Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Győrben zsúfoltság, a falvakban létszámgondok

Három évvel ezelőtt 147, 2005-ben 162, tavaly már 206 óvodás élt Ménfőcsanakon.
Három évvel ezelőtt 147, 2005-ben 162, tavaly már 206 óvodás élt Ménfőcsanakon, idén ősszel pedig 260 körüli ovisra számítanak a kerületben, amely mostanra „kinőtte" az óvodáját. Psszel 146 kisgyerek lép óvodáskorba, de csak 39 óvodás megy tovább általános iskolába, s mivel a tapasztalatok szerint a gyerekek felét íratják helyi óvodába a szülők, 50–55 kisgyereknek nincs hely a teljes kapacitással működő csanaki Petőfi Sándor Óvodában.

Ez azt jelenti, hogy két új csoportot kellene indítani, az óvoda három épületében azonban erre nincs hely. Az önkormányzat egy építészirodát kért fel, hogy vizsgálja meg a bővítés műszaki lehetőségeit.
– Ez valószínűleg új szárny építését jelenti, ami azért lenne praktikus, mert így egyes helyiségek közös használatával is tervezhetünk. Január végére elkészül a szakértői vélemény a várhatóan 7–10 millió forintos beruházás lehetséges alternatíváiról – mondta Papp András, az önkormányzat oktatási irodájának vezetője, aki óvatosan válaszolt arra a kérdésre, miért nem számolt ezzel korábban a város.

– Akármennyire szeretnénk felkészülni a szülők változó igényeire, egyszerűen tervezhetetlen a folyamat; a révfalui Vízivárosban például, annak ellenére, hogy számoltunk egy esetleges óvodaépítéssel, kiderült, hogy erre egyelőre nincs igény... – mondta az irodavezető, aki szerint a megoldás az lenne, ha jóval a beiratkozás előtt fel lehetne mérni, melyik család melyik óvodába szeretné adni gyermekét. Ez a módszer azonban egyszer már megbukott: tavaly év elején előzetesen felmérték a szándékot az iskolaválasztásnál, a valós beíratási adatok azonban – tekintve, hogy a szabad intézményválasztás (és a szándék megváltoztatása a beíratásig bármikor) a szülők jogában áll – teljesen más képet mutattak...

Bár a szülők a tapasztalatok szerint elsősorban mások ajánlása és „homokozói pletykák" alapján választanak óvodát, elég egy útépítés, hogy a szülői szokások megváltozzanak: a révfalui, Szövetség utcai óvoda „forgalma" például akkor ugrott meg drasztikusan, amikor az Árkád és az aluljáró építése (és az ezzel járó dugók) miatt a szigetközi falvakból bejárók elkezdték a Hédervári utat használni reggelente...

A ménfőcsanakihoz hasonló a helyzet a város több óvodájában; felükben már tavaly is kénytelen volt átlépni az önkormányzat a törvény által 25 főben maximált csoportlétszámot – ezt egyébként minden esetben engedélyeztetni kell az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközponttal –, csoportot bővítettek például a Szövetség utcai, a Belvárosi, a Fekete István és a Micimackó Óvodában. Várhatóan szeptemberben újabb 3–4 csoporttal több gyerek lesz az ovikban...
Míg a győri óvodák nagy része túljelentkezéssel küszködik, a Győr környéki kistelepülések egy része éppen ellenkező gondokkal küzd: hiába rengeteg a kitelepülő, sok helyen tíz alatti csoportlétszámmal „vegetálnak" a helyi óvodák, a szülők ugyanis inkább valamelyik városi óvodába íratják csemetéjüket.

A győri önkormányzat most arról tárgyal a kistérségek és települések vezetőivel, hogyan lehetne „helyben tartani" a kiköltöző családok gyerekeit.

– A gond az, hogy attól, mert egy család kiköltözik mondjuk Győrladamérra, még nem lesz győrladaméri, hiszen a munkahely, a nagyszülők, a barátok a városban maradnak – világít rá a problémára Papp András. – Már folynak az egyeztetések a lehetséges megoldásokról, hogyan szolgálhatnák ki jobban a kistelepülések az ott lakókat, hiszen mindenkinek az lenne a legjobb, ha a gyerekek a lakóhelyükön járnának óvodába és alsó tagozatra. Az egyik lépés ezért az lehetne, ha az óvodák nyitva tartása alkalmazkodna a dolgozó szülőkhöz: akkor nyitnának ki, amikor a szülő Győrbe indul dolgozni, s vigyáznának a gyerekekre, amíg haza nem ér.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aranygyűrű a pedagógusmunkáért

Könnyek között ért véget az az ünnepség, amelyet az intézmény nevelői és diákjai szerveztek, s ahol állami gondozott és nevelőszülőknél élő gyermekeket köszöntöttek a Petz-tagkollégiumban. A program kitűnő alkalmat kínált a győri polgármesteri hivatal oktatási irodavezetőjének, hogy a névtelenségét kérő adományozó ajándékát: egy aranygyűrűt – benne a megajándékozott nevével. Tovább olvasom