Ezzel teljes egyetértünk, azzal a mondattal már kevésbé, hogy Sági Géza szerint "nincs az az élethelyzet, hogy egy család évente ne tudjon kifizetni 25 ezer forintot szemétdíjra".

Attól tartunk, nem szükséges ehhez élénk fantázia.

A zugszemétről szóló napirendi pontot elfogadta a közgyűlés.  

11 óra 18 perc

Sági Géza, a Győr-Szol vezérigazgatója továbbra is vár és vár a válaszokkal a pulpituson, miközben Bárány István (Pro Urbe) jelentkezik ismét felszólalásra, ami az álmoskönyvek szerint sem jelent rövid monológot.

Nos, amikor Borkai polgármester megadta a szót Bárány Istvánnak, rögtön megszólalt a felszólalási idő végét jelző "gong".

Nem gondoljuk, hogy szándékosan történt volna mindez, de poénnak jó volt - a többi képviselőnek is tetszett.

11 óra 8 perc

Somogyi Tivadar (Fidesz-KDNP) alpolgármester azt vetette fel, amit kommentelőink szinte naponta feltesznek a kisalfold.hu-n: nem lenne-e jó ötlet megvizsgálni, hogy a lomtalanításra szükség van-e?

Pikáns felvetés, de ésszerűnek tűnik.

Vörös Gyula az elszállított szemét mennyiséget (4137 köbméter) drasztikusnak tartja, s arra kíváncsi, hogy mennyi idő alatt gyűlt össze a több mint húsz kamionnyi szemét? S vajon ellenőrzik-e, hogy mindenki befizeti-e a kötelező közszolgáltatást?

11 óra 6 perc

Leragadtunk a szemetes témánál; Borkai Zsolt szerint úgy teljes a kép, ha azt is kimondjuk: "a Győr-Szol rengeteg szemetet szállít el ingyen, s ez óriási összeget emészt fel".

10 óra 59 perc

Fekete Dávid szerint "sajnos ki kell mondani, hogy vannak Magyarországon emberek, akik nem hajlandóak fizetni a szemétszállításért, s nincsenek is kevesen, akik úgy gondolják, hogy az adófizetők pénzén, a közösből vigyék el a szemetüket".

Újváros önkormányzati képviselője szerint a városrészben az utóbbi két évben sok lépést tettek az illegális lerakók felszámolása érdekében.

"A zugszemét soha nem a városrészt minősíti, hanem azokat, akik felelőtlenül lerakják a szemetüket" - szólt hozzá ismét a témához Dr. Dézsi Csaba András, aki hozzátette: "nemrég járt Nápolyban, ahol katasztrofális állapotok uralkodnak, s ehhez képest Győrben mindenképp jónak nevezhető a helyzet". 

10 óra 53 perc

Soha el nem múló, örök témát szolgáltatnak az illegális szemétlerakók - sajnos.

Dr. Dézsi Csaba András (Fidesz-KDNP) szerint örömteli, hogy Nádorvárosban jóval kevesebb a zugszemét, de arra kíváncsi a képviselő, hogy a vidéki buszpályaudvaron hol lehetett összeszedni 1000 kg szemetet tavaly?

"Nekem sajnos szegény a fantáziám ahhoz, hogy ezt el tudjam képzelni" - tette Dézsi doktor.

A választ most nem fogjuk megtudni; a Győr-Szol később írásban válaszol a felvetésre.

10 óra 49 perc

A győri közgyűlés 18 igennel, 5 tartózkodás mellett elfogadta az Auchan-beruházás rendezési tervének módosítását.

10 óra 47 perc

Csúnya szócsatává és "felolvasó délelőtté" fajult Borkai Zsolt és Neupor Zsolt vitája a hatástanulmányokról.

Győr polgármestere és a DK-képviselője is másként értelmezte a novemberi közgyűlésen elhangozottakat - s akkor még finoman is fogalmaztunk. 

10 óra 42 perc

Neupor Zsolt (DK) azt nehezményezi, hogy a novemberi közgyűlésen, amikor szó volt az Auchan-beruházásról, abban egyetértettek a képviselők, miszerint készüljenek hatástanulmányok az Auchan-beruházásról.

"Elsősorban az érdekelne, hogy a belvárosi kereskedelemre, illetve a kiskereskedelmi szektorra milyen hatással lesz az Auchan győri betelepülése?" - folytatta Neupor Zsolt, aki azzal zárta felszólalását, "hogyha készültek hatástanulmányok, akkor látni szeretném azokat, ha nem, akkor kíváncsi vagyok, hogy miért nincsenek ilyen dokumentumok?" 

10 óra 39 perc

Vörös Gyula azt kérdezte, hogy pénzügyileg milyen nagyságú közlekedési fejlesztésről beszélhetünk?

Borkai Zsolt válaszában úgy fogalmazott, hogy az Auchan-beruházás egésze 8-10 milliárd forintos, ebből 2 milliárdos összeget tesz ki a közlekedés fejlesztése.

"Összesen 400-450 új munkahelyet teremthet a beruházás, s az évek óta stagnáló építőipart is felpezsdítheti" - tette hozzá Győr polgármestere.

10 óra 37 perc

Terítéken az Auchan-beruházás. Révi Zsolt győri főépítész szerint a 83-as út mentén elkészültek azok a közlekedési tervek - az útszakasz négysávossá fejlesztése, körforgalom építése -, amelyeket az Auchan kész végrehajtani. 

10 óra 33 perc

A Frigyes laktanya körüli fejlesztések, útszélesítések kapcsán Kun András azt kérdezte, hogy ezt az előterjesztést mennyire befolyásolja a Schlichter-villa eladása, illetve a Volán véleményét kikérték-e a rendezési terv módosításakor?

Révi Zsolt győri főépítész válaszában leszögezte: a határozati javaslatban nincsenek pontos számok, csak az örökségvédelem által is elfogadott, végrehajtható irányelvek.

A napirendi pontot nagy többséggel támogatták a képviselők.

10 óra 31 perc

A győri közgyűlés egyhangúan, gyakorlatilag vita nélkül fogadta el, hogy az elektromos autók ingyen parkolhassanak a megyeszékhelyen.

10 óra 26 perc

Hofbauer Sándor József (Jobbik) azt kérdezi, hogy szabályos-e, miszerint az LMP 2010-es választási plakátjai még mindig láthatóak egy gyárvárosi buszmegállóban?

Dr. Csörgits Lajos aljegyző szerint a jelölő szervezeteknek a választást követően 30 napon belül el kell távolítaniuk a plakátokat.

"Ha nem teszik ezt, akkor szabálysértési bírsággal büntethetők" - tette hozzá Dr. Csörgits Lajos.
 
10 óra 25 perc

A sportolók után jöjjenek a közgyűlés előterjesztései.

10 óra 22 perc

"A sportolóknak a mozgás az életük, így nem kívánom, hogy végig üljék a közgyűlést a játékosok, persze, ha szeretnének maradni, akkor nyugodtan hallgassanak bele a közélet ügyeibe" - mondta búcsúzóul Borkai Zsolt.

Hát, az "ajánlat" senkit nem fogott meg a két csapatból, ami érthető természetesen. 

10 óra 18 perc

Folytatódnak a köszöntések; az Uni-Seat Győr kosárlabdázói kapnak csokrot és puszit Győr polgármesterétől.

10 óra 9 perc

Az ETO külföldi játékosai valószínűleg már hazautazhattak; a kezdőcsapatból csupán négy játékost köszönthetett fel Borkai Zsolt.

A legnagyobb tapsot egyértelműen Pálinger Katalin, az ETO visszavonuló kapusa kapta. 

10 óra 4 perc

A városvezetés az Audi-ETO, valamint a női kosárlabda bajnokságot megnyerő Uni-Seat Győr együttesének Szigethy Attila ezüst emlékérmet adományozott. 

10 óra 3 perc

21 képviselő van jelen, a közgyűlés tehát határozatképes. Az ülés megkezdődött.

9 óra 55 perc

A Győri Audi-ETO KC ötször egymásután bajnokságot nyerő és idén BL-döntős csapatát a közgyűlés előtt köszönti a városvezetés. A csapat játékosai már helyet foglaltak a díszteremben.

9 óra 48 perc

Egyre több képviselő áll a díszterem előtt: még egy utolsó kávé, s kezdődhet a májusi közgyűlés perceken belül.

Előzetes

A győri közgyűlés összes előterjesztését ide kattintva tekinthetik meg.

Az Auchan-beruházásról szóló írásunkat itt olvashatják el, míg a Frigyes laktanya körüli tervezett fejlesztésekről itt találnak információkat.


Borkai Zsolt
Borkai Zsolt


Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. anuvuk 2012. május 27. 18:55
  „Szórólapokon olvasom, lom elszállítást vállalok x összegért!
  - Ember, vállalkozó, ez csak akkor fog működni, - ha hangjelzéssel ellátott teher autóddal, magad "bányászod" ki az értéket! - Így, nem lesz veszteséges a vállalkozásod!!
  - Ne feledd, a lom nem mozdul ki magától, elkel egy kis hangjelzés, "noszogatás!”
 • 27. Babybogyo86 2012. május 27. 13:20
  „Újabb bevásárlóközpont. Ez az..minek??????? Inkább valami gyárat építenének, ahol nem csak az eladókat hajtanák 80 ezer ft-ért...grat ez mo.....húzás külföldreeeee aki csak teheti, mert ennek nem lesz jó vége:D”
 • 26. abuserpro 2012. május 27. 12:52
  „17. mstummer: Abszolút igazad van. Lássuk be, nem arról híres az általad említett városrész se, hogy mennyire rendes és dolgos emberek laknak ott - tisztelet a kivételnek.

  Tökéletesen demonstrálja a helyzetet az alábbi vicc: Mi az a két szó, amit nem akarsz hallani azoktól, akiket nem lehet nevén nevezni? "Helló szomszéd!"”
 • 25. Rebeka01 2012. május 26. 21:14
  „genhibash nemv vagyok akkorsem nyugodt. minden olyan mintha előre tervezett dolog lenne, a templomot azt hiszem a hit gyüli epiti a romáknak.pár családnak minek templom.a templom kőrnyeken pedig házaknak kialakitott terület van.elég fura de legyen igazad mert megertek a szentivániak is hogy rettegni kelljen. kik is a megfélelmitők, hát akik nem tudnak beilleszkedni es lopnak, jobbik esetben. saját pénzen épitik mikor a magyar házát elveszik a bankok, ha nem fizetsz vagyis késve rezsit meg fenyegetnek máris.egyesek meg akiket te tartasz el az adodbol, mindent megtehetnek.”
 • 24. anuvuk 2012. május 26. 21:09
  „Csippel van ellátva a bobrok, a környékről mindenki a miénket használja! Ez így nem lehet reális a fizetésre!!
  Ez a megközelítés, még jobban nem ösztönöz a szelektálásra!!!
  A lomtalanítás meg ne hiányozzon senkinek!
  A megoldás, a kellemes hangjelzéssel ellátott " lomis" zárt teherautó, alkalmi megjelenésével belehet gyűjteni a felesleges dolgokat! A díjat bőven fedezné, a lomból "kibányászott" érték!”
 • 23. Pofátlan 2012. május 26. 16:35
  „Tessék mondani, Révfaluban miért nem épül bevásárlóközpont? Nem érné ott építeni, amikor annyi szlovákiai jár át Győrbe vásárolni?”
 • 22. Primax 2012. május 26. 16:15
  „" Összesen 4137 köbméter illegális szemetet szállított el a Győr-Szol a város közterületeiről."
  Ez a KOMSZOL/GYŐRSZOL díjainak "brutális " emelése miatt várható volt.
  Sőt : lesz ez még több is...
  Sajnos.”
 • 21. habitus 2012. május 26. 15:06
  „Szép napot!nem értem, hogy a Fejérmegyében miért tudják megoldani a lomtalalnitást?Mert ott volt a mult héten, itt meg megszüntették, akinek nincs autoja hogyan vigye el?az is furcsa nekem, hogy 2 honapig nem is raktam ki a kukát mert nem volt annyi szemetem, ugy tudom hogy a chippet azért tették a kukákra,hogy az ürités számát tudják követni,erre minden honapba küldik a csekket, holott 2 havonta raktam ki a kukát”
 • 20. anuvuk 2012. május 25. 21:42
  „4137 köbméter illegális szemét,még leírva is irdatlan mennyiség!
  Mint olvasom, Ady város ezen a téren is magasan az első!
  Számtalanszor leírtam, a közeli szemetes nem ösztönöz a szelektálásra!
  A szemét és a szelektív gyűjtés ezen formája, a kor követelményeinek abszolút nem felel meg!
  Ritkább, de nagyobb "medve barát" tárolókra van szükség, minden típusra, befele igen, ki semmi!!!”
 • 19. GenhibasH 2012. május 25. 20:21
  „Üdv. válaszolnék a felvetett dolgokra.
  igaz az hogy szentivánon templomot építenek a lovarda helyére. ezt zsebböl fizetik maguknak.
  betöréssorozatok is igazak csak senki nem törödik vele.
  és ami a legfontossabb, bemásolok egy levélrészletet, abban a válasz kielégítő lesz megnyugvásra.:

  Összefoglalva, kérésének megfelelően válaszolok: A győri önkormányzat nem tervezi roma családok Győrszentivánra telepítését.”
 • 18. Rebeka01 2012. május 25. 19:22
  „en is azt hallottam. meg azt is hogy templom épül nekik homoksor vegén.eddig 3 család nem magátol kőltőzőtt ki az biztos mert maguk mondták el valakinek.betőréssorozatok vannak szentivánon.Tiszta vizet a pohárba´”
 • 17. mstummer 2012. május 25. 17:30
  „És arról miért nem beszél senki hogy a Kossuth utcából kitelepítettek hova fognak majd költözni? Miért ilyen nagy a csend? Hetek óta járja a pletyka hogy Szentiván a célállomás. Biztos nagyon fognak örülni akik horror áron vettek ott mostanság telket (mert hogy nullát fog érni ha megtörténik az áttelepítés).”
 • 16. háté 2012. május 25. 17:27
  „Akkor lesz normális a gazdaság az életszínvonal, ha a politikusaink levetik a nagyzsebes- nadrágjaika és felelősségre lesznek vonva! - akkora a pofájuk a "vagyonkától", ami csurran-cseppen , hogy a buldog irigykedhet rájuk.”
 • 15. HTimi1974 2012. május 25. 16:36
  „TESCO, DUNA CENTER, FAMILY CENTER, ETO PARK, ÁRKÁD, GYŐR PLAZA, PRAKTIKER, BAUMAXX, BRICO STORE, TESCO most épül: OBI, a jövőben az cikkben szereplő AUCHAN és még lehet, hogy van amiről nem is tudunk. Kérdezem én: minek egy 130.000 fős városnak 11 "bevásárlóközpont". Bármelyikbe lép be az ember, csak lézengenek a vásárlók.”
 • 14. bojtár 2012. május 25. 15:30
  „semmi másról nem szól a fáma mint ,hogyan játszunk át állami ,uniós pénzeket a haverhoz többek között ezért nem tudják megválaszolni a 12-es hozzászólást”
 • 13. Mankapunka 2012. május 25. 14:47
  „pista

  Mi fizettük anno,és még utána egy vagyon a belépdíj.”
 • 12. pista1977 2012. május 25. 13:58
  „Valaki mondja meg a győri polgároknak hol éri meg ez? Mikor térül meg ez a beruházás? A fejlesztéseket is az önkormányzatnak kell fizetni?
  A győri termál és élményfürdő 2003.október 4-étől fogadja a vendégeket, a 2,5 milliárd forintos beruházás önkormányzati és állami forrásból valósul meg - közölte Balogh József polgármester a keddi sajtóbemutatón.
  Elmondta: a beruházáshoz az önkormányzat másfélmilliárd forinttal járult hozzá, a Széchenyi-terv pályázatán pedig közel egymilliárd forintot nyert el. Az átadás előtt álló létesítmény üzemeltetését a győri Rába Quelle Kft. nyerte el 25 éves időtartamra.
  A Rába-Quelle Kft. 502,5 millió forint plusz áfa díjat fizet két és fél évtized alatt az önkormányzatnak évenkénti ütemezésben: jövőre 300 ezer, a 25. évben pedig 34 millió forintot.
  1 milliárdot adunk , 25 év alatt visszajön 500 millió , de a fejlesztéseket is nekünk kell fizetni.”
 • 11. Madarász 2012. május 25. 13:53
  „"nincs az az élethelyzet, hogy egy család évente ne tudjon kifizetni 25 ezer forintot szemétdíjra".

  Úgy nehéz ha valaki millákat tesz zsebre havonta és a város kocsit tesz a feneke alá... Persze idézném Matolcsy elhíresült mondatát: "havi 47 000 -ből tisztességesen meg lehet élni", ebből nem biztos, hogy telik havi 2000 Ft szemétdíjra...

  9. Egyetértek! Sőt az egész városvezetés mondjon le! Teljességgel alkalmatlanok a feladatukra!

  "Hofbauer Sándor József (Jobbik) azt kérdezi, hogy a győri termálfürdőt 2003 óta bérlő Rába Quelle az akkor megkötött szerződés szerint vállalta, s ez szerepel is az aláírt szerződésben, miszerint a felújításokat saját költségén állja.

  Dr. Lipovits Szilárd győri jegyző szerint azonban a szerződés lehetőséget biztosít arra, miszerint közgyűlési határozattal a város pénzén történjen meg a szükséges felújítás." Aki ezt a szerzősét megfogalmazta, az nem alkalmas a feladatára, aki a város nevében aláírta, az sem! Ha még hivatalban vannak, azonnal mondjanak le!

  Auchan: Tök felesleges még újabb bevásárlóközpontokat építeni, a meglévők fele is kong az ürességtől. Talán ha a kormány és a városvezetés kevesebb pénzt húzna ki a városlakók zsebéből, lenne vásárlóerő...”
 • 10. háté 2012. május 25. 13:37
  „Kezdés 10:00 - befejezés 12:07 - (2 óra) komoly közgyűlés! - elzavarni mindet!

  Végül, a képviselők megszavazták a közel 35 millió forintos felújítási összeget; - kár volt az időhúzásért, képviselő!
  Leragadtunk a szemetes témánál; Borkai Zsolt szerint úgy teljes a kép, ha azt is kimondjuk: "a Győr-Szol rengeteg szemetet szállít el, s ez óriási összeget emészt fel".
  -és teszik mindezt, nagyzsebes nadrágban.

  szólt hozzá ismét a témához Dr. Dézsi Csaba András, aki hozzátette: "nemrég járt Nápolyban, ahol katasztrofális állapotok uralkodnak,
  ---"Nekem sajnos szegény a fantáziám ahhoz, hogy ezt el tudjam képzelni" - tette Dézsi doktor.
  Nem, nem szegényes a fantáziája, tudatlan,-tájékozatlan! - Nápolyban a szemét-szállítok sztrájkoltak, illet volna odafigyelni! - igaz ezt bármelyik elmondhatja magáról.

  A győri közgyűlés 18 igennel, 5 tartózkodás mellett elfogadta az Auchan-beruházás rendezési tervének módosítását.
  -ki az az öt, aki nem tud dönteni? - érintettek az ügyben?

  Hofbauer Sándor József (Jobbik) azt kérdezi, hogy szabályos-e, miszerint az LMP 2010-es választási plakátjai még mindig láthatóak egy gyárvárosi buszmegállóban?
  - na ez fontos kérdés, jól van!”
 • 9. xverax 2012. május 25. 13:32
  „Sági Géza mondjon le... és azok is akik odajuttatták....”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győrszol: Így alakul a pünkösdi nyitva tartási- és a parkolási rend

A Győri Közszolgáltató és Vagyongazdálkodó Zrt.-nél a pünkösdi időszak alatt több változás is lesz.… Tovább olvasom