Kisalföld logö

2018. 10. 19. péntek - Nándor 9°C | 21°C Még több cikk.

Gönyű: Szülőfalu a mozivásznon

Indiana Jones magyar hangja is segít: életre keltek a gönyűi legendák.

Nagyapja kalandjaiból, élményeiből merítkezve készített filmet falujáról, Gönyűről Bárány Krisztián és testvére. Az alkotás több mint dokumentumfilm, hiszen színészek, sőt, 3D-s grafika is segíti az átélhető élményt.

"A mondás szerint a legendák velünk élnek! Gyerekként engem is megfogtak azok a történetek, amelyeket nagyapám a II. világháború idején átélt s elmesélt nekem. A gönyűi kastély, a templom vagy a kikötő és az erdő az évszázadok során számos legenda helyszíne lehetett" – mondja Bárány Krisztián a filmről, melynek a falu katolikus templomában volt a premierje.

Gönyű történelme egyidős a magyarság Kárpát-medencei történetével, de az ember már az ősidők óta kiváló lakhelynek tekintette ezt a földet.

"Ide születtünk – itt élünk, ide kötnek a gyökereink. Magyarország egy apró szegletében, itt, a Duna mentén kell keresnünk azt az utat, amely nekünk mutat utat. Azt szerettem volna a filmemmel elérni, hogy aki megnézi, késztetést érezzen rá: fedezzük fel együtt Gönyű legendáit!

Filmplakát: a Gönyűről szóló mozi narrátora Borbiczki Ferenc gönyűi születésű színművész, a helyi legendákat pedig Indiana Jones magyar hangja, Csernák János színművész keltette életre.
Filmplakát: a Gönyűről szóló mozi narrátora Borbiczki Ferenc gönyűi születésű színművész, a helyi legendákat pedig Indiana Jones magyar hangja, Csernák János színművész keltette életre.


A dokumentumfilm alapjául egyébként nagyapám gyermekkori történetei szolgáltak. Kalandjai, meséi egy évezredek óta lakott terület néprajzi hagyatékának lenyomatai, amely ezer szállal kötődik a Dunához és a vízi élet hagyományaihoz" – mondja a film alkotója. Majd gyorsan hozzáteszi, a mű közös: "A filmet testvéremmel, Bárány Danival készítettük, számunkra ez a munka egyfajta tisztelgés a szülőföld és az őseink előtt. A személyes indíttatás mellett pedig úgy gondolom, hogy a mai világban, amikor a fiatalok körében az internet és a digitális tartalmak már alapvető szükségletté váltak, a történelem filmes-multimédiás eszközökkel való, újszerű feldolgozása korszerű és figyelemfelkeltő módszer lehet."

A helyiek visszaemlékezései mellett történeti forrásokra és dokumentumokra támaszkodtak a film elkészítésekor. Kutatásokat végeztek a Magyar Országos Levéltárban, a Magyar Nemzeti Múzeumban, a Közlekedési Múzeumban, Győrben, a Xántus János Múzeumban és a Győr-Moson-Sopron Megyei Levéltárban. A szájhagyomány mellett tehát a magyar tudományos intézmények Gönyűvel kapcsolatos iratanyagát is feldolgozták.

Az elkészülés története

A filmben a helyi idősek mellett szakértő történészek és elszármazott gönyűiek szólalnak meg. Az interjúk mellett a leghíresebb helyi legendák a lehetőségeinkhez mért kivitelezésben, rövid jelenetekben, színészekkel és statisztákkal életre keltett illusztrációkban elevenednek meg. Az utómunka során pedig grafikákat készítettek egyes történetekről, de a 3D-technika segítségével életre kel a kommunizmus éveiben lebontott Esterházy-kastély XVIII. századi világa is.

Olvasóink írták

 • 3. SPS 2010. július 30. 07:54
  „Üdv´ zoli78!

  Szeptember elején lesz még vetítés Gönyűn, akkor megjelenik a film DVD-n is.”
 • 2. zoli78 2010. július 29. 09:55
  „Hol lehet megnézni a filmet?
  Egyébként nagyon jó ötlet... Grat hozzá!”
 • 1. SPS 2010. július 26. 16:17
  „Gratulálok srácok!
  Szuper lett a film.
  Büszke vagyok Rátok!

  L. Attila”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emelekdett a vízszint Nagybajcsnál: kedden kezdődik az apadás

Fokozott figyelemmel kísérik a vízszint változásait a Duna magyarországi felső szakaszán, mivel a… Tovább olvasom