Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 1°C Még több cikk.

Gönyűi kikötő: újabb pályázat az iparterület szabad parcelláira - videó

Még az idén kiírhatják az újabb pályázatot, több külföldi érdeklődő is megfordult a kikötőben.

Jó eséllyel még az  idén újabb pályázatot ír ki a Győr-Gönyű kikötőhöz kapcsolódó iparterület szabad parcelláinak hasznosítására a terület tulajdonosi jogainak hasznosítója, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. – közölte a létesítményt bemutató győri befektetői fórumhoz intézett üdvözlő levelében a nemzeti fejlesztési miniszter szerdán.  
   
Németh Lászlóné szerint több külföldi érdeklődő is megfordult a kikötőben, ennek nyomán vált szükségessé a bérleti és a földhasználati feltételrendszer ismételt meghatározása.


Videó: Oxygen

 
Pintér Ákos, a Győr-Gönyű Kikötő Zrt. vezérigazgatója – a pályázat  tervezett tartalmát firtató kérdést elhárítva – az MTI érdeklődésére  azt mondta, akkor merült fel, hogy ne csak bérelhessenek, hanem  vásárolhassanak is területet a beköltözők a létesítményben, amikor  az Audi új üzemének idetelepüléséről tárgyaltak. Akkor ezt a  forgatókönyvet elutasították.

A vezérigazgató ezért most azt  valószínűsítette, hogy a kiírandó pályázat is az eddigi konstrukciót  kínálja majd a mintegy 20 hektáron kihasznált, de még kétszer ekkora  szabad területtel rendelkező létesítményben.   
   
Pintér Ákos megjegyezte: a kikötő alapvetően drága szolgáltatás,  amely a nagy tömegű vagy méretű árut szállítók, szállíttatók számára  rentábilis. Ez magyarázza, hogy az utóbbi egy évtizedben  szemesterményt raktározó, biodízelt, bioetanolt gyártó, illetve  acélipari társaságok érdeklődtek.

Bíró Ajtony Csongor, a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének  főtitkára arról beszélt: a megszokás, a kényelem és a  kockázatkerülés lehet a legfőbb oka annak, hogy a megbízók nem  nyitnak a vízi szállítás felé. Márpedig ezzel sok esetben  gyorsabban, jelentősen olcsóbban juttathatják célba termékeiket.

Problémaként említette, hogy nem lehet évi 330 napon keresztül  biztosítani, hogy 2,5 méteres merülésű hajók járhassanak a folyón;  ehhez szerinte a Duna magyarországi szakaszán is vízlépcsővel  kellene garantálni a megfelelő vízszintet.
     
A kikötő további  fejlesztéseiről szólva Sztilkovics Szávó, a Mahart Zrt.  vezérigazgatója azt nevezte a legfőbb teendőnek, hogy épüljön meg  Gönyűn a partfalig tartó vasúti vágány, amely szerepelt ugyan az  első ütem eredeti terveiben, de később elhagyták. "Ez az első és  legfontosabb feladat, hiszen a valódi trimodalitás így tud  megvalósulni" – jelentette ki, hozzátéve, ennél kevésbé fontos most  a közúti összeköttetés javítása, azzal lehet várni addig, amíg  benépesül cégekkel a terület.

A létesítmény pozicionálásának  egyedi lehetőségeire hívta fel a figyelmet Hartványi Tamás, a győri  Széchenyi István Egyetem docense, megjegyezve, hogy a hazai kikötők  csekély száma miatt nemigen akad olyan vetélytárs, amely emellett  logisztikai központként és ipari parkként is meghatározhatná magát.

Mint mondta, a Duna melletti területre költözhetnek vízigényes  iparágak, az a tény pedig, hogy a terület nem szomszédos közvetlenül  lakóövezettel, lehetővé teszi a környezetet az átlagosnál jobban  megterhelő ágazatok letelepedését, legyen szó akár az  energiaiparról, akár a hulladékfeldolgozásról.
     
Ugyanakkor,  tette hozzá a szakember, a Duna magyarországi szakaszán a 2,5  méteres merülésű hajóknak lehetnek problémái a vízállással, az 1,8  métereseknek nem, ami alapján Gönyű a mezőgazdasági termények  mellett ipari termékek átrakodó helye is lehet a jövőben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisorsoltuk: családi jegyet nyert a győri Vaskakas Bábszínházba

A mindentlátó királylány október 13-i előadására nyerhettek belépőt. Tovább olvasom