Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Győr terve: 12 milliárdos fejlesztés

Elkészült Győr pályázata az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerésére, amely 12 milliárdba kerülne.
A pályázat második fordulójára új logót terveztek.
A régióból csaknem száz település csatlakozott a programokhoz, rajtuk kívül két kiemelt partner is van, a pannonhalmi főapátság és a komáromi Monostori Erőd Kht. Az önkormányzat holnap, a beadási határidő előtt egy nappal viszi fel Budapestre, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumába a pályázat százoldalas dokumentációját.

A dokumentáció 19–19 magyar és angol nyelvű példányban készült el. A megyeszékhely – ellentétben például Egerrel és Péccsel – az átadásra nem tervez látványosságot, mondván, ünnepelni siker esetén kell, az eredmény pedig csak október 23-án derül ki.

A pályázatban ugyanakkor számos látványos elem van, s a tervezett fejlesztések összértéke eléri a 12 milliárd forintot, míg a működési kiadások 3 milliárd 745 millió forintra rúgnak, igaz, a másik hat pályázó ennél nagyobb összeggel kalkulál.

A 12 milliárdból 1 milliárd 105 milliót állna a győri önkormányzat, 7 milliárd 385 milliót az Európai Unió, 1 milliárd 990 milliót a magyar állam, s emellett 1 milliárd 520 millió forint magántőkével is számol a város. Balogh József polgármester és Eredics Imre alpolgármester ugyanakkor többször kijelentette: olyan programot állítottak össze, amire meglesz a pénzügyi fedezet, s amelyet akkor is megcsinálnak – legfeljebb lassabban –, ha nem Győrt választja a 15 tagú nemzetközi zsűri, majd végül a kormány.

A beruházásoknál maradva: a leghangsúlyosabb és legköltségesebb (a számítások szerint 4 milliárd 380 millió forintot kóstáló) elem a nemrégiben műemléki védettséget kapó Kossuth Lajos utca felújítása, a címzett támogatásból addigra megújuló, koncertteremmé és kiállítótérré váló egykori zsinagógától egészen a Városház közig. Újváros főutcája új burkolatot kapna, és a számos önkormányzati tulajdonú épületbe kulturális intézményeket költöztetnének. A 16. szám alattiba például a Vaskakas Bábszínház kerülne, de lenne kézművesház, játék- és képeslapmúzeum is. Részben ehhez kapcsolódik, hogy a jelenleg elhanyagolt Bercsényi ligetet szép parkká alakítanák, szabadtéri színpaddal, játszótérrel. A Bécsi úti horgásztavak mellett néprajzosok, építészhallgatók segítségével skanzent hoznának létre 2010-re, amelyben a Dunántúlra jellemző földházakat mutatnák be.

Felépítenék a bécsi kaput

A kulturális főváros programok tengelye a Kossuth-szobortól a Széchenyi térig és a színház előtti térig tartana, utóbbiakat addigra felújítaná a város, csakúgy, mint a teátrumot. A felezőpont a Bécsi kapu tér, amely ugyancsak megújulna. A pályázatban még az is szerepel, hogy felépítenék a majd másfél évszázada lebontott bécsi kaput, aminek még megvannak a kövei. A Vaskakas Taverna, a kőtár és a püspökvár alatt húzódó egyedülálló kazamatarendszert egybenyitnák. A térre terveznek börtönmúzeu-

mot, valamint kis üzleteket, kávézókat is.
A Király utcából kortárs művészeti sétálóutcát varázsolnának. A Napóleon-házban – amelynek rekonstrukcióját a francia császár győri látogatásának kétszáz éves évfordulójára, 2009-re megvalósítanák – kiállítóterem, műtermek, stúdiók, laborok nyílnának. Az épületben kapna helyet az Európa-követség, ami teret adna az Európai Unió országai kulturális bemutatkozásának. A földszinten az Európa kávéház fogadná a betérőt, asztalainál Európa napi sajtójával, kínálatában a környező országok cukrászati remekeivel, a pozsonyi kiflitől a Sacher-tortáig.
A pályázat több új létesítmény felhúzásával is számol. Ilyen az egyetem könyvtára és klubja, az univerzitás melletti Neotechnológiai Múzeum (amelyben kutatóbázis és konferencia-központ is lenne), a kiskúti extrémsport-park. A győrszent-

iváni többfunkciós csarnok megépülése már biztos, miután az Országgyűlés megszavazta rá a címzett támogatást. A Fekete István-iskolából bővítéssel, átépítéssel általános művelődési központot hoznának létre, a kulturális intézmények terén meglehetősen gyatrán álló Adyvárosban: a generációk házában művészmozi, dzsesszklub, idősek klubja, játszóház, alternatív koncertek léteznének egymás mellett.

A szlogen: Világok találkozása

A pályázat arra is választ ad, mit kínál Győr a helybelieknek és a turistáknak 2010-ben. A rendezvénysorozat elnevezése Világok találkozása, amely Kelet és Nyugat, generációk, európai kultúrák, vallások és kisebbségek találkozását jelenti. Ebbe illeszkednének a hagyományos események a Mediawave-től a Győri Nyáron át a könyvszalonig. Az új programok egyike az Európai május 1. „A hajdani győri felvonulási útvonalon, a Szent István úton végighalad a nemzetközi felvonulókból álló menet. A »brigádok« vagy gyalogosan, vagy teherautókon, vagy kamionokon vonulnak fel a megyeháza előtt felállított dísztribün előtt, ahol a nemzetközi dizájner szakmai zsűri értékeli a csapatok megjelenését.

A felvonulás korokat, égtájakat és generációkat egyesít, kicsit a berlini Love Parade, kicsit a ’70-es évek brigádünnepei, majálisai, kicsit régi és mégis nagyon új" – szerepel magyarázatként.
A soproni VOLT-fesztiválhoz kapcsolódna a Könnyű Keleti és Nyugati Zenék Fesztiválja, a Veszprémi Utcazene Fesztiválhoz az Európai Utcafesztivál. Az Európa Kertjei projekt Győr központtal a kertvárosokra (Szabadhegy, Szentiván, Révfalu, Pinnyéd, Bácsa, Kismegyer) és az egész régióra kiterjedne. Hédervári, öttevényi, pápai, csornai, komáromi, mosonmagyaróvári helyszíneken kastélyparkok, közterek születnének újjá egy-egy kerttörténeti időszak szellemében. Terveznek Kelet–Nyugat dizájnkiállítást, vurstlikiállítást, Keletről, Nyugatról konferenciát, Öt Templom Fesztivált, „Tractus Stellae" Európai Csillagmenet Iskoladráma Fesztivált. Lehetővé teszik azt is, hogy egy jeggyel a város valamennyi múzeuma látogatható legyen.

A többiek nagyobbat álmodtak

Győrön kívül hat magyarországi város pályázik arra, hogy 2010-ben Európa kulturális fővárosa legyen, és valamennyien több pénzt terveznek elkölteni, mint a kisalföldi megyeszékhely. A legnagyobb költségvetés Egeré 76,6 milliárd forinttal, és Város a város alatt szlogennel történelmi látványparkot is terveznek. Miskolc 27–30 milliárd forintnyi beruházással kalkulál. Sopron a városfejlesztést igyekezett összhangba hozni a pályázati kiírással. Debrecen az elhíresült üveghegyen kívül új színházat és modern művészeti központot, valamint Ludas Matyi parkot építene, nomádolimpiát rendezne. Pécs hangversenytermet, élményfürdőt, szállodát is álmodott. A budapesti pályázat központi eleme a víz, de újjáélesztenék az Óbudai Gázgyár területét és a Közraktárak épülettömbjét is. A főváros győzelme esetén Győrnek, Miskolcnak és Pécsnek egy-egy hónapra átengedné a címet.

Kapcsolódó anyagok >>

Európa kulturális fővárosa lehetnénk (2004-09-10) >>
Már készül Sopron pályázata is (2004-11-19) >>
Győr kulturális főváros címre pályázik (2004-09-24) >>
Fővárosjelöltek berlini randevúja (2004-12-01) >>
Hét magyar város küzd tovább a kulturális főváros címért (2005-03-07) >>
Kulturális Főváros: ketyeg az óra (2005-04-20) >>
Készül a kulturális főváros pályázat (2005-06-30) >>
Magyarországon Európa Kulturális Fővárosa (2004-06-02) >>
Sopronba látogatott a miniszter (2005-07-08) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fesztiválzárás a Bakonyalján

Szibériából is érkeznek ma vendégek Ravazdra, a Bakonyalji Vigasságokra. Az egy hete tartó… Tovább olvasom