Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Gyár állott, most: felszámolják a Gardéniát

Győr-Moson-Sopron - Felszámolási eljárás kezdeményezéséről döntött tegnap a Gardénia nyrt. rendkívüli közgyűlése. Ez újabb bizonyítéka annak, hogy szétfoszlóban a megye textilipara.

Rendkívüli közgyűlést tartott hétfőn a győri Gardénia Csipkefüggönygyár Nyrt. Ugyan az igazgatóság korábban azt tervezte, csődeljárás keretében rendezné a cég gazdasági-pénzügyi helyzetét, Hegedűs Péter vezérigazgató lapunkat arról tájékoztatta, hogy a közgyűlés végül a felszámolási eljárás kezdeményezése mellett döntött. (A kettő közötti legfontosabb különbség, hogy a csődeljárás esetében van esély megegyezni a hitelezőkkel, míg a felszámolási eljárás a fizetésképtelen társaság jogutód nélküli megszüntetéséről szól.)

Csak negyvenen maradtak

A Gardéniánál és leányvállalatainál tavaly ősszel még mintegy százan dolgoztak, jelenleg már csak negyvenen. A cég fénykorában, a kilencvenes évek elején 620 embernek adott munkát. Az 1911-ben alapított cég agóniája régóta nyilvánvaló. A vállalkozás hosszú évek óta veszteséges, s ebben a 2007-es esztendő sem hozott fordulatot, amelyet 163 millió forint konszolidált, adózott veszteséggel zárt, az egy évvel korábbi 431 milliós mínusz után. Árbevétele 1 milliárd 542 millió forint volt tavaly, 3 százalékkal magasabb a 2006-os 1 milliárd 493 millió forintnál. Valójában azonban 39 százalékos csökkenésről beszélhetünk, hiszen az összegből 631 millió forint ingatlanértékesítésből származott: a Gardénia az 1-es főút melletti telephelyét adta el, ahol Dunacenter néven nyílik majd bevásárlóközpont.

Gyár állott...
Gyár állott...


Elolvadt a saját tőke

Az egykori gyárépületeket már le is bontották. A cég egyébként 2006 óta az ipari parkban működik. Míg korábban jelentős mennyiségű függönyt állított elő, ma már gyártással nem foglalkozik, árbevétele kereskedésből származik.

Az áprilisban tartott éves rendes közgyűlés a cég jegyzett tőkéjét 240 millió forintról 24 millióra szállította le. A tőkeleszállításra azért volt szükség, mert a társaság saját tőkéje veszteség következtében az alaptőke kétharmada alá csökkent. (A cég mérleg szerinti saját tőkéje 2007 végén 54 millió, míg egy évvel korábban 314 millió forint volt.)

Textilipari csődök két évtizede

A Gardénia haláltusája újabb bizonyítéka annak, hogy szétfoszlóban van Győr-Moson-Sopron valaha rendkívül erősre szőtt textilipara – nem bírta a Távol-Kelet diktálta tempót, elsősorban a magasabb hazai bér- és egyéb költségek miatt. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2006-ban 4346-an álltak alkalmazásban az ágazatban (beleértve a bőrtermékek és a lábbelik gyártását is), míg 1994-ben még kétszer ennyien, 9884-en.

... most kő, halom.
... most kő, halom.


A rendszerváltás óta eltelt időszakot a textilipari csődök jellemezték a megyében. Győrben megszűnt a többször átalakult Rábatext, a Richards Finomposztógyár (amelynek csornai üzeme is volt), míg a Graboplast felhagyott textilipari tevékenységével. A mosonmagyaróvári Moköt is bedobta a törülközőt.

Sopronban a kilencvenes években a Pamut volt az első áldozat, a gyár helyén ma bevásárlóközpont áll. Azóta megszűnt a Kőszegi úti selyemgyár és a nagy múltú ruhagyár is. A Soproni Fésűsfonalgyár csődeljárás alatt áll, a Sotex, azaz a szőnyeggyár pedig néhány hete jelentette be, hogy befejezte működését. Jövőre ünnepelhette volna a 100. születésnapját.

A megyében kevés kivételtől eltekintve csak kisebb textilipari vállalkozások maradtak állva.

Olvasóink írták

 • 10. volt 2008. május 27. 19:09
  „A lényeg, hogy a telket jutányos áron megszerezték a "külföldi" tulajok. A 90-es években befektető kellett, jöhettek a hiénák. Melleseleg nem ez az első gyár, amely a tulajdonlásuk alatt megszűnt. A Gardénia egész sokáig húzta, igaz belevágtak egy olyan beruházásba, ami megpecsételte a gyár sorsát, de az tény, hogy a török, távol-keleti konkurencia is.”
 • 9. Tabornok 2008. május 27. 18:16
  „"Az sem mindegy, hogy azért vesz meg valaki egy céget, hogy működtesse, vagy azért, mert így tudja megszüntetni a saját konkurenciáját és ezért tönkreteszi, lerabolja, aztán bejelenti, hogy bocsi csődbe mentünk!"
  Sajnos ehhez asszisztálnak a jogalkotók, másként mondva képviselők. Lehet gratulálni nekik. Igazán eredményesen tették tönkre a mezőgazdaságot és a még eredményesen működő ipart!
  Csak hab a tortán, hogy a parlamenti söpredék, pártok, mindegyike elismeri, hogy legalább az 50%-uk felesleges, még is a nyakunkon élősködnek.”
 • 8. Tabornok 2008. május 27. 18:04
  „"-m_nus- 2008.05.26 19:13
  Csak úgy mellékesen elmondanám (ne haragudjatok hogy a témához kapcsolódót írok) hogy a Gardénia minden volt az elmúlt 10 évben csak jól működő gyár nem! Piacgazdaság van."
  Köszi a felvilágosítást, most már tudom miért ment tönkre a Keksz gyár, a Tungsram, a Növényolajgyár a Lábatlani Cementgyár, stb..
  Csak egy apróságra szeretném felhívni a figyelmet! Mindegyik azután ment tönkre, hogy a külföldi tulajok átvették. Micsoda véletlen egybeesés! Még egy apró momentum, amire érdemes odafigyelni. Az, hogy egy cég milyen eredményesen működik, az még a PIACGAZDASÁGBAN is a vezetőjén múlik! Az sem mindegy, hogy azért vesz meg valaki egy céget, hogy működtesse, vagy azért, mert így tudja megszüntetni a saját konkurenciáját és ezért tönkreteszi, lerabolja, aztán bejelenti, hogy bocsi csődbe mentünk!
  Szép estét!”
 • 7. matriné 2008. május 27. 07:27
  „Nekem volt szerencsém látni azokat a hatalmas gépsorokat amelyek a szebbnél szebb függönyöket szőtték a Gardéniában a 90-e évek elején! Sőt, azt is láttam, hogy a Győri Bercsényi leget akkori Laengyel-piacán" árulták a fékész termékeket azok a cigányok akiket később a Tredó Kft vagynöre megfogott, amikor a készárú raktár ajtaján a lakatot feszegették! Az,hogy e gyár tönkre ment az a kerskedekmi maffia műve lehetett! Ugyan úgy mint a többi gyár tönkrevágása! A külföldi tőkéseknek érdekie a magyar árutermelés beszüntetése, és a ő árujuk teritése ebben az országban! Gondolom ehhez segítik hozzá a politikusaink alantas egyedei némi jattért. Egyesek meg próbálják szépiteni, holmi cimke varrásokkal, mint, ha e gyár mást nem is tudott volna!”
 • 6. -m_nus- 2008. május 27. 00:20
  „Pont a múltkor gondolkodtam én is azon, hogy mi lesz így a közlekedéssel!? Oda nem lesz elég egy "egyszerű" körgeometriás lámpás csomópont... Igazán utánajárhatna a Kisalföld hogy mi a koncepció!?”
 • 5. Cerebellum 2008. május 26. 20:56
  „Hát az tény, hogy eltűnt, és az is, hogy az a terület egy kicsivel jobban fest a romos épületek nélkül. Bízom benne, hogy ha megépül a bevásárlóközpont akkor a környék infrastruktúrájára is adnak majd pár milliárdot, mert ott kijutni a városból délutánonként most is katasztrofális, nemhogy ha oda még vásárolni is százával mennek majd az autók!...még belegondolni is rossz!”
 • 4. -m_nus- 2008. május 26. 19:13
  „Csak úgy mellékesen elmondanám (ne haragudjatok hogy a témához kapcsolódót írok) hogy a Gardénia minden volt az elmúlt 10 évben csak jól működő gyár nem! Piacgazdaság van.Ami nem működik, arra nincs szükségünk. A kereslet határozza meg a kínálatot! A gardéniát nem egy kormány vagy párt tette tönkre hanem K Í N A ! Talán lassan írjam hogy megértsétek!? Az elmúlt években abból ált a termelés hogy a kínai függönyre varrták a gardéniás címkét! Szerintetek erre érdemes egy ekkora épületet pazarolni!?”
 • 3. libona 2008. május 26. 17:53
  „Mi lesz veled magyarorszag ????? Mi lesz veled Magyar NEMZET ???!!!! Szeretett hazankban ( kivetel plitikusaink,mert ok nem szerretik sem az szuletesi helyuket -bolcsojuket,sem a dolgos Magyar Ezer helybol verzo Nemzetetet !!!!! Hazaarulok,Nemzet nyomorito a Magyar kormany !!!!!! Nics se munka ,se kenyer. Kulfoldi arut latni a polcokon !!! A mezogazdasag- az iparunk 100% -an a beka fenekeben !!!!!!!!! Nincs termeles az orszagabann!!! Ilyen meg nem volt MAGYARORSZAGON !!!!!! SZERETETT MAGYAROK !!! NEZETEK MEG HOGY NINCS EGY OLYAN EMBER AKI KORMANYOZZA AZ ORSZAGOT !!!! TONKRRE TETTEK BENUNKET !!! NEMZETEI ONTUDAT NINCS !!!! MUNKA NINCS !!! SZOLASSZABADSAG NINCS !!!! SZJZARTORVENY VAN !!!!! VALLASI ERTEKEKET NYOMORITJAK !!!!! A CSOTANY KORMANY KERESZTENY ELLENES ,MAGYAR ELLENES,TERMELES ELLENES !!!!!!! CSAK FOGYASZTOT LATNAK A MAGYARBAN !!!!!!!! VASARLOEROT,SEMMI MAST !!!!!!!!!! <moderálva> EBREDJETEK EMBEREK !!!!!! FORRADALMAT KELL ITT KIROBBANTANI !!!!!!! <moderálva> ILYEN SZEMET KORMANYA A MAGYAR NEMZETNEK MEG NEM VOLT !!!!!!!!!
  <az uszító, rasszista szövegrészleteket töröltem - mod.>”
 • 2. Tabornok 2008. május 26. 17:12
  „Kedves Matriné!
  "Ezek", azt nem várják meg, hanem amikor nekik jó, csinálnak egy másik pártot!
  "Ezek azt is megvárják, amikor a pártokat szüntetik meg?"
  "Ezek" a pártok teremtették meg a jogi lehetőséget a magyarországi termelőegységek tönkretételéhez.
  A Pannon Baromfis munkásoknak és egy újságírónak(Sudár Ágnesnek) köszönhető, hogy cégük nem járt ugyan így. A cégrabló igazgatót nehezen, de sikerült eltávolítani, az új pedig fizeti a dolgozókkal együtt a tartozást!
  A Gardéniánál is csak úgy sikerült a cég tönkretétele, hogy eltávolították a korábbi igazgatónőt, Polyáknét! Amíg az országot a maffia(az eddigi kormányok) vezeti addig erre számíthatunk semmi másra.
  Szomorú, de amíg a politikusok nem változtatnak a jogi háttéren, addig ez így marad! Úgy látom, az elmúlt 25 évben a söpredék vezette, vezeti az országot. Így lettünk sereghajtók, pedig élenjárók voltunk.”
 • 1. matriné 2008. május 26. 16:37
  „Az még csak érthető, az ország vezetői nem értenek a termékeink eladásához. A telekspekulánsok kedvéért le kell rombolni minden eddig jól működő üzemet és gyárat? Nem az ország vezetésére alkalmatlan embereket kellene eltávolitani a posztjukról? Mi a jó fenének van több pártrendszer, ha egy maroknyi semmirekellő tönkreteteti az országot? Jobb tátott szájjal lesni és ezért a gázsit felvenn? Ezek azt is megvárják, amikor a pártokat szüntetik meg? Igaz minek Magyarország lakosainak képviselet, ha fabatkát sem érnek?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Klubhírek - Bébiboom Gönyűn

Klubhírek: Gönyű - A jó levegő, a nyugalom vagy a Duna közelsége? Ki tudja mi lehet a gögyüiek… Tovább olvasom