Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Győrből a Dirty Dancingbe

Győr–Berlin - Rákász Dániel mindössze hároméves lehetett, amikor 1987-ben Berlinben kitört a Dirty Dancing-láz, ekkor mutatták be a filmet.

Huszonkét év elteltével a győri fiatalembert háromezer jelentkező közül választották ki Johnny szerepére. Dániel berobbant a musicalvilágba, történetesen éppen Berlinben. Az áprilisi premier óta a darabot frenetikus sikerrel játsszák a Theater am Potsdamer Platzban.

Rákász Dániel a Külkereskedelmi Főiskolán végzett, de mint mondja, a tánc és a zene szerelem maradt számára. A győri fiatalember mert álmodni és megküzdött érte. Két nap szabadságra jött haza, de kedden szívesen útba ejtette a Kisalföld-sajtóházat.

Dánielt háromezer jelentkező közül választották ki Berlinben a Dirty Dancing főszerepére. Az áprilisi premier óta a darabot nagy sikerrel játsszák a  Theater am Potsdamer Platzban. A győri fiatalember ezzel berobbant a musicalvilágba.A 24 éves fiatalember családjában megkülönböztetett szerep jut a művészetnek, bátyja, Rákász Gergő orgonaművész évente többször megörvendezteti a győrieket koncertjeivel. Dánielt a zene, az éneklés mellett a tánc bűvölte el gyermekkorától kezdve, szülei biztatására mégis a Külkereskedelmi Főiskola pénzügyi szakán végzett kiváló eredménnyel. A tánc és a zene amolyan nagy szerelem maradt. Sorsszerűen, mert Rákász Dániel nyaranta többféle kurzusra, tanfolyamra járt,  táncolni, énekelni tanult.

Itthon a PS Produkció által szinpadra állított nemzetközi hírű Vámpírok báljában Rákász Dániel vezető szerepet táncolt, innen kapott meghívást  az oberhauseni Vámpírok báljához, majd a berlini Dirty Dancing-hez is.

Rákász Dániel ízig-vérig musicalszínész: elvégezte Kszel Attila színistúdióját, táncolni tanult Rovó Tamástól és a Fencing Táncklubban is leginkább ehhez kapott kedvet.

Hitt az álmaiban: Rákász Dániel (Johnny) partnerével, a Babyt alakító Janina Elkinnel. Fotó: Brinkhoff Mögenburg (Berlin)

– New Yorkból érkezett a castingoló csapat, Berlinbe kerestek táncost a Dirty Dancing férfifőszerepére, Johnnyéra – mesélte Rákász Dániel. – Rögtön nem is jelentkeztem, hiszen estéről estére játszottunk, ám mikor olvastam az újságokban, hogy még mindig nem találják Johnny szerepére a megfelelő embert, jelentkeztem. Visszahívtak, s csak rövid időm volt arra, hogy megtanuljam a szövegemet, a jeleneteket. Januártól iszonyú tempóban, teli várakozással, óriási szorgalommal és összetartással próbáltunk az áprilisi bemutatóig.

A Dirty Dancing a nemzetközi stáb számára is különleges kihívást jelentett, hiszen tíz hét alatt több millió eurós költségvetésből állították színpadra Baby és Johnny történetét. A darabot ma már nagy sikerrel játsszák az 1800 nézőt befogadó berlini Theater am Potsdamer Platzban. Rákász Dániel ezzel együtt berobbant a musicalvilágba, történetesen éppen Berlinben. A kemény fizikai munkát a győri fiatalember ezzel együtt adománynak érzi, ugyanakkor szerényen mutatja a róla és a Baby szerepét alakító Janina Elkinről szóló újságokat és színes magazinokat.

– Felelősséggel tartozom a csapat sikeréért, azért, hogy egy igazi közösség tagja lehetek – szögezte le Dániel, aki nem titkoltan a nemzetközi csapat szinte minden tagjától tanult valamit. A háromórás történet mondanivalója ma is időszerű: a rózsaszínűbe csomagolt boldogságsztorin túl fel kell ismernünk a magunk és mások vágyait, értékeit. Semmi nem születik ingyen, küzdeni kell a fontos dolgokért még akkor is, ha ez olykor fájdalmas és lemondással jár. A szerelem és a szeretet örök, amely túlmutat időn és helyen. Rákász Dániel mert álmodni és megküzdött érte. Esténként neki is dübörög a taps, a Dirty Dancing sikertörténete vele együtt teljes.

Olvasóink írták

 • 5. mikvannak 2009. május 28. 19:55
  „Gratulálok további sok sikert kívánok Dánielnek!!!!Én bízom benne Ő nemfog USA-ban kikötni.Hogy kint dolgozik azt igen pár évig de végleg azt nemtudnám elképzelni!!!”
 • 4. elemér 2009. május 28. 14:37
  „Ez csak bizonyitja hogy fejlődöképes és csipkedte magát. Engem is volt hogy kirugtak, aztán többre vittem utána.”
 • 3. kanga64 2009. május 28. 13:43
  „Hátha valaki nem tudja: ezt a fiút tanácsolta el a ´nagyszerű´ Megatánc-zsűri....................................”
 • 2. elemér 2009. május 27. 12:22
  „Tehetséges emberek az USA-ban kötnek ki. Hollywoodban a legjobban fizetett iró Joe Eszterhas. 1983-ban irta Flashdance-t. Született 1944 Csákánydoroszlón.”
 • 1. Paci... 2009. május 27. 11:07
  „Örömmel olvastam a cikket... Imádom a Dirty Dancing-et... Milliószor láttam, de szívesen megnézném ezt a musicalt... Örülök Dániel sikerének, biztos fontos pont ez az életében, és biztosan sokat jelent ez neki... kívánom, hogy a későbbiekben is kapjon majd hasonlóan nagy szerepeket, talán egyszer ebből a győri fiúból lesz világhírű ember... legyünk rá büszkék, hogy Magyarországon ilyen tehetséges emberek vannak, és mégjobban örüljünk, hogy ráadásul győri... Sok sikert a jövőbeli munkákhoz... Büszkék vagyunk rád... Grat...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lopott bankkártyát használt...sikertelenül

A Győri Rendőrkapitányság kisebb értékre elkövetett lopás gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen… Tovább olvasom