Kisalföld logö

2017. 01. 20. péntek - Fábián, Sebestyén -9°C | 0°C Még több cikk.

Győr rendezi a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált

A 14 és 18 év közötti korosztály világeseményére 2017. július 22. és 29. között kerül sor, s várhatóan 3000 fiatal méri majd össze tudását.
Győr rendezheti meg a 2017-es nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált (EYOF).

Az öt év múlva sorra kerülő esemény helyszínéről az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) római közgyűlésén döntöttek szombaton, miután a tagok meghallgatták Borkai Zsoltnak, az egyedüli pályázó Győr polgármesterének, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnökének prezentációját.

A MOB tájékoztatása szerint Borkai Zsolt és Somogyi Tivadar alpolgármester, valamint Patrick Hickey, az EOC elnöke máris aláírta a fogadó város szerződését.

Borkai Zsolt óriási sportdiplomáciai sikernek nevezte a döntést. Szerinte öt év múlva az egész kontinens odafigyel majd Győr városára. Az EYOF megrendezése évtizedekre is megalapozhatja Magyarország sportbéli fejlődésének irányát.

A mintegy 9,6 milliárd forintos kormánygarancia és a város önkormányzatának támogatása révén komoly infrastrukturális fejlesztések várhatók Győrben, így egy új uszoda, atlétikai pálya, új sportcsarnokok építése, vagy éppen más, már meglévő létesítmények felújítása - tette hozzá. Az elfogadásra váró jövő évi költségvetésben 1,579 milliárd van elkülönítve az eseménnyel kapcsolatos létesítményfejlesztésre.

Szabó Bence, a MOB helyszínen tartózkodó főtitkára azt mondta: a Magyar Olimpiai Bizottság és Győr város önkormányzata mindent megtesz annak érdekében, hogy az EYOF sikeres legyen és emlékezetes maradjon.

"1896 óta álmodunk arról, hogy Magyarországon olimpiát vagy olimpiai versenyt rendezzünk. Most valóra vált az álmunk." - tette hozzá Nagy Zsigmond nemzetközi igazgató.

Az EOC 1991-es határozatával indította útjára a 14 és 18 év közötti korosztály számára az EYOF-ot, amelyet - a télit és a nyárit is - kétévente rendez meg. Magyarország az esemény indulásától kezdve mindig részt vesz a viadalokon, legutóbb, a 2011-es trabzoni seregszemlén négy sportágban 36 versenyzővel képviseltette magát, méghozzá kiemelkedő sikerrel. Törökországban - ahol 49 ország sportolói indultak - 5 arany-, 3 ezüst- és 5 bronzérmet nyertek a magyar fiatalok, ezzel pedig az ország a hatodik helyen végzett az éremtáblázaton.

Az EYOF az olimpia és az ifjúsági olimpia után az ötkarikás mozgalom harmadik számú világversenye. Az esemény ugyanazokkal a jogokkal rendelkezik, mint egy nagy olimpia, jelen van az ötkarika szimbóluma, az olimpiai láng, van nyitó- és záróünnepség, és olimpiai falu is. Egy-egy viadalon 3-4000 sportoló méri össze tudását.

A győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált 2017. július 22. és 29. között rendezik meg.Olvasóink írták

52 hozzászólás
 • 52. DON 2012. december 12. 02:59
  „Annak, aki nedves bugyiját csavargatja a "siker" hallatán, és turisták hadát vizionálja Győrnek hirtelen-gyorsan, bizonyára fel sem tűnik az, amit itt már többen is elmondtak: EGYEDÜLI PÁLYÁZÓ VOLT GYŐR! A siker ennek fényében több, mint kétséges, és ne higyje senki, hogy lesz itt szotyi-ropi-körhinta, mint a bucsuba. Emlékszik egyáltalán valaki a 2011-es Gyermek- ifjúsági- és junior Világbajnokságra, ami szintén itt zajlott Győrben? Ez a derék MOB-elnök pógi el se ment a megnyitóra. Miből lehetett tudni, hogy itt csujogatnak a kis karatékák? Tele voltak a szállodák - egy hétig. Azóta sem látni egyet se, amelyik visszacibálta volna a szomszédját, hogy "gyere bakker, mutatok egy tök jó várost".

  Győr nem turista célpont. Aki azt hazudja, hogy évről évre nökszik a vendégéjszakák száma a városban, azért nem mond igazat, mert alaposan agyonhallgatja azt a tényt, hogy ezt csakis az AUDI beruházásainak köszönhetjük, és azok vissza nem térő vendégek 80%-ban. Győr idegenforgalmi koncepciója évek óta nem épül másra, mint Pannonhalmára meg a Szigetközre. Ennek a városnak nincs a városra szabott koncepciója, a saját turizmusát a környező falvakra építi. Hát mi a búbánatos francért jönne ide bárki is?
  Győr a sporttal akarja eladni magát, de hagyott tönkremenni egy olyan nagy múlttal megáldott szövetséget, mint a Dózsa. Nesztek sport. Kicsit nem ártana néha végigvinni egy gondolatmenetet ahelyett, hogy fennakadunk mindenféle retorikai szögesdróton.
  Bajnok Borkai - Győztes Győr? Nane!”
 • 51. apex 2012. december 11. 20:09
  „Borkai 2006-ban Marcalvárosba igérte felépíteni az uszodát. Azt már nem kapja meg a városrész, cserébe kap a szupermarketeket. A világhírű fesztiválon résztvevők és sleppjük költségeit a rendező városnak kell állni. Rajtuk kívül néhány száz turistára lehet számítani, akik minden bizonnyal hozzátartozók. Mást nem érdekel ez az ifjúsági verseny.”
 • 50. Vale 2012. december 10. 15:54
  „Halkan kérdezem: ha már O.V. is kikéri azemberek véleményét( most ne minősítsük..) nem lehetne megkérdezni a győrieket akarják-e ezt a "bulit"”
 • 49. Emeletesvakondlak 2012. december 10. 13:32
  „A magyar ember tipikus jellegzetessége, hogy semmi sem tetszik neki. Az itteni hozzászólások csak megerősítik ezt a tapasztalatomat.”
 • 48. vera2012 2012. december 10. 13:00
  „Informáljátok magatokat, ez a sportfesztivál 1991 óta müködik, kétévente, utoljára Törökországban volt. Van téli sportfesztivál is. Nem értem,mért kell ellene tiltakozni. Turisták jönnek ezerszámra, itt esznek-isznak, vásárolnak, új sportlétesítmények épülnek, ami mindenkinek hasznára válik. A szálláshelyeket meglehet oldani Györön kivül is. 20-30 kilóméter ma már nem akadály. Nem tudtok örülni semminek, mindenben hibát kerestek.”
 • 47. Hunicum 2012. december 10. 10:09
  „Remélem a Digi megveszi a közvetítési jogokat és világhírűvé növi ki magát ez a rendezvény, Ausztráliától Laoszig!
  (-:”
 • 46. aghla 2012. december 10. 09:07
  „Nem kerül semmibe, összeköti a meglevő sport létesítményeinket, még szép is lenne:

  https://picasaweb.google.com/102601389754755090666/KUT#slideshow/5734090886801442530

  Nem is kell várni 2017-ig!”
 • 45. Accra 2012. december 09. 22:40
  „Uszodának én is örülök, de nem Szigetben. Lehet, hogy a koncepcióba most beleillik a hely, de hosszútávon...?
  Gyakorlatilag a város széle, ha a lakosságot néznék, valahová a súlypontba kellene tenni, hogy mindenhonnan rövid úton megközelíthető legyen. A tervezett hely tömegközlekedéssel nem túl jól megközelíthető, azon a környéken meg nem szívesen parkolnék le pár órára.”
 • 44. drKotász 2012. december 09. 22:11
  „Én meg szeretnék egy normális megfizethető strandot a folyók városában tisztelt polgármester úr.”
 • 43. háté 2012. december 09. 20:44
  „36. orbison
  HT - kezeltesd magad..... Neked mutyi-fóbiád van..
  - érdekes niknevet választottál, jobb a sajátod!! - cáfolj meg!”
 • 42. Bagoly11 2012. december 09. 20:22
  „Szerintem egy ilyen eseménynek örülni kell fejlődik a városunk,az a 3000 ember eszik ,iszik,vásárol Győrben,elviszik haza a tapasztalatukat,fellendülhet az idegenforgalom.Nem kell mindennek a rossz oldalát nézni.Pár napot meg ki lehet bírni a belvárosiaknak nyüzsgésben,amúgy is nyári fesztivál van olyankor.Az olajgyár helyén meglehetne a csarnokot építeni Győri munkásokkal.”
 • 41. apex 2012. december 09. 17:50
  „Erről a világhírű fesztiválról egyetlen külföldi TV sem hajlandó közvetíteni, nem érdekel senkit, így bevételt nem hoz. Óriási kiadás áll szemben a semmi bevétellel. Nem véletlen, hogy Győr volt az egyedüli pályázó. Mutyizásra viszont kiválóan alkalmas. Sportcsarnok építéséhez nem szükséges egy ilyen felesleges bohóckodás. Tennék rendbe inkább a rakparti útépítéssel elbaltázott parkolási helyzetet.”
 • 40. piroskaésabarkasz 2012. december 09. 17:02
  „34.!Dr.Rákosfalvyra gondolsz???”
 • 39. majkani 2012. december 09. 16:24
  „Ez ellen a hülyeség ellen már, úgy látszik, nem tehetünk semmit. De azzal bebizonyíthatnák harácsoló vezetőink a "jófejségüket", hogy az olimpiai falu építése helyett inkább a helyi emberektől bérelnének és vásárolnának lakásokat, hiszen olyan a túlkínálat, hogyha még olimpiai falut is építenek, akkor zuhanni fognak az így is nyomott lakásárak. Igy néhány haver zsebe helyett a győri polgárok zsebébe kerülhetne némi pénz.”
 • 38. Gőcze_László 2012. december 09. 15:17
  „Nem, semmi bennfentesség, csupán némi érdeklődés és az események figyelemmel kísérése. Ennyi, nem több.

  Akkor álljon itt ismét az utolsó két mondat:
  "És csak úgy mellékesen jegyzem meg, az elvetélt, idegen tőkéből megvalósításra álmodott multifunkcionális csarnok mellett a Dunakapu téren, a rendelkezésre álló saját forrás ellenére is, hitel felvételére köteleznék a cégüket, hogy mélygarázs épülhessen. Előkészítve ez is ugyanúgy, mint az előbbi, de szövegelni azt igen, eddig."

  Mi nem érthető ezeken? A multifunkcionális csarnokot PPP konstrukcióban, azaz befektetői tőke bevonásával "tervezték" megvalósítani, évi 30 napos visszabérlési lehetőséggel. (Magyarán max. ennyi időtartamra látták városi programmal leköthetőnek a létesítményt. És ezután?) A mélygarázs megépítésére a Dunakapu téren a Győr-Szolnak kellene hitelt felvennie. Így döntöttek.
  A szövegelés meg ment még két hónapja is, mármint hogy nem fogják akadályozni az építkezést a feltárt falmaradványok. De most csönd van. Állítólag várják a hatósági állásfoglalást, hogy mihez nyúlhatnak hozzá. Bolla úr legutóbb már azt nyilatkozta, ha nem lehet 230 férőhelyes mélygarázst kialakítani, akkor át kell gondolni az egész projektet.

  Az idézőjelek meg szándékosak, mint például az előbb a "tervezték" esetében, az ugyanis nem történt, csupán ötleteltek, de azt gyakran. A gondolatjelek meg nem tudom, honnan hiányoznak?”
 • 37. Losba 2012. december 09. 14:28
  „12
  . igy van.”
 • 36. orbison 2012. december 09. 13:10
  „HT - kezeltesd magad..... Neked mutyi-fóbiád van......
  :)

  25- Gondolatjelekkel tarkítva az írást érthetőbbé válnék az...... Vagy tíz percig bogarásztam, mit is akar elmondani. Nyilván bennfentes, nem is vitatkozom. De az utolsó két mondatot egyálatlán nem értem, sorry....”
 • 35. orion1 2012. december 09. 13:04
  „1994 Expo lemondása
  2004-es Osztrák-Magyar európa bajnokság visszamondása Magyar részről
  2010 Európa kultúrális fővárosa (Pécs), utolsó pillanatban összetákolt rendezvény

  Győrben akkor legyen Európai Ifjúsági rendezvény, ha megvan rá a lóvé. Utalják el a városnak, és ha biztos helyen a pénz, akkor lehet pályázni, ha nem nyernek, akkor utalják vissza. Mert jelen pillanatban pénz nincs, csak ígérgetések, hogy lesz majd pénz.

  És amit előttem páran rebesgettek, hogy mi lesz akkor, ha kormányváltás/önkormányzatváltás/polgármester váltás lesz? Szóval én nem is tudom...”
 • 34. Hahota 2012. december 09. 12:52
  „r.... ügyvéd úr készülj, megint kaszálhatsz”
 • 33. ACSA 2012. december 09. 12:43
  „Óriási!!!!-Végre megoldódik a sportuszoda és tornaterem probléma is,és egy jó pár új sportágnak is helye lesz a városban!!!:-))))”
52 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Téliesít a győri állatkert - videó

Videón mutatjuk be, hogy miként téliesít a győri állatkert. Tovább olvasom