Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Győr: Ismét környezetszépítő verseny

Győr - Tavaly hetvenöt családi ház és harminckilenc társasházi, szövetkezeti lakótömb jelentkezett Győrött a „Szép környezet – jó közérzet" pályázatra, amelyet a sikeren felbuzdulva idén is meghirdet a város önkormányzata.
Még az 1960-as években indult egy „Tiszta udvar, rendes ház" elnevezésű országos mozgalom, amely elsősorban a községekben volt sikeres. Sokan megmosolyogták ugyan, mondván, hogy egy magára valamit is adó gazda amúgy is szépíti portáját, nem szégyenkezik senki előtt. Aztán kiderült, hogy bizony mégiscsak hasznos az effajta versengés is. A mozgalom az idők során valahogy elhalt, már csak néhol, régi házaknál lehet felfedezni a kapun a „Tiszta udvar, rendes ház" táblát. Új házak épültek, új utcák nyíltak, milliós értékű kerítések az utca felől – mögöttük azonban bizony sok helyen ráférne a rendcsinálás...

Győr önkormányzata tavaly Simon Róbert alpolgármester kezdeményezésére, a régi mintát némiképp átformálva meghirdette a helyi „Szép környezet – jó közérzet" nevű környezetszépítő versenyt. Érvényes pályázatot 75 családi ház és 39 társasházi, szövetkezeti lakótömb tulajdonosa nyújtott be. A két kategóriában az első három helyezettet díjazták, ők jogosultak az ezt tanúsító tábla viselésére is. A város az idén is meghirdeti a versenyt, tudtuk meg Simon Róberttől.
Díjazzák az első három helyezettet: családi házas kategóriában 100, 75, illetve 50 ezer forintos, lakótömböknél 300, 200, illetve 100 ezer forintos vásárlási utalvánnyal.

A tavalyi verseny családi házas kategóriájának győztese, Somosi István az orchideás ablakkert előtt. Fotó: H. Baranyai Edina
A tavalyi verseny családi házas kategóriájának győztese, Somosi István az orchideás ablakkert előtt. Fotó: H. Baranyai Edina

Ezek az utalványok, merthogy a pályázat a környezetszépítést szolgálja, kertészeti áruházakban válthatók be. A jelentkezőket helyszíni szemlebizottság keresi fel, tíz zsűrizési szempont alapján értékel. A bizottság különdíjat is adhat.

A részletes pályázati kiírás a nevezési lapokkal a verseny indulása előtti sajtótájékoztató után lesz elérhető. Nevezni május 15-től június 15-ig lehet majd, a helyszíni zsűrizés júliusban, az eredményhirdetés augusztusban a városháza dísztermében lesz.

A tavalyi verseny első helyezettje családi házas kategóriában a kismegyeri Őrhely utcában Somosi István volt. A nyereményből, mint mondja, olyan kertészeti dolgokat vett, amikre már egyébként is gondolt: új fűnyíró, komposztáló, ágdaráló. Imádja a kertet, ami egyébként nem csoda, hiszen eredeti szakmája, bár már nem abban dolgozik, kertészmérnök. Legbüszkébb talán a párját ritkító „ablakkertre", amely telis-tele van (kellő napfény híján most éppen nem virágzó) orchideával.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állatvédelem: Le vagyunk maradva

Az Országgyűlés tíz évvel ezelőtt fogadta el az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvényt.… Tovább olvasom