Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Győr a föld alatt volt a legszebb

Győr - Folytatjuk sorozatunkat, egyszerű kérdést tettük fel a megszólítottnak: mit szeret, illetve nem szeret Győrben? Ezen a héten dr. Andréka György, a győri állatkert igazgatója válaszolt.

– Ízig-vérig győri vagyok, győriek a gyökereim is. Tizennyolc évesen elkerültem a városból – egyetemre jártam, aztán külföldön éltem egy ideig –, de az első adandó alkalommal visszatértem. Nemcsak egyszerűen élhetőnek és szépnek tartom Győrt, de úgy látom, hogy mind kulturális, mind gazdasági szempontból ugyanúgy minden megtalálható benne, mint Bécsben, Budapesten vagy Pozsonyban – mondja az állatorvos-igazgató, aki egyébként a történelmi belváros szívében, a Rábától kőhajításnyira nőtt fel.

dr. Andréka György
Dr. Andréka György

– A Bécsi kapu tér a kedvencem, de van egy sajátos szerelmem is a városban: a kazamatarendszer. Valaha óriási lehetőségeket rejtett nekünk, akkori gyerekek számára a föld mélye. A Kazinczy utcából el tudtunk csatangolni lent a Püspökvárig, vagy a másik kedvencemtől, a füles bástyától a jó ég tudja, merre. Rengeteg időt töltöttünk itt a sok száz éves bástya alatt, kiélvezve, hogy szinte a középkorban járunk. Ez mára megszűnt, vagy legalábbis így már nem élvezheti ki egy gyerek a kazamaták szépségét. A pincéket leszakaszolták, nincsenek ugyan eldugva előlünk, de nem lehet egyikből a másikba átjárni – teszi hozzá dr. Andréka György.

– Amit nem szeretek Győrben: az elmúlt években kialakult hatalmas, reggeli dugó. Amikor a gyerekeimet iskolába viszem, szembesülök vele, ahogy mindenki más is – mondja Andréka György, aki egyébként szenvedélyes motoros is. – Szintén a negatív dolgok közé tartozik: rengeteg a szúnyog. Pinnyéden élek, most nem lehet a rovaroktól megmaradni. S ez nem az árvíz óta van így – fűzi hozzá felvetésünkre –, az elmúlt években sem volt más a helyzet.

A füles bástya alatt generációk csatangoltak – emlékszik a motorozási szenvedélyéről is ismert Andréka György. Fotó: Bertleff András
A füles bástya alatt generációk csatangoltak – emlékszik a motorozási szenvedélyéről is ismert Andréka György. Fotó: Bertleff András

A város kellemetlen tulajdonságai közé sorolja a harmincnyolc éves állatkerti igazgató a közbiztonságot is, különös tekintettel Újvárosra, ahol a gyepmesteri telep és az iskola miatt napjában többször megfordul.

– Felnőtt ember létemre is félek néha végigmenni a Kossuth utcán, nagyon rossznak érzem a közbiztonságot itt is, meg a Bercsényi liget körül is. Azóta különösen, amióta a kilencéves gyerekemet megkergették. Másik alkalommal egy kétlovas fogatot hajtottam és petárdát dobtak az állatok alá. Hozzáteszem, az ott élő öregek akarták leginkább elkapni a fiatalokat, mert azért ez a Dankó Pista tér környéke, ahol hagyománya van a lókereskedelemnek, a ló szeretetének. Sajnos úgy látszik, már nem sokáig.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A senki földjén nincsenek álmok

Nagyszentjános-Vaspuszta - Víz és áram nélküli, romos épületben él Lengyel Ferencné és felnőtt fia.… Tovább olvasom