Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 17°C | 26°C Még több cikk.

Győr is csatlakozik a kulturális fővároshoz

Többek között nemzetközi táncfesztivállal kapcsolódik Győr városa az Európa Kulturális Fővárosa 2010 címet elnyert Pécs rendezvényfolyamához. A partnerségről szerdán írt alá szándéknyilatkozatot a két város polgármestere.
Tíz magyar várost maga mögé utasítva nyerte el tavaly októberben az Európa Kulturális Fővárosa 2010 címet Pécs, s már gőzerővel folyik a nagyszabású rendezvénysorozat előkészítése. Többek között a partnerkeresés; a pályázat megnyerése után – kis túlzással – sorban álltak a sikertelenül pályázó települések a pécsi polgármester ajtaja előtt.

– Nem volt kérdés, hogy együttműködünk mindenkivel, aki hozzá tud tenni a mi terveinkhez, hiszen Pécs egymagában kevés ahhoz, hogy nemzetközi szinten odacsalogassa a vendégeket szerte Európából. Már a pályázat megírásánál nagy hangsúlyt fektettünk erre, 42 településsel, többek között Kaposvárral, Szegeddel, Szekszárddal, már akkor támogató nyilatkozatot írtunk alá az „Egy mindenkit visz" jelszó jegyében – mondta Tasnádi Péter pécsi polgármester tegnap a győri városházán, ahová azért érkezett, hogy egyeztessen a két város együttműködésének lehetséges útjairól.

Táncfesztivál és Művészetek vonata

Nem először, hiszen a városvezetők között már decemberben szóba került a dolog, igaz, a két város balettigazgatója „beelőzte" a hivatalos egyeztetéseket. Kiss János, a Győri Balett igazgatója szerint a kezdetektől tervben volt, hogy a kulturális főváros címre benyújtott győri pályázatban szereplő Európai Táncfesztivált – ha nyer, ha nem Győr – mindenképpen megszervezik. Arról már meg is állapodtak Vincze Balázzsal, a Pécsi Balett igazgatójával, hogy a fesztivál párhuzamosan zajlik majd a két városban: „operatív központja", például a szakma érdeklődésére számot tartó „táncvásár" része Győrben lesz, míg Pécsen előadásokkal jelennek meg a résztvevők. Kiss János győri balettigazgatótól megtudtuk, hogy a külföldi városok közül Essen már biztosan a táncfesztivál résztvevői között van (Pécs mellett Isztambul és Essen viselheti 2010-ben az Európa Kulturális Fővárosa címet). 

Ez a rendezvény az egyelőre kevés biztos pont közül az egyik, amely biztosan kapcsolódik majd a pécsi ünnepi programfolyamhoz. Biztosnak tűnik az is, hogy a Mediawave-fesztivál szervezői is megtalálják a közös kapcsolódási pontokat.

Elindul  a Művészetek vonata, amely győri indulóhelyét egy háromnapos fesztivált követően hagyja el, hogy aztán Veszprém és Székesfehérvár érintésével végül Pécsen kössön ki, szintén többnapos „kultúr- ünneppel" körítve.

Több más győri intézmény, civil szervezet is jelezte, hogy szívesen csatlakozna a pécsiekhez, többek között a Vaskakas Bábszínház. 

Tematikus évek következnek

Pécs nemcsak az ominózus 2010-es évre, hanem már az azt megelőző, úgynevezett „felvezető évekre" is sok programmal és egységes koncepcióval készül, 2008 például az egészség- és környezeti kultúra, 2009 pedig – a pécsi püspökség alapításának ezredik évfordulója – az egyházi kultúra éve lesz a baranyai megyeszékhelyen. Pécs ezekben az elkövetkezendő években is számít partnereire, 2009-ben például a győri Öt Templom Fesztivál tematikájában is nagyszerűen kapcsolódhat a baranyai elképzelésekhez. Azt, hogy konkrétan milyen közös programokat szervezhet Pécs és Győr – nemcsak 2010-ben, hanem az elkövetkezendő két évben is –, szeptember végén pontosítják a városok vezetői, illetve kulturális életének képviselői, s akkor írják alá a részletes együttműködési megállapodást is.

Tavasztól nagyberuházások

A közös munka és szervezés egyben több – és nagyobb – esélyt jelent a különböző pályázatokon is, ezért tervben van közös pályázatok benyújtása az egyes programok finanszírozására. Részben európai uniós, részben kormányzati – így a Nemzeti Kulturális Alaphoz tartozó – forrásokról van szó, de segítséget jelenthet a Bécs–Budapest–Pozsony „arany háromszögben" betöltött szerepünk kiaknázá-
sa is.

Tasnádi Péter győri látogatásán beszámolt a pécsi előkészületekről is: közel negyven ember dolgozik a terveken, s a kulturális főváros címhez kapcsolódó öt nagyberuházás – többek között egy kulturális és konferencia-központ, színvonalas kiállítótér, valamint könyvtár és tudásközpont megépítése – jövő tavasszal megkezdődik, s 2009 harmadik negyedévére be is fejeződhet. A polgármester jobban aggódik a város megközelíthetősége miatt: a kormány 2010-re ígérte a 6-os gyorsforgalmi út kiépítését – csak reménykedni lehet, hogy valóban elkészül a határidőre...

Pomaranski Luca

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Különleges derbire készülnek Koroncón

Látványos, de speciális igényei miatt Magyarországon nem elterjedt lovas versenyre készül a koroncói… Tovább olvasom