Kisalföld logö

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 5°C | 16°C Még több cikk.

Gigantikus szódásszifont terveztek a belvárosba Győrben

Szódásszifont formáló szökőkút, ülőfelülettel ellátott lépcső a Frigyláda előtt – többek között ezek azok látványos változások, amiket a Jedlik Ányos utca és a Gutenberg tér felújítását követően tapasztalhatnak a járókelők.

A Jedlik Ányos utca, illetve a Gutenberg tér 170 millió forintos felújításáról és közösségi térré alakításáról tartottak sajtótájékoztatót a győri belváros megújuló utcájában hétfőn. Somogyi Tivadar, a belvárosi kerület képviselője elmondta, a beruházást azért tartják kiemeltnek, mert a híres természettudósról elnevezett utca köti össze a megújult Széchenyi teret, a város másik nagy terével, a Dunakapu térrel.

Galéria! Fotók: Cseh Róbert

A képviselőtől azt is megtudtuk, hogy a Jedlik Ányos utca, Apáca utca csomópontban egy szódásüveget formázó szökőkút fog csobogni, ami ivókútként is funkcionál majd. – Az alkotást, amely "vandál-biztos", Hefter Lászlónak köszönhetjük – tette hozzá Somogyi Tivadar.Portálunk úgy értesült az útburkolásra kiválasztott mészkő töréssel szembeni ellenállása több fagyási ciklus után is nagyon magas, nem reped, vízfelszívódási mutatója alacsony, színét nem változtatja a légkörben lévő elemek hatására sem, alpesi városok főtereit gyakran burkolják vele.

A beruházás másik részéről Fekete Dávid, önkormányzati képviselő tudatta a részleteket. – Az egységes hatás miatt a Gutenberg teret is a Jedlik Ányos utcaival azonos burkolattal látjuk el. A Frigyláda körül lépcsőt alakíttatunk ki, amelyre ülőfelületet is tervezünk – fogalmazott a képviselő.Az átépítés a munkaterület keddi átadása után kezdődhet meg a Széchenyi tér felől. A munkagépekkel elfoglalt területre csak gyalogosan lehet majd bemenni a tervezett, november 30-i befejezésig.Az útkezelő szervezet megbízott igazgatója, Prédl Antal a tájékoztatón, ahol a szökőkút makettjét is bemutatták, hozzátette: – Jelenleg folyik a Dunakapu tér tervezése, fel kell készülnünk arra, hogy a tér közuműigénye érinteni fogja a Jedlik Ányos utcát is.

A vezetékeket az új Jedlik Ányos utcai kőburkolást megelőzően kell lefeketetni, ezért a tér és az utca kivitelezését össze kell hangolni– hangsúlyozta a megbízott igazgató.

Olvasóink írták

43 hozzászólás
 • 43. urbaniastapista 2011. szeptember 09. 09:19
  „A városvezetés eldönthetné végre, hogy mit is akar a biciklisekkel. Szavakban támogatják ugyan őket, de a tetteikből az látszik, hogy direkt kiszúrnak velük (terasz+próbababa akadálypályák belvárosszerte, lámpák áthangolása a kárukra, zajos főutak mellé kényszerítés, folytatólagosan balesetveszélyes körforgalmak építése, kritikán aluli irányjelzések, stb.). Ha még a Czuczor-Jedlik utcából is kitiltják őket ...
  Pedig jámbor fajta: nem kormolnak, nem foglalnak el nagy közterületet parkoláskor és haladáskor, nem zajosak, nem költenek sokat benzinre, de látják, hogy viszonyul hozzájuk a városvezetés.”
 • 42. T_McVay_01 2011. szeptember 07. 07:57
  „A kiértékelés már részben megtörtént.
  A Teleki utca melletti kb. 10x10-es és 2,5-3 méter mély
  munkagödröt tegnap visszatemették, mindenféle tömörítés nélkül.
  Ha jól láttam egy Kamaz tgk. billentgette bele a humuszszerű földet
  aztán egy traktor elsimította a tetejét..

  Erre a hanyag visszatöltésre nyilvánvalóan semmit nem lehet építeni.
  Jó lenne ha valaki a régészek ezirányú tevékenységét ellenőrizni.
  Csak egy esetben fogadható el ez a munka, ha tavasszal egyébként is kiemelésre kerül.
  Akkor viszont nem áll rosszul a mélygarázs ügye.”
 • 41. révfaluiszúnyog 2011. szeptember 06. 23:20
  „Tervezik a Dunakapu teret???? S ugyan mit terveznek rajta, amikor az ásatás még ki sincs értékelve? A mélygarász elszállt, a műemléki tervtanács háromszor dobta vissza a lehetetlen és ocsmány rendezvénytér tervet, a tér pedeig nem is a városé azon törvény értelmében, amely kimondja, hogy ami 1711 előtti régészeti emlék, az az állam tulajdona. Hogyan tervezhet akkor oda bármit is a város addig, amíg sem a régészeti feltárás nincs kiértékelve, sem a tulajdonjogok nincsenek tisztázva?”
 • 40. Dwatson 2011. szeptember 06. 20:09
  „SnakeS
  A hivatalos indok az hogy a kerékpárgumi megfogja (befeketíti) a kényes,drága utcakövet.”
 • 39. SnakeS 2011. szeptember 06. 19:37
  „Ha minden honnan kitiltják a kerékpárost,akkor csak sétálva lehet majd eljutni a Baross hídtól a Széchenyi térre?
  Mert ugye a tiltó táblánál nincs biciklitároló.Illetve ha gyerekkel megyünk még elmegy ugyan a térig,de vissza?
  Káros kibocsátás ugye nincs?Hiszen azért megyek biciklivel keresztül a városon,hogy ne szennyezzem a környezetet, illetve, hogy ne növeljem a város pénzét a parkolási díjjal.Akkor miért is vagyunk kitiltva?”
 • 38. netro 2011. szeptember 06. 19:35
  „Pont ezek azok az apróságok ami miatt más városok látogatói Győrbe jönnek majd. Minden ilyen ötletet támogatok”
 • 37. kleopatra 2011. szeptember 06. 13:34
  „szódáüveg ide-oda teljesen mindegy,elnézve a képeket, azért nekünk van a legszebb belvárosunk szerintem”
 • 36. pappe 2011. szeptember 06. 12:51
  „33-hoz: "A Jedlik utcából ki lesznek tiltva a kerékpárosok, ahogy már a Czuczor irányából tilos is a behajtás a Széchenyi térre" Csak megjegyzem, hogy a Baross útról (sétálóutca) is ki vannak tiltva. Mégis nap mint nap tucatjával kerekeznek végig rajta, a gyalogosok között szlalomozva, a térfigyelő-kamerák ellenére. Mert megtehetik...”
 • 35. Epoxigyanta 2011. szeptember 06. 12:27
  „El sem hiszem,hogy a kommentelők nagy részének tetszik a szódás üveg és nem csak fikázni tudják a várost szépíteni és építeni akarókat.Azért csak nem romlott velejéig ez az ország.
  Nekem is tetszik az ötlet.”
 • 34. Accra 2011. szeptember 06. 10:39
  „15 éves térkövet simán vissza lehet rakni. Homokba volt rakva, új, tömörített ágyazat neki, és visszaépíthető. Ha akarják. Ha egy csókosnak kell a megrendelés, az más. De senki ne hivatkozzon arra, hogy nem jó.
  Egyébként csobogó lesz a szifon, vagy ivókút? Elsőnek jó, másodikra nem tudom, alkalmas lesz-e, vagy behajoláskor beleesik a kuncsaft a vízbe... Mert elég nagynak tűnik az átmérője.”
 • 33. humer 2011. szeptember 06. 08:23
  „Sceptic: A Jedlik utcából ki lesznek tiltva a kerékpárosok, ahogy már a Czuczor irányából tilos is a behajtás a Széchenyi térre (tejbárnál ).
  Így szoktak értetlenül állni a német-holland turisták, hogy akkor merre is vezet az eurovelo?, mert hivatalosan még arra...”
 • 32. T_McVay_01 2011. szeptember 06. 08:07
  „Nagyon szép tervek nekem is tetszik!
  Az utca térkövezése valóban az elsők között készült.
  Mára azonban a piacosok sátrainak vasszerkezete
  és a téli sózások teljesen tönkretették a felületét.

  Mostani állapotában már nem hogy vissza de már egy
  ipartelepi kamionparkolóba történő beépítésre is alkalmatlan.

  Ha Sátoraljaújhely vagy Sarkad költségvetés elbírja
  az utcáinak a térkövezését akkor talán Győrben sem
  a húsz évvel ezelőtti szétfagyott, megkopott betonkockákban kell gondolkodni.

  Nagyon tetszik a szobor körüli elgondolás, a szódás szifon
  ötlete pedig zseniális.
  Gratulálok a tervezőknek!”
 • 31. urbaniastapista 2011. szeptember 06. 07:55
  „#26.
  Csak ronda volt már újkorában is, ráadásul a semmi forgalom alatt is nagyon megkopott, nem kár érte.”
 • 30. anonym76 2011. szeptember 05. 22:52
  „Mekkora kamu szöveg, hogy a nyolcvanas évek közepén rakták le a jelenlegi burkolatot!!!
  Ezt van aki beveszi? Erre még speciel én is emlékszem, (pedig nem vagyok öreg bútordarab annyira) hogy az eredeti aszfaltos járdákat a baross úttal együtt szedték fel és rakták le díszkővel 1996-ban...
  Az más kérdés, hogy már akkor is jellegzetes magyar módon át nem gondolva - nem cserélték ki alatta a közműveket, aminek eredményeképpen ha emlélszünk akkor pár éve megsüllyedt a Baross út (csövek szétmállottak alatta)...
  Szóval, ha végiggondoljuk a jelenlegi díszköves lerakás kemény 15 évig bírta. Szerintem nem érett még meg a cserére.
  De mindegy, hisz Győrnek úgyis sok a kidobni való pénze.”
 • 29. kisokoska 2011. szeptember 05. 21:56
  „Remélhetőleg működni is fog a szökőkút, nem úgy mint társai a városban.”
 • 28. Dwatson 2011. szeptember 05. 21:46
  „Mindegy hogy mit építenek,egy a lényeg:markológéppel jó mélyen mindent el kell távolítani!Azt azért már beismerik hogy az indiai burkolókő drága melléfogás volt.”
 • 27. mir 2011. szeptember 05. 21:39
  „26

  Mert szét lettek barmolva a csatornázáskor”
 • 26. Accra 2011. szeptember 05. 21:25
  „A most felszedett burkoló köveket miért nem lehet visszatenni a munka végeztével?? Semmi baja nem volt. Vagy kell valakinek a zsíros megrendelés?”
 • 25. mir 2011. szeptember 05. 21:10
  „Nem rossz a szódásüveg bár szerintem a győriek nagy részének gőze sem lesz, hogy mire föl a szódásüveg. Max ha majd ráírják. Mondjuk én fröccsöt is mellé tennék :)”
 • 24. misskittina30 2011. szeptember 05. 21:03
  „Nekem is tetszenek a tervek...

  Azért én a Keksz gyár helyére is raknék szobrot. Mondjuk egy böszme kekszet, alá pedig egy táblát, amire leírnák az utókornak, a gyár történetét... Milyen volt, és milyen úton sikerült tönkre tenni!!!! Most, hogy jobban bele gondolok, elég sok gyárunk volt...”
43 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Új életet˝ kezd idén a Móra Ferenc Általános és Középiskola

Különleges tanév kezdődik a Móra Ferenc Általános és Középiskolában, ez a nyár ugyanis nagy… Tovább olvasom